Gutuile: 8 beneficii pe care le pot aduce sănătații Magazin

Gutuile: 8 beneficii pe care le pot aduce sănătații

În Grecia și Roma antică, gutuile au servit ca simbol al iubirii și fertilității. Au fost folosite în medicina populară de zeci de ani, dar cercetările științifice privind beneficiile lor sunt încă în faza incipientă. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Gutuile sunt bogate în substanțe nutritive

Gutuile conțin fibre și mai multe vitamine și minerale esențiale. Acest lucru le face un supliment nutritiv la aproape orice dietă.

O singură gutuie de 92 de grame, oferă 52 de calorii, 0 grame de grăsimi, 0,3 grame de proteine, 14 grame de carbohidrați și 1,75 grame de fibre. De asemenea, conține vitamina C, Tiamina (vitamina B1), vitamina B6, cupru, fier, potasiu și magneziu.

2. Gutuile conțin antioxidanți puternici

Multe dintre beneficiile asociate gutuilor pot fi atribuite aportului mare de antioxidanți din fructe.

Antioxidanții reduc stresul metabolic și scad inflamația. De asemenea, protejează celulele împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi, care sunt molecule instabile.

Unele cercetări sugerează că unii antioxidanți din gutui reduc inflamația și protejează împotriva bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă. Aceștia includ flavonoli precum quercetina și kaempferolul.

3. Pot ajuta la gestionarea greței provocate de sarcină

Unele dintre cele mai frecvente simptome în timpul sarcinii timpurii sunt greața și vărsăturile.

Cercetările indică faptul că gutuile pot ajuta la ameliorarea acestor simptome.

Un studiu efectuat pe 76 de femei gravide a remarcat faptul că 15 ml de sirop de gutui au fost semnificativ mai eficienți decât 20 mg de vitamina B6 la reducerea greței provocate de sarcină.

4. Gutuile pot ameliora problemele digestive

Gutuile au fost folosite de mult timp în medicina tradițională pentru a trata o varietate de tulburări digestive.

Cercetări recente sugerează că extractul de gutui poate proteja țesutul intestinal împotriva daunelor legate de bolile inflamatorii intestinale, cum ar fi colita ulcerativă.

Într-un studiu efectuat la șobolani cu colită ulcerativă, cei cărora li s-a administrat extract de gutui și suc au redus semnificativ deteriorarea țesutului colonului. Aceasta în comparație cu grupul de control.

5. Gutuile pot trata ulcerele de stomac

Cercetările sugerează că compușii vegetali din gutui pot ajuta la prevenirea și tratarea ulcerelor de stomac.

Într-un studiu cu eprubete, sucul de gutui a inhibat creșterea H. pylori. Aceasta este o bacterie cunoscută pentru a provoca ulcere gastrice.

Între timp, un studiu efectuat pe șobolani a constatat că extractul de gutui proteja împotriva ulcerului gastric indus de alcool.

6. Pot reduce simptomele de reflux acid

Mai multe studii sugerează că siropul de gutui poate ajuta la gestionarea simptomelor bolii de reflux gastroesofagian (GERD), cunoscută sub denumirea de reflux acid.

Un studiu de 7 săptămâni la 80 de copii cu reflux acid a suplimentat zilnic cu sirop de gutui. Acesta a fost la fel de eficient ca medicamentele utilizate în mod tradițional pentru ameliorarea simptomelor acestei afecțiuni.

Într-un studiu efectuat pe 137 de femei însărcinate, o doză de 10 mg de sirop de gutui administrată după mese s-a dovedit a fi la fel de eficientă ca și medicația tradițională pentru ameliorarea simptomelor de reflux acid.

În plus, într-un studiu de 4 săptămâni pe 96 de copii cu reflux acid, s-a folosit concentrat de gutui alături de medicamentele tradiționale. Acest lucru a îmbunătățit simptomele cum ar fi vărsăturile, aversiunea alimentară, eructarea și durerea abdominală într-o măsură mai mare decât administrarea medicamentului singur.

7. Gutuile pot proteja împotriva anumitor reacții alergice

Gutuile pot ameliora diferite simptome alergice. Aceasta prin suprimarea activității anumitor celule imune responsabile de reacțiile alergice.

Gencydo, un medicament alergic comercial, combină sucul de lămâie și extractul de gutui. Câteva studii mici susțin capacitatea sa de a preveni și trata reacțiile alergice ușoare, cum ar fi curgerea nasului și astmul.

În plus, studiile la șoareci observă că extractele de fructe și semințe de gutui pot preveni și trata dermatita alergică indusă artificial. Cu toate acestea, rămâne neclar dacă ar avea același efect la oameni.

8. Pot susține o bună funcție imunitară

Gutuile pot sprijini sistemul imunitar. Mai multe studii pe eprubete arată că are proprietăți antibacteriene care pot ajuta la prevenirea creșterii exagerate a anumitor bacterii dăunătoare. De exemplu, E. coli și S. aureus.

O singură gutuie conține 15% din recomandarea zilnică pentru vitamina C. Acest lucru este esențial pentru un sistem imunitar sănătos și funcțional.

Un fruct oferă, de asemenea, 6-8% din recomandarea zilnică pentru fibre. Aportul adecvat de fibre sprijină bacteriile sănătoase care trăiesc în tractul digestiv, cunoscute colectiv sub numele de microbiom intestinal.

Menținerea unui microbiom intestinal sănătos poate reduce inflamația. De asemenea, poate îmbunătăți rezistența la infecții cauzate de bacteriile dăunătoare din tractul digestiv.

Citește și Trufele: 5 beneficii pe care le pot aduce sănătății.

Sursă foto