Regretele: 4 tipuri și lecțiile lor Magazin

Regretele: 4 tipuri și lecțiile lor

Regretele sunt o emoție puternică pe care majoritatea oamenilor au simțit-o. Atât regretul, cât și dezamăgirea apar atunci când un rezultat nu este ceea ce ți-ai dorit, ceva pe care te-ai bazat. Cu toate acestea, cu dezamăgirea, crezi adesea că rezultatul a fost în afara controlului tău. Nu așa cu regretul. Crezi că rezultatul a fost cauzat de propriile decizii sau acțiuni. Cu alte cuvinte, este vina ta.

Una dintre cele mai interesante descoperiri este că există o structură profundă a regretului. Există patru categorii în care poate fi plasat regretul (cu o lecție cheie pe care fiecare categorie este menită să învețe). Citește mai departe pentru a le afla.

1. Regretele de fundație

Aceste regrete reprezintă eșecuri de a fi responsabil, conștiincios sau prudent. Te lasă să te gândești: „Dacă aș fi făcut treaba”. O mulțime de regrete legate de finanțe și sănătate sunt în această categorie.

Lecția: Gândește-te înainte. Fă treaba. Începe acum.

2. Regretele legate de îndrăzneală

De-a lungul timpului, oamenii sunt mult mai predispuși să regrete inacțiunea, șansele de care nu au profitat. Acele oportunități de a începe o afacere, de a urmări o dragoste adevărată sau ceva mai puțin grandios, cum ar fi învățarea unei noi limbi sau cum să cânți la un instrument.

Te lasă să te gândești: „Dacă aș fi profitat de această șansă”. Regretele inacțiunii au depășit regretele de acțiune într-un sondaj cu doi la unu.

Lecția: Invitați-l/-o în oraș. Faceți călătoria. Începeți afacerea. Vorbește în numele tău sau al altcuiva.

3. Regretele morale

Această categorie reprezintă acele dăți în care ai avut de ales și ai luat calea josnică. Aceste regrete au constituit cel mai mic procent dintre cele patru categorii, reprezentând doar aproximativ 10 la sută din totalul regretelor colectate de sondaj. 

S-a descoperit că, deși sunt cele mai mici ca număr, sunt cele mai variate și adesea, cele mai dureroase individual.

Te lasă să te întrebi: „Dacă aș fi făcut ceea ce trebuie.”

Lecția: Când aveți îndoieli, luați calea mai nobilă.

4. Regret de conexiune

Aceste regrete se întâmplă atunci când neglijezi oamenii care contează pentru tine și care ajută la stabilirea sentimentului tău de totalitate. Aceste regrete au alcătuit cea mai mare categorie. Oamenii au un regret enorm pentru relațiile fracturate sau nerealizate.

Aceste regrete sună ca „Dacă i-aș fi contactat”.

Regretele acestea pot fi fie „cu uşa deschisă” şi încă mai poţi face ceva în privinţa asta, fie „cu uşa închisă”. În acest caz, circumstanțele sunt imposibil de schimbat.

Ceea ce deseori împiedică încercările de reparație este propria ta gândire greșită. Supraestimați în mod masiv cât de ciudat sau deranjat se va simți receptorul, subestimând, de asemenea, cât de pozitiv este probabil să reacționeze.

Lecția: Dacă este un regret cu ușa închisă, acționează mai bine data viitoare. Dacă este un regret cu ușa deschisă, fă ceva acum.

Citește și Iubirea: 8 cuvinte alternative pentru a-ți exprima sentimentele.

Sursă foto