Temperaturi record: 7 sfaturi ale experților Actual

Temperaturi record: 7 sfaturi ale experților

Vara aceasta nu a adus cu sine doar căldura, ci și perioade cu temperaturi record.

Aceste valuri de căldură nu sunt doar incomode. Ele prezintă, de asemenea, o amenințare majoră pentru sănătate.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), perioadele cu temperaturi record vin cu mai multe pericole potențiale pentru sănătate. Acestea includ:

  • deshidratare
  • boli respiratorii
  • crampe de căldură
  • erupții cutanate de căldură
  • insolație
  • extenuare de la căldură
  • leziuni renale
  • impactul asupra sănătății mintale

„Căldura afectează corpul uman printr-o combinație de căldură externă sau de mediu și căldura internă a corpului generată de procesul metabolic”, spune Kathleen O’Grady Winston, dr., RN, decanul Colegiului de Nursing de la Universitatea din Phoenix.

Acest lucru poate afecta capacitatea organismului de a-și regla temperatura.

Potrivit lui O’Grady Winston, aceste probleme apar de obicei atunci când corpul nu se poate răcori prin metodele sale obișnuite, de obicei transpirația.

„Când se întâmplă acest lucru, temperatura corpului crește mai repede decât sistemul metabolic al corpului este capabil să se răcească”, spune ea. Rezultatele asociate cu o creștere a temperaturilor și expunerea la căldură pe o perioadă de timp sunt semnificative și pot duce la deteriorarea organelor vitale.

Deși toată lumea poate dezvolta boli cauzate de căldură, unele persoane prezintă un risc mai mare. De exemplu:

  • vârstnici
  • persoanele cu afecțiuni cronice
  • copii sub 4 ani.
  • persoanele cu afecțiuni de sănătate mintală

Situațiile și circumstanțele pot crește, de asemenea, riscul. De exemplu:

  • fiind ars de soare
  • consumând alcool sau substanțe
  • consumând nu suficient lichide.

În ciuda riscurilor asociate valurilor de căldură, există câteva modalități de a rămâne sănătos și de a evita supraîncălzirea, deshidratarea și alte boli legate de căldură.

1. Stați lângă un aer condiționat pentru a evita căldura

Una dintre cele mai simple modalități de a rămâne răcorit este să vă petreceți timpul în medii cu aer condiționat. De exemplu, mall-uri, biblioteci, magazine alimentare sau spații publice.

„Petreceți o parte din fiecare zi într-un spațiu cu aer condiționat”, sfătuiește O’Grady Winston. „Ventilatoarele electrice nu vor mai fi de ajutor atunci când temperatura va crește peste 32 de grade.”

OMS recomandă să petreceți cel puțin 2 până la 3 ore în fiecare zi într-un loc răcoros, cum ar fi o clădire cu aer condiționat.

2. Limitați activitățile în aer liber pentru a evita căldura

Orice activități care trebuie făcute în afara ar trebui să fie limitate la orele mai reci.

Potrivit lui O’Grady Winston și al OMS, între orele 4:00 și 7:00 a.m. sunt cele mai bune temperaturi. O’Grady Winston sugerează, de asemenea, evitarea activităților extenuante în alte momente ale zilei și statul la umbră ori de câte ori este posibil.

3. Purtați protecție solară

Este important să purtați protecție solară în fiecare zi, mai ales când este cald. Arsurile solare pot intensifica problemele legate de căldură.

„O arsură solară inhibă capacitatea organismului de a se răci și poate contribui la deshidratare”, explică O’Grady Winston.

Acest lucru se datorează faptului că o arsură solară atrage lichidul la suprafața pielii. Căldura suplimentară are ca rezultat o evaporare crescută a fluidelor corpului.

Dacă sunteți ars de soare, este important să beți multă apă.

4. Rămâneți hidratat pentru a evita căldura

Ca orientare generală, Institutul de Medicină a recomandat 3,7 litri pentru bărbați și 2,7 litri pentru femei pentru aportul total de apă din toate alimentele și lichidele.

În timpul caniculei, este important să fie îndeplinit acest minim. Și încă mai mult. De asemenea, puteți opta pentru băuturi făcute cu ierburi răcoritoare pentru a ajuta la scăderea căldurii.

5. Îmbracă-te pentru climă

Îmbracă-te pentru vreme cu haine ușoare, plus protecție solară, precum pălării, eșarfe și ochelari de soare.

O’Grady Winston recomandă culori deschise și haine largi. De asemenea, puteți căuta haine cu factor de protecție ultravioletă (UPF) pentru a împiedica razele UV să vă ajungă în piele.

6. Consumați mese ușoare pentru a evita căldura

Un alt sfat pentru a rămâne răcorit este să alegeți mesele pe partea ușoară, cum ar fi salatele sau sushi. Alimentele mai reci sunt și ele o idee bună. Gândiți-vă: salată de pui vs. o friptură.

Aportul și digestia alimentelor generează căldură în organism. De accea apetitul este adesea suprimat în medii fierbinți.

O’Grady Winston spune că optarea pentru tarife mai ușoare vă ajută să evitați creșterea căldurii prin procesarea metabolică.

„Mănâncă cantități mici și mănâncă la fiecare câteva ore o masă sau gustare cu proteine”, adaugă ea.

7. Faceți dușuri reci pentru a evita căldura

Un mod vechi și eficient de a menține corpul răcoros este să folosiți apă rece.

Faceți un duș rece sau o baie sau încercați una dintre aceste metode recomandate de OMS:

  • comprese reci sau împachetări
  • prosoape ude
  • băi cu buretele
  • băi cu gheață

Citește și Somnul: 10 sfaturi dovedit eficiente pentru un somn mai odihnitor.

Sursă foto