Cancerul de sân poate apărea din cauza acestor produse Actual

Cancerul de sân poate apărea din cauza acestor produse

Cancerul de sân este o boală care afectează multe femei, iar un studiu a aflat ce produse pot ridica riscul de diagnosticare. Multe femei folosesc aceste două produse de înfrumusețare, dar probabil nu s-au gândit niciodată că ar putea fi toxice pentru organism.

Studiul american, care apare acum în International Journal of Cancer , se concentrează pe produsele pentru păr. Mai exact, cercetătorii au investigat vopseaua de păr și produsele de îndreptat părul, cum ar fi placa de păr.

Cancerul de sân și vopseaua de păr: care este legătura dintre ele?

De-a lungul anilor, o serie de studii au sugerat că produsele pentru păr ar putea provoca cancer. După cum explică autorii studiului, „Produsele pentru păr conțin mai mult de 5.000 de substanțe chimice, inclusiv unele mutagene, care produc perturbări ale sistemului endocrin”.

Studiul include informații de la 50.884 femei cu vârste cuprinse între 35 și 74 de ani. Oamenii de știință au urmărit femeile în medie de 8,3 ani. Participanții nu au avut antecedente personale de cancer de sân, însă au avut cel puțin o soră care a fost diagnosticată cu cancer la sân.

Una dintre observațiile făcute în urma studiul este că femeile care îşi vopsesc părul în mod regulat au un risc de a face cancer cu 9% mai mare.

În legătură cu îndreptarea părului, au ajuns la concluzia că femeile care folosesc placa de păr la fiecare 5-8 săptămâni sau mai des au un risc crescut cu 30% de cancer de sân.

„Suntem expuși la multe lucruri care ar putea contribui la cancerul de sân și este puțin probabil ca un singur factor să explice riscul unei femei”, explică co-autorul studiului, Dale Sandler, Ph.D. „Deși este prea devreme pentru a face o recomandare fermă, evitarea acestor substanțe chimice ar putea fi încă un lucru pe care femeile îl pot face pentru a-și reduce riscul de cancer de sân.”

Alte articole similare.

Sursă foto