Chiar dacă nu va fi pe deplin interzis, fumatul s-ar putea schimba pentru totdeauna Actual

Chiar dacă nu va fi pe deplin interzis, fumatul s-ar putea schimba pentru totdeauna

Industria tutunului și autoritățile au același scop, reducerea fumatului tradițional, însă nu se pot pune de acord asupra metodei prin care vor să combată ceea ce, și unii și alții, numesc “acest flagel contemporan”. Aceasta a fost concluzia unui forum de reducere a nocivității, organizat la Palatul Parlamentului, anunță profit.ro.

În timp ce oficialii și reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății insistă asupra unei politici de toleranță zero a oricărui tip de consum de nicotină (mai puți cele medicale (plasturi, gumă etc…), companiile producătoare de tutun pornesc de premisa că “prohibiția” este întotdeauna contraproductivă și utopică. În opinia acestora, o soluție mult mai viabilă este crearea unui produs substituibil țigaretelor tradiționale, mult mai puțin riscant din punct de vedere al sănătății.

Prezent la dezbatere, vicepreședintele responsabil cu comunicarea publică și Științifică al Philip Morris International (PMI), Moira Gilchrist, și-a declarat convingerea că trebuie găsită o soluție pe termen lung pentru aproximativ un miliard de persoane la nivel global. Pentru că, deși se poate observa o scădere a ponderii fumătorilor în totalul populației globului, asistăm și la o creștere a acesteia, ceea ce înseamnă că numărul fumătorilor va rămâne relativ constant.

Vicepreședintele PMI a mai precizat că, în ultimii zece ani, compania din care face parte a avut 2 obiective, reducerea riscurilor consumului de produse pe bază de nicotină și crearea unor produse substituibile, în urma unui îndelungat proces de cercetare științifică. În prezent, PMI comercializează patru astfel de produse, două bazate pe încălzirea tutunului, iar alte două, fără tutun, prin vaporizare. Produsele companiei se bazează pe constatarea că nu nicotina este principala problemă a fumatului tradițional. “Nicotina, chiar dacă este la rândul său un element negativ, producând dependență, nu este principala cauză a bolilor (cauzate de consumul de tutun – n.r.). Principala cauză este procesul de ardere al tutunului”, a declarat Gilchrist. Vicepreședintele PMI a explicat faptul că în timpul fumatului unei țigări tradiționale, temperatura de ardere poate ajunge la peste 900 de grade Celsius, în timp ce în cazul încălzirii tutunului prin intermediul unui dispozitiv IQOS, aceasta nu depășește 330 de grade Celsius. Iar principalele compuse care provoacă bolile asimilate tutunului se produc la temperaturi de ardere de peste 400 de grade Celsius. Gilchrist a invocat mai multe studii științifice și clinice, fie realizate de PMI, fie de institute specializate, care îi susțin afirmațiile.

Astfel, potrivit vicepreședintelui PMI, deși nu este total lipsit de riscuri, conținând nicotină și creând deci dependență, un produs de tipul IQOS are mai multe șanse să-i cucerească pe fumătorii tradiționali și să-i ajute să renunțe la țigaretele obișnuite, care produc mai mulți compuși nocivi prin ardere. “70% din cei care au cumpărat IQOS au abandonat fumatul tradițional”, a afirmat Gilchrist, precizând că produsul substituibili e mai acceptabil pentru fumători, care se declară, după o perioadă de incertitudine, mulțumiți de acesta. În plus, studiile invocate de vicepreședintele PMI arată că în cazul celor care au optat pentru IQOS, s-a obținut o reducere de aproximativ 95% din reducerea de substanțe cauzatoare de boli obținută în cazul celor care au renunțat definitiv la fumat.

Un reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății, prezent la dezbateri, a arătat că există temeri că aceste dispozitive pot fi prea atractive atât pentru tineri, pasionați de gadget-uri, cât și pentru fumătorii care ar dori să se lase definitiv de fumat, și nu cu ajutorul unor device-uri pe bază de nicotină. Publicitatea acestor dispozitive trebuie atent reglementată susține reprezentantul OMS. La rândul său, ministrul sănătății, Sorina Pintea, a susținut punctul de vedere al OMS, precizând că ministerul pe care îl conduce “e dispus să spună Nu fumatului!”.

“Aș dori ca adolescenții tinerii să nu se apuce de fumat. Prin urmare, tot în zona de reducere a nocivității, va trebui să fim atenți la publicitatea acestor produse”, a declarat ministrul. În concluzie, fumatul tradițional rămâne inamicul public al ambelor tabere (Industrie și autorități), însă una preferă un război preventiv, în timp ce cealaltă un război total împotriva acestuia.

sursa foto: 680news