Țigările mentolate, interzise în România după 20 mai Actual

Țigările mentolate, interzise în România după 20 mai

Începând cu 20 mai 2020, țigările mentolate și cu capsulă nu vor mai fi comercializate în România. Interzicerea țigărilor mentolate face parte din măsurile prevăzute de Directiva Europeana a Tutunului, transpusă și în legislația din România.

Măsura care interzice țigările mentolate vrea să reducă fumatul în rândul minorilor

Principalul motiv din spatele acestei decizii este acela că țigările mentolate sunt mai atrăgătoare pentru minori, iar interzicerea lor poate reduce fumatul în rândul acestei categorii. Pe lângă asta, țigările cu arome, în special cele cu mentol sunt foarte periculoase pentru sănătate. „Prin arderea produsului din tutun, mentolul se transformă în substanţe cancerigene”, a declarat Dr. Magdalena Ciobanu, expert al Ministerului Sănătății la Comisia Europeană.

Toți producătorii și comercianții de țigări mentolate au obligația de a le elimina definitiv până la data de 20 mai.

Aroma de mentol va fi disponibilă sub alte forme

Cu toate acestea, aroma de mentol va fi disponibilă doar în produsele care încălzesc tutunul și în țigaretele electronice. Conform statisticilor, sunt aproximativ 500.000 de români care fumează țigări mentolate. Compania British American Tobacco susține că dispozitivele care încălzesc tutunul sunt o alternativă pentru consumatori. „Trebuie să le oferim celor 500.000 de fumători români care consumă mentol o alternativă viabilă pentru a evita migrația lor către piața neagră”, a declarat reprezentanții companiei.

Citește și Studiu: Țigările elecronice, un pericol pentru sănătate.

Sursă foto