Ce se întâmplă cu Jose Mourinho? Semnele unui nou sezon ratat pentru United au apărut deja Sport

Ce se întâmplă cu Jose Mourinho? Semnele unui nou sezon ratat pentru United au apărut deja

Într-un articol dedicat managerului portughez, Simon Stone (BBC) detaliază situația în care se găsește banca tehnică a lui Manchester United.

În fața camerelor de filmat, Jose Mourinho nu a mai fost un personaj jovial de ceva vreme. Ceva s-a întâmplat între cele două mandate pe care le-a petrcut pe banca celor de la Chelsea. Orice ar fi fost, un lucru este cert: i-a știrbit din umorul și genialitatea celui poreclit de presa britanică „The Special One”.

Cu toate acestea, conferința de presă ce a urmat meciului amical pe care United l-a pierdut cu rivala Liverpool în această vară (1-4) a lăsat perplexă multă lume. S-a plâns de lipsa jucătorilor cu experiență, s-a arătat nemulțumit de prestația celor tineri, a dat vina pe accidentări și s-a întrebat de ce suporterii ar mai da bani să vadă echipa sa. În cadrul acelei conferințe de presă i-a mulțumit fundașului Eric Bailly pentru că l-a înlocuit pe Chris Smalling, apoi a negat calitățile de lider ale ivorianului. Apoi, pentru postul TV al clubului Mourinho l-a acuzat pe noul căpitan al echipei, Antonio Valencia, că s-a întors din pauza de vară ieșit din formă. Apoi s-a luat de un arbitru care a îndrăznit să dicteze două lovituri de la 11 metri împotriva echipei sale. O dezlănțuire totală din partea unuia dintre cei mai mari antrenori din istoria fotbalului.

Iar întrebarea-cheie care se pune este următoarea: a devenit Jose Mourinho nefericit la Manchester United din cauza atâtor surse care îi provoacă iritare, sau doar a încercat să distragă atenția de la o înfrângere usturătoare în fața rivalilor istorici?

Dacă vorbim despre cea de-a doua variantă, aceasta este o tactică des utilizată de managerii unor echipe aflate în criză de rezultate. Dar dacă este cazul primei dintre cele două, atunci putem vorbi din nou de o implozie pe care echipele lui Mourihno au cunoscut-o în cel de-al treilea an de colaborare cu managerul portughez.

Fanii lui United și oficialii clubului pot avea două tipuri de reacții în fața celor declarate de portughez.

Una dintre ele este că vor ridica o sprânceană admițând că aceste lucruri îi sunt specifice personajului nostru și vor continua să îl simpatizeze. Iar fix așa se raportează la problemă o serie de oameni foarte influenți de la Manchester United. Până la urmă, Mou a semnat un nou contract cu diavolii nu mai demult de ianuarie, când a fost de acord să prelungească până în 2020.

Relația lui Mourinho cu vicepreședintele Ed Woodward a fost tot timpul carcaterizată de ambele părți ca fiind una foarte bună, iar de aici deducem că un oarecare conflict ar fi putut apărea în această perioadă de transferuri. Să fi fost ratarea transferului lui Bale de la Real Madrid mărul discordiei?

A doua reacție pe care o întâlnim în rândul fanilor de pe Old Trafford este aceea că Jose vrea să plece de la Manchester, iar acesta este începutul strategiei prin care portughezul își pregătește ieșirea.

A rămas fără omul de încredere

Un lucru cert este că, pentru prima dată în cariera de manager, Mourinho nu îl va avea lângă el pe Rui Faria. Perechea formată din cei doi a fost de neseparat încă din anul 2001, când Mourinho pregătea Uniao Leiria, iar „fratele său” îi era asistent.

În ultimul sezon, Faria, declarându-se epuizat și dorindu-și să petreacă mai mult timp lângă familia sa, a decis să ia o pauză. Iar Mourinho a optat pentru a nu aduce un înlocuitor direct.

Ce urmează pentru Manchester United

United, cel mai valoros brand din fotbalul mondial, continuă să se confrunte cu depresia post Sir Alex Ferguson. Aflat în căutarea gloriei din urmă cu un deceniu, clubul încearcă să redevină relevant în fotbalul din Premier League și în cel european. Pentru asta, însă, are nevoie de un „Special” dedicat 100% obiectivelor sale. Altfel, Pep Guardiola și Jurgen Klopp vor continua să sape fără să obosească în jurul piedestalurilor din fața Old Trafford.

foto 1
foto 2