Comportamentul nostru de pe internet dăunează naturii? Magazin

Comportamentul nostru de pe internet dăunează naturii?

BBC Earth

După o zi lungă și grea la birou, de ce să nu te relaxezi în fotoliu navigând pe internet și delectându-te pe paginile cu animale simpatice?

Acesta este un impuls pe care îl au cu precădere iubitorii de animale, numai că aceste comportamente pe care le avem ce fac de fapt? Ajută sau afectează viața din sălbăticie?

Urșii panda roșii sunt extrem de populari în mediul online. Atât de populari încât împart numele cu un browser de internet: Firefox.

Căutați aceste animale în spațiul virtual și veți dispărea rapid într-o lume imensă, nemărginită, a pozelor și filmulețelor creaturilor blănoase și pufoase, care mai de care mai drăgălașe și mai simpatice. Veți fi purtați în păduri din Nepal până în China, acolo unde aceste animale trăiesc în sălbăticie.

Ca urmare a unui declin de 50% al populației de panda roșii, această specie este catalogată ca fiind pe cale de dispariție. În acest moment, în lume mai sunt probabil mai puțin de 2.500 de exemplare care trăiesc în sălbăticie.

Rețeaua Urșilor Panda Roșii (RPN) este o organizație caritabilă care se ocupă cu protejarea acestei specii și care a reușit să organizaza anual chiar și Ziua Internațională a Urșilor Panda Roșii. Din păcate, în ciuda campaniilor de conștientizare, foarte multe astfel de animale au fost salvate în ultimul moment din mâinile unor oameni care doreau să le vândă pe piața neagră. Iar cererea din ce în ce mai mare este cauzată, în primul și în primul rând, de popularitatea tot mai mare pe care aceste animale o au pe internet, în toată lumea.

Conform statisticilor, lucrurile ușor, ușor încep să se îmbunătățească. De pildă, în China, numărul reclamelor la produse care sunt confecționate din blana unor astfel de animale a scăzut cu aproximativ 50% din 2012 până în 2016. Cu toate acestea, de aici se trage și o altă concluzie: comerțul ilegal s-a mutat de pe site-uri publice, pe grupuri private și comunități unde accesul este îngrădit, iar intervenția poliției foarte grea.

În orice caz, în 2018, 20 dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume și-au unit forțele cu organizația WWF pentru a stopa aceste comportamente dăunătoare pentru mediu.