Salvia: 11 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Salvia: 11 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Salvia este un condiment de bază în diferite bucătării din întreaga lume. Aparține familiei mentei, alături de alte ierburi precum oregano, rozmarin, busuioc și cimbru.

Salvia este, de asemenea, folosită ca agent natural de curățare, pesticid și obiect ritual în arderea spirituală a salviei.

Este disponibilă proaspătă, uscată sau sub formă de ulei și are numeroase beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Salvia este bogată în nutrienți

Salvia oferă o doză sănătoasă de vitamine și minerale. 

O linguriță (0,7 grame) de salvie măcinată conține 2 calorii, 0,1 grame de proteine, 0,4 grame de carbohidrați și 0,1 grame de grăsime. De asemenea, conține vitamina K, fier, vitamina B6, calciu și mangan.

Mai mult, acest condiment aromatic oferă acid cafeic, acid clorogenic, acid rosmarinic, acid elagic și rutină. Toate acestea joacă un rol în efectele sale benefice asupra sănătății.

2. Salvia este încărcată cu antioxidanți

Antioxidanții sunt molecule care ajută la fortificarea apărării organismului. Ele neutralizează radicalii liberi potențial dăunători, care sunt legați de boli cronice.

Salvia conține peste 160 de polifenoli distincți. Aceștia sunt compuși chimici pe bază de plante care acționează ca antioxidanți în organism.

Acidul clorogenic, acidul cafeic, acidul rosmarinic, acidul elagic și rutina se găsesc în salvie. Ele sunt legate de beneficii impresionante pentru sănătate, cum ar fi un risc mai scăzut de cancer și îmbunătățirea funcției creierului și a memoriei.

Un studiu a constatat că consumul de 240 ml de ceai de salvie de două ori pe zi a crescut semnificativ apărarea antioxidantă. De asemenea, a scăzut colesterolul total și colesterolul LDL „rău”, dar a și a crescut colesterolul HDL „bun”.

3. Poate susține sănătatea orală

Salvia are efecte antimicrobiene, care pot neutraliza microbii care promovează placa dentară.

Într-un studiu, s-a arătat că o apă de gură pe bază de salvie ucide în mod eficient bacteriile Streptococcus mutans. Acesta este notoriu pentru cauzarea cariilor dentare.

Într-un studiu cu eprubete, s-a demonstrat că un ulei esențial pe bază de salvie ucide și oprește răspândirea Candida albicans. Este o ciupercă care poate provoca și cariile.

O recenzie a menționat că salvia poate trata infecțiile gâtului, abcesele dentare, gingiile infectate și ulcerele bucale.

4. Poate ușura simptomele menopauzei

În timpul menopauzei, organismul se confruntă cu un declin natural al hormonului estrogen. Acest lucru poate provoca o gamă largă de simptome neplăcute.

Simptomele includ bufeuri, transpirații excesive, uscăciune vaginală și iritabilitate.

Salvia a fost folosit în mod tradițional pentru a reduce simptomele menopauzei.

Se crede că compușii din salvie au proprietăți asemănătoare estrogenului. Acest lucru le permite să se lege de anumiți receptori din creier pentru a ajuta la îmbunătățirea memoriei și la tratarea bufeurilor și transpirației excesive.

Într-un studiu, utilizarea zilnică a unui supliment de salvie a redus semnificativ numărul și intensitatea bufeurilor pe parcursul a opt săptămâni.

5. Salvia poate reduce nivelul zahărului din sânge

Frunzele de salvie au fost utilizate în mod tradițional ca remediu împotriva diabetului.

Cercetările la om și animale indică faptul că poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Într-un studiu, extractul de salvie a redus nivelul glicemiei la șobolanii cu diabet zaharat de tip 1, activând un receptor specific. Când acest receptor este activat, poate ajuta la eliminarea excesului de acizi grași liberi din sânge. La rândul său, aceasta îmbunătățește sensibilitatea la insulină.

Un alt studiu efectuat la șoareci cu diabet de tip 2 a constatat că ceaiul de salvie acționează ca metformina. Acesta este un medicament prescris pentru gestionarea glicemiei la persoanele cu aceeași boală.

La om, s-a demonstrat că extractul de frunze de salvie reduce glicemia și îmbunătățește sensibilitatea la insulină cu un efect similar cu rosiglitazona, un alt medicament anti-diabet.

6. Poate sprijini memoria și sănătatea creierului

Salvia poate ajuta creierul și a memoria în mai multe moduri.

În primul rând, este încărcat cu compuși care pot acționa ca antioxidanți. S-a demonstrat că acestea tamponează sistemul de apărare al creierului.

De asemenea, pare să oprească defalcarea acetilcolinei chimice (ACH), care are un rol în memorie. Nivelurile de ACH par să scadă în boala Alzheimer.

Într-un studiu, 39 de participanți cu boală Alzheimer ușoară până la moderată au consumat zilnic timp de patru luni fie 60 picături (2 ml) de supliment de extract de salvie, fie un placebo.

Cei care au luat extractul de salvie au avut rezultate mai bune la testele care au măsurat memoria, rezolvarea problemelor, raționamentul și alte abilități cognitive.

La adulții sănătoși, s-a demonstrat că salvia îmbunătățește memoria în doze mici. Dozele mai mari, de asemenea, au ridicat starea de spirit și au crescut vigilența, calmul și mulțumirea.

Atât la adulții mai tineri, cât și la cei mai în vârstă, salvia pare să îmbunătățească memoria și funcția creierului.

7. Poate reduce colesterolul LDL „rău”

Colesterolul LDL „rău” ridicat este un factor cheie de risc al bolilor de inimă.

Salvia poate ajuta la scăderea colesterolului LDL „rău”, care se poate acumula în artere și poate provoca leziuni.

Într-un studiu, consumul de ceai de salvie de două ori pe zi a scăzut colesterolul LDL „rău” și colesterolul total din sânge. Simultan, a crescut și colesterolul HDL „bun”, după doar două săptămâni.

Mai multe alte studii umane ilustrează un efect similar cu extractul de salvie.

8. Salvia poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer

Cancerul este principala cauză de deces în care celulele cresc anormal.

Interesant este faptul că studiile pe animale și eprubete demonstrează că salvia poate lupta împotriva anumitor tipuri de cancer. Acestea includ cele ale gurii, colonului, ficatului, colului uterin, sânului, pielii și rinichilor.

În aceste studii, extractele de salvie nu numai că suprimă creșterea celulelor canceroase, ci stimulează și moartea lor.

În timp ce aceste studii sunt încurajatoare, sunt necesare studii la om pentru a determina dacă salvia este eficientă în combaterea cancerului la oameni.

9. Poate ameliora diareea

Salvie proaspătă este un remediu tradițional pentru diaree.

Studiile pe eprubete și pe animale au constatat că conține compuși care pot atenua diareea prin relaxarea intestinului.

10. Poate susține sănătatea oaselor

Vitamina K, care oferă salvie în cantități mari, joacă un rol în sănătatea oaselor. O deficiență a acestei vitamine este legată de subțierea oaselor și fracturi.

11. Salvia poate combate îmbătrânirea pielii

Mai multe studii cu eprubete sugerează că compușii de salvie pot ajuta la combaterea semnelor de îmbătrânire, cum ar fi ridurile.

Citește și Gutuile: 8 beneficii pe care le pot aduce sănătații.

Sursă foto