Arbitrajul video va fi implementat în acest sezon de Champions Legaue începând cu faza optimilor Sport

Arbitrajul video va fi implementat în acest sezon de Champions Legaue începând cu faza optimilor

Astăzi, UEFA a luat decizia de a implementa arbitrajul video încă din acest sezon al Ligii Campionilor la fotbal. Decizia vine după ce, în urmă cu câteva săptămâni, președintele forului european a anunțat că se lucrază la implementarea acestui sistem „cât mai curând posibil”, dar nimeni nu a luat în considerare că acest lucru s-ar putea face atât de repede.

În ciuda faptului că sezonul de UEFA Champions League se află în plină desfășurare (în acest moment ne aflăm înaintea ultimei etape din faza grupelor a celei mai importante competiții fotbalistice inter cluburi din Europa și poate chiar din lume), VAR (așa cum este prescurtat arbitrajul video) va apărea pe ecranele stadioanelor celor mai puternice cluburi europene începând cu faza eliminatorie a competiției (în speță, optimile de finală). Sistemul a fost testat la Cupa Mondială din acest an, unde s-a bucurat de un mare succes. În același timp, video arbitrajul a fost implementat în multe dintre cele mai importante campionate din Europa: Bundesliga, Serie A, La Liga sau Ligue 1. Singurul mare campionat care încă nu a cunoscut beneficiile acestui sistem de arbitraj este Premier League. Cu toate acestea, în urma preisunilor tot mai mari venite din partea suporterilor și a presei, începând cu sezonul viitor, greșelile de arbitraj flagrante vor putea fi evitate și din Anglia datorită VAR.

Mai mult decât atât, Federația Română de Fotbal (F.R.F.) a anunțat că ia în considerare să implementeze acest sistem și în România, în Liga 1. Pentru ca acest lucru să se întâmple, decizia trebuie să fie luată de Liga Profesionistă de Fotbal, un obstacol important în calea implementării acestui sistem putând fi costul extrem de ridicat al sistemului VAR. Mai multe voci din jurul organizațiilor care organizează campionatul român de fotbal susțin că VAR ar putea pătrunde pe stadioanele din România încă din primăvara anului viitor, dar, pentru început, doar în perioada de teste.