Fără animale sălbatice la circ, în Portugalia Actual

Fără animale sălbatice la circ, în Portugalia

Parlamentul din Portugalia a aprobat o nouă lege, care interzice folosirea animalelor sălbatice în spectacole de circ până în 2024, o măsură aplaudată de grupurile pentru drepturile animalelor. Leii, tigrii, elefanții, cămilele și zebrele sunt printre cele peste 1.000 de animale interzise prin noua lege, care acoperă aproximativ 40 de specii.

„Locul animalelor sălbatice nu este la circ. Oamenii ar trebui să se poată bucura, fără ca animalele să sufere”, a declarat Bianca Santos, vicepreședintă a grupului local pentru drepturile animalelor AZP, pentru Agence France-Presse.

Aprobată cu sprijinul parlamentarilor atât de stânga, cât și de dreapta, legea aduce Portugalia în linie cu multe alte țări, inclusiv jumătate din Europa printre care se află și România, care au interzis spectacolele de circ cu animale sălbatice.

„Parlamentul și-a dat seama, în sfârșit, că niște cuști mai mari, reguli mai stricte și mai multe controale nu sunt o soluție pentru problemele acestor animale, care au fost reduse la simple păpuși, lipsite de demnitate”, a declarat parlamentarul Andre Silva, membru al partidului PAN.

Până în 2024, proprietarii de circuri vor trebui să-și înscrie animalele sălbatice într-un registru creat de Guvern, astfel încât să poată fi plasate în adăposturile din Portugalia sau din afara țării. Persoanele care activează în domeniul circului și care sunt de acord să predea animalele înainte de sfârșitul perioadei de tranziție ar putea beneficia de ajutor în ceea ce privește schimbarea profesiei.

O asociație reprezentând 20 de circuri portugheze, care s-a opus noii legi, a declarat că această măsură va contribui la dispariția întregii industrii.

(sursă foto: campbelllawobserver)