Cum s-a schimbat China după Jocurile Olimpice pe care le-a organizat în 2008 Magazin

Cum s-a schimbat China după Jocurile Olimpice pe care le-a organizat în 2008

Fang Wan, Deutsche Welle

În anul 2008, comunitatea internațională a tras nădejde că Jocurile Olimpice de vară care au debutat la Beijing vor reuși să transforme statul chinez și să îl „democratizeze” cumva. O competiție mondială de o asemenea anvergură, în mod normal, ar fi urmat să ajute la liberalizarea țării și la accentuarea procesului de democratizare a instituțiilor sale. La 10 ani după acel moment, însă, statul chinez nu numai că nu a intrat pe făgașul democratic, dar a devenit chiar din ce în ce ma autoritar și represiv.

Însă optimismul dinaintea momentului 2008 nu a fost unul construit pe scenarii utopice, ci a avut la bază un precedent: Jocurile Olimpice din 1964 și din 1988 au adus cu ele numeroase schimbări politice și sociale în Japonia și, respectiv, Coreea de Sud.

Înaintea Jocurilor Olimpice din 2008, guvernanții de la Beijing au ridicat anumite restricții privitoare la navigarea pe internet și au anunțat că vor permite desfășurarea de demonstrații în locuri special amenajate. mai mult chiar, autoritățile chineze au susținut ferm că, după încheierea competițiilor sportive vor implementa mai multe reforme politice și economice.

„Am crezut, și pe bună dreptate, că acesta avea să fie începutul unei noi călătorii. Am avut multe așteptări de la aceste Jocuri Olimpice”, a declarat Johnny Erling, corecpondentul la Beijing al ziarului german Die Welt. Acesta a continuat: „M-am așteptat să am mai multă libertate pentru activitățile mele jurnalistice, care erau controlate foarte strict și erau reglementate de guvern. Însă, în timpul Olimpiadei, guvernul ne-a permis să ne facem meseria liberi. Cu toții am fost foarte încântați.”

Erling susține acum, însă, că așteptările aveau să îi fie înșelate.

La doar câteva luni după încheierea grandiosului eveniment sportiv, China a blocat chiar și mai multe site-uri de știri internaționale, inclusiv Deutsche Welle. Iar în anii ce au urmat cenzura de la nivelul mass media nu a făcut decât să crească. De exemplu, oamenii nu au acces la cele mai populare cinci site-uri web din lume: Facebook, Google, YouTube, Twitter și Wikipedia.

La un deceniu după Jocurile Olimpice de vară, prăpastia dintre autoritățile chineze și populație s-a adâncit. Dar, în același timp, China a devenit o superputere economică.

Președintele chinez Xi Jinping a declarat, în acest an, că țara pe care o conduce este pregătită să ofere lumii „un nou model de sistem politic”. Cu alte cuvinte, un sistem autoritar este exportat în aceste zile către alte părți ale lumii.

foto