Baobabul: 5 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Baobabul: 5 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Baobabul este un copac originar din Africa, Arabia, Australia și Madagascar. Pulpa, frunzele și semințele sale au fost asociate cu multe beneficii pentru sănătate și sunt un element de bază în diverse rețete și bucătării. Citește mai departe pentru a afla de ce.

1. Este bogat în multe vitamine și minerale importante

Baobabul este o sursă bună de multe vitamine și minerale importante.

Cercetările arată că conținutul nutrițional al baobabului poate varia în funcție de locația geografică în care este crescut și între diferitele părți ale plantei, cum ar fi frunzele, pulpa și semințele.

Pulpa este bogată în vitamina C, antioxidanți și câteva minerale cheie precum potasiu, magneziu, fier și zinc.

Frunzele sunt bogate în calciu și proteine ​​de înaltă calitate care pot fi ușor digerate.

În plus, semințele și miezul plantei sunt încărcate cu fibre, grăsimi și micronutrienți precum tiamina, calciul și fierul.

Cu toate acestea, în cele mai multe părți ale lumii, unde baobabul proaspăt nu este disponibil, se găsește mai frecvent sub formă de pulbere uscată.

Baobabul sub formă de pudră conține mulți nutrienți importanți, dar este bogat în special în vitamina C, vitamina B6, niacină, fier și potasiu.

20 de grame de baobab sub formă de pudră furnizează aproximativ 50 de calorii, 1 gram de proteine, 16 grame de carbohidrați, 0 grame de grăsime și 9 grame de fibre. Acestea vin și cu conținut de vitamina C, vitamina B6, niacină, fier, potasiu, magneziu și calciu.

Prin urmare, atât baobabul sub formă de pulbere, cât și planta proaspătă sunt foarte hrănitoare.

2. Baobabul poate ajuta la pierderea în greutate

Unele cercetări au descoperit că adăugarea baobabului la dietă poate fi benefică pentru pierderea în greutate.

Poate ajuta la reducerea poftelor și la promovarea sațietății, ajutându-vă să mâncați mai puțin și să pierdeți în greutate.

Un mic studiu a fost efectuat pe 20 de persoane. S-a demonstrat că consumul unui smoothie cu 15 grame de extract de baobab a redus semnificativ senzația de foame în comparație cu o băutură placebo.

Baobabul este, de asemenea, bogat în fibre. Cele mai multe preparate sub formă de pudră conțin aproximativ 4,5 grame de fibre în 10 grame.

Fibrele se deplasează prin corp treptat și pot ajuta la încetinirea golirii stomacului. Acest lucru ajută la păstrarea senzației de plenitudine mai mult timp.

S-a demonstrat că simpla creștere a aportului de fibre cu 14 grame pe zi reduce aportul de calorii cu până la 10%. De asemenea, poate reduce greutatea corporală cu o medie de 1,9 kg pe o perioadă de patru luni.

3. Poate ajuta la echilibrarea nivelului zahărului din sânge

Adăugarea baobabului în dietă poate aduce beneficii controlului glicemiei.

Un studiu a constatat că coacerea extractului de baobab în pâine albă a redus cantitatea de amidon digerat rapid. De asemenea, a încetinit creșterea nivelului de zahăr din sânge din organism.

În mod similar, un alt studiu pe 13 persoane a arătat că adăugarea de baobab la pâinea albă a scăzut cantitatea de insulină necesară pentru a transporta zahărul din sânge la țesuturi pentru a ajuta la controlul glicemiei.

Datorită conținutului său ridicat de fibre, baobabul poate ajuta, de asemenea, să încetinească absorbția zahărului în fluxul sanguin. Acest lucru poate preveni creșterile și scăderile zahărului din sânge și poate stabiliza nivelurile pe termen lung.

4. Baobabul poate reduce inflamația

Baobabul este plin de antioxidanți și polifenoli. Aceștia sunt compuși care protejează celulele de deteriorarea oxidativă și reduc inflamația din organism.

Unele studii sugerează că inflamația cronică ar putea contribui la o listă lungă de afecțiuni de sănătate. Acestea includ boli de inimă, cancer, tulburări autoimune și diabet.

Cercetările actuale se limitează în mare parte la animale. Cu toate acestea, unele studii au observat că baobabul poate ajuta la scăderea nivelului de inflamație din organism.

Un studiu pe șobolani a constatat că pulpa de fruct de baobab a redus mai mulți markeri ai inflamației și a ajutat la protejarea inimii de daune.

Un studiu la șoareci a arătat că extractul de baobab a scăzut daunele oxidative ale celulelor și a redus nivelurile de inflamație.

5. Baobabul poate promova sănătatea digestivă

Baobabul este o sursă bună de fibre. Versiunile sub formă de pudră pot conține până la 18% din valoarea zilnică recomandată în doar 10 grame.

Fibrele se deplasează prin tractul gastrointestinal nedigerate și sunt esențiale pentru sănătatea digestivă.

O revizuire a cinci studii a arătat că consumul de mai multe fibre a crescut frecvența defecării la persoanele cu constipație.

Fibrele acționează și ca un prebiotic și hrănesc bacteriile benefice din intestin, optimizând sănătatea microbiomului intestinal.

Alte cercetări arată că creșterea aportului de fibre poate proteja și împotriva afecțiunilor precum ulcerul intestinal, bolile inflamatorii intestinale și hemoroizii.

Citește și Mango: Top 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto