Mango: Top 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Mango: Top 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății

În unele părți ale lumii, mango (Mangifera indica) este numit „regele fructelor”. Nu numai că este delicios, dar are și un profil nutrițional impresionant. Citește mai departe pentru a afla de ce.

1. Mango este plin de nutrienți

165 de grame de mango feliate oferă 99 de calorii, 1,4 grame de proteine, 24,7 grame de carbohidrați, 0,6 grame de grăsimi, 2,6 grame de fibre dietetice, vitamina C, cupru, folat, vitamina B6, vitamina A, vitamina E, vitamina B5, vitamina K, niacină, potasiu, riboflavină, mangan, tiamină și magneziu. De asemenea, conține cantități mici de fosfor, acid pantotenic, calciu, seleniu și fier.

2. Este bogat în antioxidanți

Mango este plin de polifenoli, compuși vegetali care funcționează ca antioxidanți.

Are peste o duzină de tipuri diferite, inclusiv mangiferină, catechine, antociani, quercetină, kaempferol, ramnetină, acid benzoic și multe altele.

Antioxidanții sunt importanți, deoarece protejează celulele împotriva deteriorării radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt compuși reactivi care se pot lega și deteriora celulele.

Cercetările au corelat deteriorarea radicalilor liberi cu semnele îmbătrânirii și bolile cronice.

Dintre polifenoli, mangiferina a câștigat cel mai mult interes și este uneori numită „super antioxidant”, deoarece este deosebit de puternică.

Studiile pe eprubete și pe animale au descoperit că mangiferina poate contracara daunele radicalilor liberi legate de cancer, diabet și alte boli.

3. Poate spori imunitatea

Mango este o sursă bună de nutrienți care stimulează imunitatea.

165 de grame de mango asigură 10% din necesarul zilnic de vitamina A.

Vitamina A este esențială pentru un sistem imunitar sănătos, deoarece ajută la combaterea infecțiilor. Între timp, insuficiența de vitamina A este asociată cu un risc mai mare de infecție.

Aceeași cantitate de mango oferă aproape trei sferturi din necesarul zilnic de vitamina C. Aceasta poate ajuta organismul să producă mai multe celule albe din sânge. Ele luptă împotriva bolilor, iar vitamina C  poate ajuta aceste celule să funcționeze mai eficient și să îmbunătățească aspectul pielii.

Mango conține, de asemenea, folat, vitamina K, vitamina E și mai multe vitamine B, care ajută și imunitatea.

4. Mango poate sprijini sănătatea inimii

Mango conține substanțe nutritive care susțin o inimă sănătoasă.

De exemplu, oferă magneziu și potasiu. Acestea ajută la menținerea unui puls sănătos, iar vasele de sânge se relaxează, promovând un nivel mai scăzut al tensiunii arteriale.

Mango conține, de asemenea, un antioxidant unic numit mangiferin.

Studiile la animale au descoperit că mangiferina poate proteja celulele inimii împotriva inflamației, stresului oxidativ și apoptozei.

În plus, poate reduce nivelul colesterolului din sânge, al trigliceridelor și al nivelului de acizi grași liberi.

5. Poate îmbunătăți sănătatea digestivă

Mango are mai multe calități care îl fac excelent pentru sănătatea digestivă.

În primul rând, conține un grup de enzime digestive numite amilaze.

Enzimele digestive descompun moleculele alimentare mari, astfel încât să poată fi ușor absorbite.

Amilazele descompun carbohidrații complecși în zaharuri, cum ar fi glucoza și maltoza. Aceste enzime sunt mai active în fructe de mango coapte, motiv pentru care sunt mai dulci decât cele necoapte.

Deoarece mango conține multă apă și fibre dietetice, poate ajuta la rezolvarea problemelor digestive, cum ar fi constipația și diareea.

Un studiu de patru săptămâni la adulți cu constipație cronică a constatat că consumul zilnic de mango a fost mai eficient în ameliorarea simptomelor afecțiunii decât un supliment care conține o cantitate similară de fibre solubile.

Acest lucru indică faptul că mango are și alte componente, în afară de fibrele alimentare, care ajută sănătatea digestivă.

6. Mango poate sprijini sănătatea ochilor

Mango este plin de substanțe nutritive care ajută la menținerea ochilor sănătoși.

Doi nutrienți cheie sunt antioxidanții luteină și zeaxantină. Acestea se acumulează în retina ochiului, în special în centrul său, macula.

În interiorul retinei, luteina și zeaxantina acționează ca un protector solar natural, absorbind excesul de lumină. În plus, par să protejeze ochii de lumina albastră dăunătoare.

Mango este, de asemenea, o sursă bună de vitamina A, care susține sănătatea ochilor.

Lipsa vitaminei A în dietă a fost legată de uscarea ochilor și de orbirea nocturnă. Deficiențe mai grave pot provoca probleme mai grave, cum ar fi cicatrizarea corneei.

7. Poate îmbunătăți sănătatea părului și a pielii

Mango este bogat în vitamina C, care favorizează sănătatea părului și a pielii.

Această vitamină este esențială pentru producerea colagenului, o proteină care dă structură pielii și părului. Colagenul dă pielii elasticitate și combate căderile și ridurile.

În plus, mango este o sursă bună de vitamina A, care încurajează creșterea părului și producerea de sebum. El este un lichid care ajută la hidratarea scalpului pentru a vă menține părul sănătos.

În plus, vitamina A și alți retinoizi migrează către piele și o protejează de soare.

Pe lângă vitaminele A și C, mango este bogat în polifenoli, care funcționează ca antioxidanți.

Acești antioxidanți ajută la protejarea foliculilor de păr împotriva deteriorării stresului oxidativ.

8. Mango poate ajuta la scăderea riscului de anumite tipuri de cancer

Mango este bogat în polifenoli, care pot avea proprietăți anticancerigene.

Polifenolii pot ajuta la protejarea împotriva stresului oxidativ, care este asociat cu multe tipuri de cancer.

Studiile pe eprubete și pe animale au constatat că polifenolii din mango au redus stresul oxidativ și au oprit creșterea sau au distrus diferite celule canceroase. Acestea includ leucemia și cancerul de colon, plămân, prostată și sân.

Mangiferina, un polifenol major în mango, a câștigat recent atenția pentru efectele sale anticanceroase promițătoare. În studiile pe animale, a redus inflamația, a protejat celulele împotriva stresului oxidativ și fie a oprit creșterea celulelor canceroase, fie le-a ucis.

Citește și Apa de cocos: Top 7 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto