Cel mai recent studiu arată că reacția organismului la consumul alimentelor fast-food este asemănătoare cu o infecție periculoasă, informează Digi Life. În momentul în care se mănâncă alimente bogate în grăsimi nesănătoase, zahăr şi sare, organismul reacţionează ca la o infecţie bacteriană periculoasă. Consumul de mâncare tip fast-food induce o stare de alertă agresivă în corp.
„Genul acesta de alimentaţie induce în organism o stare de inflamaţie care durează destul de mult timp după ce nu am mai mâncat produsele respective şi care, practic, ne face să ne simţim, să reacţionăm ca şi cum am fi bolnavi pentru o oarecare perioadă de timp”, a explicat Dr. Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentației și nutriție, pentru Antena 3.
Acest studiu a fost efectuat pe șoareci și a presupus hrănirea cu echivalentul unei diete fast-food bogate în grăsimi saturate, zahăr și sare timp de o lună, fără fructe proaspete, legume sau fibre. S-a arătat astfel o crește a numărului de celule imune din sângele lor, la fel cum s-ar întâmpla dacă s-ar fi confruntat cu o infecție microbiană. După o lună, când șoarecii s-au întors la alimentația obișnuită pe bază de cereale, inflamația a dispărut, însă reprogramarea genetică, care a menținut șoarecii mai sensibili la un atac viitor, a rămas acolo.
Cu alte cuvinte, odată ce organismul a început să reacționeze la o dietă de fast-food, revenirea la un regim alimentar sănătos poate să nu fie suficientă pentru a anula complet modificările produse.
Citește și Cum să ai o alimentație echilibrată: principii de bază.