Tradiții în prima zi de Paște. Ce e bine să faci pentru a avea noroc. Magazin

Tradiții în prima zi de Paște. Ce e bine să faci pentru a avea noroc.

Paștele este cea mai veche sărbătoare creștină, amintind de mântuire și viață veșnică, prin sacrificiul lui Iisus Hristos. Credincioșii sărbătoresc în prima zi de Paşte Învierea Mântuitorului, o zi plină de tradiții și semnificații deosebite.

Tradiții în ziua de Paște

În prima zi de Paște, oamenii trebuie să poarte haine noi, pentru că se consideră că astfel își purifică trupul și sufletul.

Primul ou ciocnit în familie va fi mâncatd e toată familia pentru a fi mereu împreună. Oul trebuie să fie spart, curăţat şi împărţit de către capul familiei. Potrivit tradiţiei, ouăle se ciocnesc în prima zi numai „cap cu cap”, în a doua zi, „cap cu dos”, iar în a treia zi „dos cu dos”.

Se mai spune că cei care ciocnesc ouă în ziua de Paşte se vor întâlni pe lumea cealaltă. În plus, dacă oul pe care îl ciocniţi are două gălbenuşuri, e semn că vă veţi căsători curând.

Nu este bine să dormi în ziua de Paște pentru că vei avea ghinion și vei fi somnoros tot restul anului.

Tradiția spune că în dimineața Paștelui, toți membrii familiei să se spele cu apă de la izvor în care au pus un ou roşu,  un ban de argint și câteva fire de iarbă. Se spune că acest ritual le oferă sănătate, frumusețe și noroc la bani.

Lumânarea aprinsă la slujba de Înviere, se aduce acasă pentru a afuma în formă de cruce peretele de la răsărit. Lumânarea se păstrează tot restul anului și se aprinde în caz de necaz, boală sau calamități naturale, pentru a proteja familia de rele.

(Sursă foto: ebihoreanul.ro)