Studiu: Consumul unui ou pe zi te poate feri de bolile cardiovasculare Magazin

Studiu: Consumul unui ou pe zi te poate feri de bolile cardiovasculare

Consumul unui ou pe zi poate reduce riscul apariției bolilor vasculare, arată un studiu realizat recent la peste 400.000 de adulți din China. Oamenii care au consumat zilnic un ou au prezentat un risc cu 18% mai mic de a suferi de boli cardiovasculare, comparativ cu adulții care au evitat ouăle, informează CNN.

Afecțiunile cardiovasculare pot fi declașate de o dietă nesănătoasă

Afecțiunile cardiovasculare se manifestă prin atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. În plus față de aceste manifestări, bolile inimii pot include insuficiență cardiacă, aritmii și probleme cu supapa inimii. În cazul obezității, tensiunea arterială crește, iar nivelul mare de zahăr din sânge contribuie la formarea bolilor cardiovasculare. În mare parte, afecțiunile cardiovasculare sunt declașate de o dietă nesănătoasă, inactivitate fizică, fumat și consumul excesiv de alcool.

În trecut, medicii îi avertizau pe pacienți să evite să mănânce prea multe ouă. Deși ouăle conțin proteine de înaltă calitate și alte componente nutritive pozitive, ele au, de asemenea, cantități mari de colesterol, despre care se credea că ar putea fi dăunătoare, a explicat Canqing Yu, coautor al studiului și profesor asociat la Universitatea din Peking.

Totuși, „studiile existente privind legătura dintre ouă și bolile cardiovasculare sunt controversate din cauza dimensiunii mici a eșantionului și a informațiilor limitate”, a scris Yu într-un e-mail. Studiile anterioare au oferit  dovezi limitate din partea populației chinezești, care, față de prezent, are diferențe enorme în obiceiurile alimentare, în stilul de viață și în bolile manifestate”, a spus Yu. Acestea sunt și câteva din motivele pentru care el și colegii săi au decis să investigheze relația dintre consumul de ouă și bolile cardiovasculare.

Derularea studiului

Studiul s-a focalizat pe analiza a 416.213 de adulți care nu au fost niciodată diagnosticați cu cancer, boli cardiovasculare sau diabet. Mai mult de 13% dintre acești adulți, cu vârstă cuprinsă între 30 și 79 de ani, au spus că au mâncat aproximativ un ou pe zi, în timp ce 9% au raportat că niciodată sau foarte rar consumă ouă.  Monitorizarea participanților a durat nouă ani. Pe perioada acestor ani, 9,985 de persoane au decedat din cauza bolilor cardiovasculare și au apărut alte 5 103 evenimente cronice majore. Aproape 84.000 de participanți au fost diagnosticați cu boli de inimă în această perioadă de timp.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bolile cardiovasculare provoacă aproximativ 17,7 milioane de decese în fiecare an. Bolile cardiovasculare produc aproape o treime(31%) din decesele globale, în fiecare an.

(Sursa foto: Libertatea pentru femei)