Planta care reușește să absoarbă poluarea provocată de mașini Actual

Planta care reușește să absoarbă poluarea provocată de mașini

Experții în horticultură au descoperit planta care reușește să absoarbă poluarea provocată de mașini. Confrom The Guardian, aceștia spun că o specie de arbust decorativ, cunoscut sub denumirea de Cotoneaster frigidus, ajută la absorbirea poluării de pe drumurile cu trafic intens.

Cercetătorii de la Royal Horticultural Society (RHS) au analizat eficacitatea gardurilor vii care pot să absoarbă poluarea aerului, comparând diferite tipuri de arbuști. Astfel au descoperit că planta Cotoneaster frigidus a fost cu cel puțin 20% mai eficientă în absorbția poluării în comparație cu alți arbuști.

„Pe drumurile urbane majore cu trafic îngreunat, am descoperit că speciile cu un coronament mai dens, precum cotoneaster, s-au dovedit mai eficiente”, a spus dr. Tijana Blanusa, cercetătorul principal al studiului.

„Am aflat că în doar șapte zile, un tufiș îngrijit cu o lungime de 1 metru poate absorbi aceeași cantitate de poluare pe care o mașină a produce în timpul unei deplasări de 800 kilometri”, a adăugat dr. Blanusa.

Super-plante care au calități unice

„Identificăm în continuare noi super-plante care au calități unice. Asta înseamnă că atunci când sunt combinate cu alte forme de vegetație acestea pot oferi beneficii crescute, iar în același timp reprezintă și habitate extrem de necesare pentru speciile sălbatice”, a precizat prof. Alistair Griffiths, directorul științific la RHS, citat de The Guardian.

„Spre exemplu, am descoperit că pereții cu iederă excelează atunci când vine vorba de răcorirea clădirilor, iar păducelul și ligustrum ajută la atenuarea precipitațiilor intense din timpul verii și la reducerea inundațiilor. Dacă sunt plantate în grădini și spații verzi unde problemele de mediu sunt predominante, aceste plante ar putea aduce schimbări importante în lupta împotriva crizei climatice”, a adăugat prof. Griffiths.

Citește și Semnificația florilor. Ce mesaj transmiți atunci când oferi trandafiri galbeni.

Sursa foto