Oferta momentului: cât costă să vizitezi centrala de la Cernobîl? Actual

Oferta momentului: cât costă să vizitezi centrala de la Cernobîl?

O agenție de turism din România oferă un pachet pentru o vizită la Cernobîl, unde, în 1986, s-a produs cea mai mare catastrofă nucelară din istoria omenirii. În prețul pachetului, turiștii au asigurat și un contor de radiații.

Proprietarul agenției Iri Travel a venit cu ideea după ce a vizionat celebrul serial difuzat pe HBO, „Cernobîl”. „Există interes în întreaga lume pentru aşa-zisul turism negru. Prima plecare este programată pentru 28 aprilie, anul viitor. Deocamdată sunt multe întrebări şi ceva înscrieri, dar într-adevar nu in numar foarte mare, sunt 10 rezervari pana acum. Se va pleca cu un autocar de 48 de locuri, dar putem să suplimentăm locurile si vom avea posibilitatea și să o repetăm dacă vom vedea că va avea succes.”, a declarat pentru Agerpres Lucian Bădîrcea, CEO al agenției.

„Cazarea se va face atât în Chişinău cât şi în Kiev, prima noapte în Chişinău şi alte două la Kiev. Excursia la Cernobîl se va face cu un ghid local, având un partener din Ucraina.”

Acesta a mai declarat că nu este deloc periculoasă vizita la Cernobîl, deoarece radiațiile nu sunt foarte puternice și fiecare participant va avea un contor de radiații pentru a verifica mereu indicele acestora.

Cernobîl
Sursă foto

Cum va decurge vizita la Cernobîl

„Vizita la Cernobîl durează o zi şi fiecare participant la excursia asta va primi nişte contoare de radiaţii, astfel încât să aibă o imagine permanentă a indicelui de radiaţii de acolo. Pe parcursul turului participanţii vor fi expuşi la o doză de radiaţii de 160 de ori mai mică decât în timpul unei radiografii normale şi de 3.600 de ori mai mică din timpul unei scanări a întregului corp la Computer Tomograf. Deci nu există pericol de radiaţii. Şi, pentru a avea o imagine clară, partenerul nostru din Ucraina echipează fiecare participant cu aceste contoare de radiaţii”, a mai spus Bădîrcea.

În schimbul a 395 de euro, românii care vor pleca în această excursie vor vizita Pripyat, orașul părăsit în 1986, clădirea Comitetului Executiv orăşenesc, unde a fost creat primul centru de urgenţă, hotelul Polissya, unde a existat un post de observaţie pentru operaţiile executate cu elicopterele peste ruinele reactorului 4, platforma de observatie, tur în jurul zonei, zona secretă Cernobîl-2 Gia- Antenele gigantice ale „ARC-1”, oraşul secret din care asigurau urmărirea rachetelor balistice cu rază lungă de acţiune, conform Agerpres.

Sursă foto

Alte articole similare.