Primăria Cluj-Napoca introduce primul funcționar public virtual din România Actual

Primăria Cluj-Napoca introduce primul funcționar public virtual din România

„Antonia” va fi primul funcționar public din România bazat pe inteligența artificială și va fi lansat pe 15 aprilie, la Cluj. Roboțelul va funcționa 24 de ore din 24 pentru a ajuta cetățenii și pentru a a gestiona cererile depuse online.

„Noul funcţionar virtual va avea pentru început două roluri principale, şi anume va dirija cererile online ale cetăţenilor şi îi va ajuta pe aceştia 24 de ore din 24 în interacţiunile lor cele mai frecvente cu primăria, respectiv primăriile de cartier. Pentru prima componentă, funcţionarul virtual se află în teste şi va fi disponibil şi operaţional începând cu 15 aprilie”, a declarat primarul Emil Boc.

Interacțiunea cu Antonia va simplifica atât munca celorlalţi funcţionari publici, cât și experiența clujenilor și vizitatorilor cu Primăria Cluj-Napoca.

Tehnologia nu va înlocui funcționarii publici angajați

„E vorba despre un funcţionar public virtual care va fi amplasat în cartierul Zorilor. Acolo, oamenii vor putea să depună cereri rapid, să afle informaţii şi să plătească diverse taxe şi impozite. Asta nu înseamnă că vom face disponibilizări, intenţionăm doar să îmbunătăţim serviciile oferite cetăţenilor”, a afirmat viceprimarul Dan Tarcea.

Echipa de proiect care dezvoltă robotul este coordonată de Serviciul Strategii de informatizare, alături de Centrul de Informare pentru Cetăţeni.

(Sursă foto: dreamstop.com)