Risipa alimentară este un fenomen des întâlnit în societățile de consum. Cifrele sunt îngrijorătoare, atât în lume, cât și în România. La nivel global, aproximativ o treime din totalul alimentelor produse pentru consumul uman este irosit, informează ANSVSA (Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor). În Uniunea Europeană se estimează că 20% din totalul alimentelor produse se pierd sau se irosesc, în timp ce 43 de milioane de oameni de la nivelul UE nu își permit zilnic mese decente. Statisticile arată că un român aruncă anual aproximativ 129 de kilograme de alimente.
Pentru a putea combate acest fenomen, mai întâi trebuie să îl înțelegem și să aflăm care sunt cauzele care duc la risipa alimentară.
Ce este risipa alimentară și de unde provine?
Risipa de hrană reprezintă cantitatea de alimente produse pentru consumul uman care se pierde sau este aruncată pe traseul parcurs de la locul de producție, până la momentul în care sunt consumate.
Principală cauză a risipei de alimente provine din obiceiul de a cumpăra prea mult. Când ajungem în supermarket, mereu avem tendința de a cumpăra mai mult decât strictul necesar. O altă problemă ce duce la risipa de hrană este depozitarea neadecvată a alimentelor și alterarea acestora într-un timp foarte scurt.
Metode prin care putem combate risipa de hrană
1.Cumpără inteligent
Înainte de a merge la cumpărături fă-ți o listă cu alimentele de care crezi că ai nevoie. Când ajungi în magazin, mergi direct la raioanele unde găsești acele produse, încercând să limitezi astfel timpul petrecut în supermarket.
De asemenea, se cunoaște faptul că foamea accentuează dorința de a cumpăra și mai mult. Cel mai la îndemână pas pe care ți-l recomandăm să il faci este să mănânci înainte de a merge la cumpărături. În acest fel nu vei mai fi tentat să cumperi alte alimente pe care ți le dorești doar din cauza unui impuls psihologic de moment.
2. Depozitează corect alimentele
Pentru a limita aruncarea alimentelor, este foarte important să le depozitezi corect. Iată câteva sfaturi utile:
- Roșiile se țin într-un loc uscat și răcoros. În frigider vor rezista mai mult, însă gustul va deveni fad.
- Pâinea este un aliment foarte perisabil. În funcție de temperatura camerei, aceasta rezistă între 2 și 3 zile în cutia de pâine. În schimb, dacă depozitezi pâinea în congelator, aceasta rezistă chiar și 2 luni.
- Brânza se ține la frigider, învelită întâi în hârtie cerată, apoi într-o pungă de plastic;
- Carnea crudă poate fi păstrată în sertarul rece de la frigider aproximativ două zile, iar la congelator aproximativ 6 luni.
- Laptele se poate depozita pe raft dacă este UHT, iar sticla este nedesfăcută. După aceea mai poate fi păstrat maxim 3 zile, pe raftul frigiderului.
- Mezelurile se țin numai la frigider iar dacă sunt feliate, se consumă în maxim 3 zile de la desfacere.
3. Încearcă să nu arunci mâncarea gătită rămasă
Ai gătit câteva porții în plus de mâncare? Nu este cazul să le arunci la gunoi. Depozitează mâncarea gătită în recipiente etanșe și pune-o în frigider. Încearcă să o consumi în termen de 2 zile.
4. Aranjează alimentele corect în frigider
Te-ai gândit vreodată că modul în care așezi alimentele pe rafturile frigiderului te poate ajuta să reduci risipa de hrană? Organizarea este importantă, iar regula principală ar fi ca alimentele proaspete să stea în spatele raftului, iar cele mai vechi în fața raftului pentru a nu uita de ele. De asemenea, temperatura frigiderului contează pentru a ține alimentele în stare bună. Temperatura nu trebuie să depășească 4 grade. În schimb, dacă vrei să păstrezi alimentele pe o perioadă mai lungă, metoda ideală este congelatorul.
Citește și Pâinea neambalată nu prezintă risc de îmbolnăvire cu coronavirus.