Kombucha: Top 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Kombucha: Top 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Kombucha este un ceai fermentat care a fost consumat de mii de ani. Se face prin adăugarea de tulpini specifice de bacterii, drojdie și zahăr la ceaiul negru sau verde, permițându-i apoi fermentarea timp de o săptămână sau mai mult.

În timpul acestui proces, bacteriile și drojdia formează o peliculă asemănătoare ciupercilor pe suprafața lichidului. Acesta este motivul pentru care kombucha este, de asemenea, cunoscut sub numele de „ceai de ciuperci”.

1. Kombucha este o sursă potențială de probiotice

Se crede că Kombucha își are originea în China sau Japonia.

Se face prin adăugarea de tulpini specifice de bacterii, drojdie și zahăr la ceaiul negru sau verde, permițându-i apoi fermentarea timp de o săptămână sau mai mult.

În timpul acestui proces, bacteriile și drojdia formează o peliculă asemănătoare ciupercilor pe suprafața lichidului. Acesta este motivul pentru care kombucha este, de asemenea, cunoscut sub numele de „ceai de ciuperci”.

Această pată este o colonie vie simbiotică de bacterii și drojdie și poate fi utilizată pentru a fermenta noi kombucha.

Procesul de fermentare produce acid acetic, de asemenea, găsit în oțet, și alți alți compuși acizi, urme de alcool și gaze care îl fac carbonatat.

O cantitate mare de bacterii crește, de asemenea, în amestec. Deși încă nu există dovezi pentru beneficiile probiotice ale kombucha, acesta conține mai multe specii de bacterii lactice care pot avea funcție probiotică. Probioticele oferă intestinului bacterii sănătoase.

2. Kombucha poate oferi beneficiile ceaiului verde

Ceaiul verde este una dintre cele mai sănătoase băuturi de pe planetă.

Acest lucru se datorează faptului că ceaiul verde conține mulți compuși bioactivi, cum ar fi polifenoli, care funcționează ca antioxidanți puternici în organism.

Kombucha fabricat din ceai verde conține mulți dintre aceiași compuși ai plantelor și probabil se mândrește cu unele dintre aceleași beneficii.

Studiile arată că consumul regulat de ceai verde poate crește numărul de calorii arse, scăderea grăsimilor din burtă, îmbunătățirea nivelului de colesterol, ajută la controlul glicemiei și multe altele.

Studiile arată, de asemenea, că consumatorii de ceai verde prezintă un risc redus de cancer de prostată, sân și colon.

3. Conține antioxidanți

Antioxidanții sunt substanțe care luptă împotriva radicalilor liberi, molecule reactive care pot deteriora celulele.

Mulți oameni de știință cred că antioxidanții din alimente și băuturi sunt mai buni pentru sănătatea ta decât suplimentele antioxidante.

Kombucha, mai ales atunci când este preparat cu ceai verde, pare să aibă efecte antioxidante în ficat.

Studiile la șobolani constată în mod constant că consumul de kombucha reduce în mod regulat toxicitatea ficatului cauzată de substanțe chimice toxice, în unele cazuri cu cel puțin 70%.

4. Poate ucide bacteriile

Una dintre principalele substanțe produse în timpul fermentării de kombucha este acidul acetic, care este abundent în oțet.

La fel ca polifenolii din ceai, acidul acetic este capabil să distrugă multe microorganisme potențial dăunătoare.

Kombucha fabricat din ceai negru sau verde pare să aibă proprietăți antibacteriene puternice, în special împotriva bacteriilor cauzatoare de infecții și a drojdiilor Candida.

Aceste efecte antimicrobiene suprimă creșterea bacteriilor și drojdiilor nedorite, dar nu afectează bacteriile probiotice benefice și drojdiile implicate în fermentarea kombucha.

5. Poate reduce riscul bolilor de inimă

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces din lume.

Studiile la șobolani arată că kombucha poate îmbunătăți foarte mult doi markeri ai bolilor de inimă, LDL „rău” și colesterol HDL „bun”, în doar 30 de zile.

Și mai important, ceaiul verde protejează particulele de colesterol LDL de oxidare, care contribuie la bolile de inimă.

De fapt, consumătorii de ceai verde au un risc cu până la 31% mai mic de a dezvolta boli de inimă, un beneficiu care se poate aplica și pentru kombucha.

6. Kombucha poate ajuta la gestionarea diabetului de tip 2

Diabetul de tip 2 afectează peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume. Se caracterizează prin niveluri ridicate de zahăr din sânge și rezistență la insulină.

Un studiu efectuat pe șobolani diabetici a constatat că kombucha a încetinit digestia carbohidraților, ceea ce a redus nivelul zahărului din sânge. De asemenea, a îmbunătățit funcția ficatului și a rinichilor.

Kombucha fabricat din ceai verde este probabil să fie și mai benefic, deoarece ceaiul verde în sine s-a dovedit a reduce nivelul zahărului din sânge.

De fapt, un studiu de revizuire a aproape 300.000 de persoane a constatat că consumatorii de ceai verde au un risc cu 18% mai mic de a deveni diabetici.

7. Poate ajuta la prevenirea cancerului

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces din lume. Se caracterizează prin mutație celulară și creștere celulară necontrolată.

În studiile cu eprubete, kombucha a contribuit la prevenirea creșterii și răspândirii celulelor canceroase datorită concentrației sale ridicate de polifenoli de ceai și antioxidanți.

Nu este bine înțeles cum funcționează proprietățile anti-cancer ale polifenolilor din ceai.

Cu toate acestea, se crede că polifenolii blochează mutația genelor și creșterea celulelor canceroase, promovând în același timp moartea celulelor canceroase.

Din acest motiv, nu este surprinzător faptul că băutorii de ceai au mult mai puține șanse să dezvolte diferite tipuri de cancer.

8. Kombucha este sănătos atunci când este făcut corect

Kombucha este un ceai bogat în probiotice, cu multe beneficii potențiale pentru sănătate.

Îl puteți achiziționa în magazine sau îl puteți face singur acasă. Cu toate acestea, asigurați-vă că îl pregătiți corect.

Kombucha contaminat sau supra-fermentat poate provoca probleme grave de sănătate și chiar moarte. Kombucha de casă poate conține, de asemenea, până la 3% alcool.

Opțiunea mai sigură este de a cumpăra kombucha de la un magazin sau online. Produsele comerciale sunt gustoase și considerate fără alcool, deoarece trebuie să conțină mai puțin de 0,5% alcool.

Cu toate acestea, verificați ingredientele și încercați să evitați mărcile cu un conținut ridicat de zahăr.

Citește și Ceaiul negru: Top 9 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto