Uleiul de cocos: Top 10 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Uleiul de cocos: Top 10 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Combinația unică de acizi grași din uleiul de cocos poate avea efecte pozitive asupra sănătății. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Conține acizi grași sănătoși

Uleiul de cocos este bogat în anumite grăsimi saturate. Aceste grăsimi au efecte diferite în organism în comparație cu majoritatea celorlalte grăsimi dietetice.

Acizii grași din uleiul de cocos vă pot ajuta corpul să ardă grăsimi și oferă energie rapidă corpului și creierului. De asemenea, cresc colesterolul HDL (bun) în sânge, ceea ce poate ajuta la reducerea riscului bolilor de inimă.

Majoritatea grăsimilor alimentare sunt clasificate drept trigliceride cu lanț lung (LCT), în timp ce uleiul de cocos conține unele trigliceride cu lanț mediu (MCT), care sunt lanțuri mai scurte de acizi grași.

Când mănânci MCT, acestea tind să meargă direct la ficat. Corpul tău le folosește ca o sursă rapidă de energie sau le transformă în cetone.

Cetonele pot avea beneficii puternice pentru creier, iar cercetătorii studiază cetonele ca tratament pentru epilepsie, boala Alzheimer și alte afecțiuni.

2. Uleiul de cocos poate spori sănătatea inimii

În unele părți ale lumii, nuca de cocos, care este plină de ulei de cocos, este un aliment dietetic cu care oamenii au prosperat de generații.

De exemplu, un studiu din 1981 a arătat că populația din Tokelau, un lanț insular din Pacificul de Sud, își obțineau peste 60% din calorii din nuci de cocos. Cercetătorii au raportat nu numai o stare generală bună de sănătate, ci și rate foarte mici de boli de inimă.

Oamenii kitavan din Papua Noua Guinee mănâncă, de asemenea, multă nucă de cocos, alături de tuberculi, fructe și pești. Ca rezultat, și ei au puține cazuri de accident vascular cerebral sau boli de inimă.

3. Poate încuraja arderea grăsimilor

În timp ce unii oameni cred că obezitatea este legată doar de câte calorii sunt consumate, și sursa acestor calorii este importantă. Diferite alimente vă afectează corpul și hormonii în moduri diferite.

MCT-urile din uleiul de cocos pot crește numărul de calorii pe care corpul le arde în comparație cu acizii grași cu lanț mai lung.

Un studiu a constatat că consumul de 15-30 de grame de MCT pe zi a crescut consumul de energie pe 24 de ore cu 5%.

Cu toate acestea, aceste studii nu au analizat în mod specific efectele uleiului de cocos. Aceștia au examinat efectele MCT asupra sănătății, cu excepția acidului lauric, care reprezintă doar aproximativ 14% din uleiul de cocos.

4. Uleiul de cocos poate avea efecte antimicrobiene

Acidul lauric reprezintă aproximativ 50% din acizii grași din uleiul de cocos.

Când corpul digeră acidul lauric, acesta formează o substanță numită monolaurină. Atât acidul lauric, cât și monolaurina pot ucide agenții patogeni nocivi, cum ar fi bacteriile, virușii și ciupercile.

De exemplu, studiile cu eprubete arată că aceste substanțe ajută la distrugerea bacteriilor Staphylococcus aureus, care provoacă infecții cu stafilococ, și a drojdiei Candida albicans, o sursă comună de infecții cu drojdie la om.

5. Poate reduce foamea

O caracteristică interesantă a MCT-urilor este că pot reduce foamea.

Acest lucru poate fi legat de modul în care corpul metabolizează grăsimile, deoarece cetonele pot reduce apetitul unei persoane.

Într-un studiu, 6 bărbați sănătoși au consumat cantități diferite de MCT și LCT. Cei care au consumat cele mai multe MCT au mâncat mai puține calorii pe zi.

6. Poate reduce convulsiile

Cercetătorii studiază în prezent dieta ketogenică, care este foarte scăzută în carbohidrați și bogată în grăsimi, pentru a trata diverse tulburări.

Cea mai cunoscută utilizare terapeutică a acestei diete este tratarea epilepsiei rezistente la medicamente la copii.

