Radu Paraschivescu a acordat un interviu pentru site-ul elitaromaniei.ro, în care a vorbit despre viitoarea sa carte și despre subiectele care o inspiră.
„Titlul viitoarei cărți este <<În lume nu-s mai multe Românii>>, tot unul împrumutat, precum și la <<Orice om îi este teamă>>. Contribuția mea vine în subtitlu, care spune <<Planetei noastre asta i-ar lipsi>>. Ce-i drept, suntem inimitabili. Nu ne putem imita nici noi pe noi înșine, suntem unici pe lume. Este o carte alcătuită din texte mai mici, despre cusururile noastre, mai rar despre isprăvi.”
„Nu toate scăptările sunt gafe. Noi avem această voluptate de a arăta cu degetul, de a cârcoti și de a râde, dar avem și acest obicei de a potența și de a face din țânțar armăsar. Faptul că premierul s-a așezat pe alt scaun decât trebuia, nu e o gafă. Pur și simplu a fost o întâmplare. Dacă uiți, în schimb, pe musafirul pe care l-ai chemat tu, aici deja e problematic. Nu mai vorbesc de problemele de limbă română care sunt probleme ce depășesc tracul. Am crezut multă vreme că e vorba de trac, dar e mai mult decât atât. Se vede școala puțină, îmi pare rău. În momentul în care confunzi axarea cu anexarea, ori birocrația cu democrația, sau a devansa cu a devasta, aici nu mai e o poveste legată de trac, ci este vorba de instrucție șubredă.”
„Am acest barometru al târgurilor de carte, la care văd foarte mulți copii și elevi, liceeni, studenți. Povestea asta cu nimeni nu mai citește nu este strict adevărată. Citim, noi ca țară, mult mai puțin decât alte țări. Asta e adevărat. În clasamentele europene, din acest punct de vedere, stăm cel mai prost, dar există mici pâlcuri de lumină. O spune unul care a avut de-a face cu ei. Îmi dau seama că există și oameni studioși și împătimiți. Deprinderea de a citit se face în școală și în familie.”
(foto: Dan Bodea / transilvaniareporter.ro)