Metroul din Cluj-Napoca, un pas mai aproape de realizare. Care sunt costurile proiectului? Actual

Metroul din Cluj-Napoca, un pas mai aproape de realizare. Care sunt costurile proiectului?

Metroul din Cluj-Napoca a parcurs primul demers spre realizare. Primarul orașului, Emil Boc, a declarat că studiul de prefezabilitate pentru metrou a fost finalizat, conform Monitor de Cluj.

Studiu de prefezabilitate pentru proiectul metroului la Cluj-Napoca va fi supus aprobării Consiliului Local în şedinţa de marţi, 27 octombrie 2020. După aprobarea şi de către comuna Floreşti, studiul va fi trimis la Guvern. 

„Este gata şi prima etapă va fi supusă aprobării marţi. Va urma să fie aprobat şi de comuna Floreşti, apoi va merge la Guvern. Vom continua apoi cu studiul de fezabilitate, după care licitaţia de proiectare şi execuţie. Avem o lungime de 14.4 km, 14 staţii şi 986 milioane de euro şi o durată de implementare de 128 de luni. În iunie 2021 va fi gata studiul de fezabilitate. Apoi ne ocupăm de trenul metropolitan, unde e mai simplu. După implementarea metroului, avem în vedere Clujul fără maşini în centru, acest lucru nu este posibil astăzi, pentru că nu ai variantă la axa est-vest”, a declarat Emil Boc. 

În urma licitației pentru studiul de prefezabilitate și de fezabilitate, valoarea adjudecată e de aproximativ 7,4 milioane de euro. După realizarea și predarea studiilor urmează licitația pentru proiectare și execuție propriu-zisă. Potrivit primarului, termenul pentru finalizarea studiului de fezabilitate pentru trenul metropolitan este anul 2021, urmând să se treacă ulterior la proiectare și execuție.

Metroul din Cluj-Napoca, estimat la 986 de milioane de euro

„Vom avea, la fel ca marile centre europene, un oraș fără mașini, după implementarea proiectului legat de metrou. (…) Studiul de prefezabilitate spune că avem o lungime de 14,4 km, sunt 14 stații, o valoare aproximativă de 986 de milioane de euro și o durată de implementare de 128 de luni, aproape 11 ani. Traseul, detaliile vor fi stabilite de studiul de fezabilitate, acum suntem în prima fază”, a declarat Emil Boc, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

Citește și Cluj-Napoca, pe primul loc în topul preferințelor românilor de a se muta în alt oraș.

Sursă foto