Dieta reduce dramatic rata convulsiilor la copiii cu epilepsie, chiar și cei care nu au avut succes cu mai multe tipuri de medicamente. Cercetătorii nu sunt siguri de ce.

Reducerea aportului de carbohidrați și creșterea aportului de grăsimi duce la concentrații foarte mari de cetone în sânge.

Profesioniștii din domeniul sănătății pot utiliza o dietă ketogenică modificată care include MCT și o cantitate mai generoasă de carbohidrați pentru a induce cetoza și a ajuta la tratarea epilepsiei. Asta pentru că MCT-urile din uleiul de cocos sunt transportate în ficat și transformate în cetone.

7. Poate crește colesterolul HDL (bun)

Uleiul de cocos conține grăsimi naturale saturate care cresc nivelul de colesterol HDL (bun) din organism. De asemenea, pot ajuta la transformarea colesterolului LDL (rău) într-o formă mai puțin dăunătoare.

Prin creșterea HDL, mulți experți consideră că uleiul de cocos poate spori sănătatea inimii în comparație cu multe alte grăsimi.

Într-un studiu efectuat pe 40 de femei, uleiul de cocos a redus colesterolul total și LDL (rău), crescând în același timp HDL, comparativ cu uleiul de soia.

Un alt studiu efectuat la 116 adulți a arătat că, în urma unui program de dietă care a inclus ulei de cocos, a crescut nivelul de colesterol HDL (bun) la persoanele cu boală coronariană.

8. Poate proteja pielea, părul și dinții

Uleiul de cocos are multe utilizări care nu au nimic de-a face cu consumul acestuia.

Mulți oameni îl folosesc în scopuri cosmetice pentru a îmbunătăți sănătatea și aspectul pielii și părului lor.

Studiile arată că uleiul de cocos poate îmbunătăți hidratarea pielii uscate și reduce simptomele eczemelor.

Uleiul de cocos poate proteja, de asemenea, împotriva deteriorării părului. Un studiu arată că poate funcționa ca o protecție solară slabă, blocând aproximativ 20% din razele ultraviolete ale soarelui.

Tragerea cu ulei, care implică utilizarea uleiului de cocos precum apa de gură, poate ucide unele dintre bacteriile dăunătoare din gură. Acest lucru poate îmbunătăți sănătatea dentară și reduce respirația urât mirositoare, deși sunt necesare mai multe cercetări.

9. Uleiul de cocos poate spori funcția creierului în boala Alzheimer

Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței. De obicei, afectează adulții mai în vârstă.

Această afecțiune reduce capacitatea creierului de a utiliza glucoza pentru energie.

Cercetătorii au sugerat că cetonele pot oferi o sursă alternativă de energie pentru aceste celule ale creierului care funcționează defectuos pentru a reduce simptomele bolii Alzheimer.

Autorii unui studiu din 2006 au raportat că MCT-urile au îmbunătățit funcția creierului la persoanele cu forme mai ușoare de boală Alzheimer.

Cu toate acestea, cercetările sunt încă preliminare și nici o dovadă nu sugerează că uleiul de cocos în sine combate această boală.

10. Poate ajuta la reducerea grăsimilor abdominale dăunătoare

Deoarece unii dintre acizii grași din uleiul de cocos pot reduce pofta de mâncare și pot crește arderea grăsimilor, poate ajuta la pierderea în greutate.

Grăsimea abdominală sau grăsimea viscerală se depune în cavitatea abdominală și în jurul organelor. MCT-urile par a fi deosebit de eficiente în reducerea grăsimii abdominale în comparație cu LCT-urile.

Grăsimea abdominală, cea mai dăunătoare, este legată de multe boli cronice.

Circumferința taliei este un marker ușor și precis pentru cantitatea de grăsime din cavitatea abdominală.

Într-un studiu de 12 săptămâni pe 40 de femei cu obezitate abdominală, cei care au luat 30 ml de ulei de cocos pe zi au avut o reducere semnificativă atât a indicelui de masă corporală (IMC), cât și a circumferinței taliei.

Între timp, un studiu de 4 săptămâni la 20 de bărbați cu obezitate a observat o reducere a circumferinței taliei de 2,86 cm după ce au luat 30 ml de ulei de cocos pe zi.

Citește și Mușețelul: Top 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto