Discriminare sexuală la Universitatea de Medicină din Tokyo Actual

Discriminare sexuală la Universitatea de Medicină din Tokyo

Una dintre cele mai prestigioase universități de medicină din Japonia a modificat notele femeilor de la examenele de admitere, relatează BBC. Universitatea de Medicină din Tokyo a început să schimbe rezultatele notelor din 2011 pentru a se asigura că numărul femeilor înscrise va fi sub 30%.

Scandalul a izbucnit în mediul online, iar utilizatorii acuză Guvernul Japonez de această situație de discriminare. Criticii au sugerat că acuzațiile au fost ironice, dat fiind angajamentul declarat al prim-ministrului Shinzo Abe de a spori participarea femeilor la forța de muncă.

„Înțelegerea secretă” de a reduce numărul femeilor

Yomiuri Shimbun, cea mai mare publicație din Japonia, a publicat un raport în care notele de admitere ale studenților au fost examinate. Presa japoneză vehiculează că oficialii au optat pentru o înțelegere secretă, pentru a reduce numărul femeilor care intră pe piața muncii și abandonează. „Mulți studenți de sex feminin care termină facultatea, părăsesc practica medicală pentru a naște și a crește copii.”, susține o sursă secretă. Înainte de introducerea acestei măsuri, înscrierea femeilor la facultate era de aproximativ 40%. Rapoartele publicației japoneze afirmă că după depunerea cererilor de înscriere în cele două sesiuni, au fost acceptate doar 30 de femei, în comparație cu 114 bărbați.

Universitatea privată a declarat că va investiga rapoartele apărute în spațiul public.

Numărul femeilor de pe piața muncii din Japonia este în scădere

Întâmplarea a avut o rezonanță națională, deoarece participarea femeilor la forța de muncă a devenit o chestiune esențială în Japonia în ultimii ani în cadrul agendei economice a lui Shinzo Abe. Participarea feminină pe piața muncii este în scădere, în special în profesiile de experți. Cercetările arată că doar 12,4% dintre legislatori, înalți oficiali și manageri din Japonia sunt femei.

Universitatea de Medicină din Tokyo este deja în curs de investigare asupra acuzațiilor că l-ar fi mituit pe Futoshi Sano, o figură de rang înalt în ministerul educației, cerând să ajute instituția să primească un grant financiar în schimbul măririi notei de la examenul de admitere al fiului său.

(sursă foto: Surf Coast Home Doctor)