Semințele de cânepă: Top 6 beneficii pe care le aduc sănătății Magazin

Semințele de cânepă: Top 6 beneficii pe care le aduc sănătății

Din punct de vedere teoretic fiind nuci, semințele de cânepă sunt foarte hrănitoare. Au o aromă subtilă și destule beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Semințele de cânepă sunt incredibil de nutritive

Semințele de cânepă conțin peste 30% grăsimi. Sunt extrem de bogate în doi acizi grași esențiali, acidul linoleic (omega-6) și acidul alfa-linolenic (omega-3).

De asemenea, conțin acid gamma-linolenic, care a fost legat de mai multe beneficii pentru sănătate.

Sunt o sursă excelentă de proteine, deoarece peste 25% din caloriile lor totale provin din proteine de înaltă calitate.

Aceasta este cu mult mai mult decât alimentele similare, cum ar fi semințele de chia și semințele de in, ale căror calorii sunt de 16-18% proteine.

Semințele de cânepă sunt, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina E și minerale, cum ar fi fosfor, potasiu, sodiu, magneziu, sulf, calciu, fier și zinc.

Ele pot fi consumate crude, fierte sau prăjite. Uleiul din semințe de cânepă este, de asemenea, foarte sănătos și a fost folosit ca aliment și medicament în China de cel puțin 3.000 de ani.

2. Pot reduce riscul bolilor de inimă

Bolile de inimă sunt prima cauză de deces la nivel mondial.

Interesant este că consumul de semințe de cânepă poate reduce riscul bolilor de inimă.

Semințele conțin cantități mari de aminoacid arginină, care produce oxid nitric în organism.

Oxidul nitric este o moleculă de gaz care face vasele de sânge să se dilate și să se relaxeze, ducând la scăderea tensiunii arteriale și la un risc redus de boli de inimă.

Într-un studiu amplu efectuat la peste 13.000 de persoane, aportul crescut de arginină a corespuns cu scăderea nivelului de proteină C reactivă (CRP), un marker al inflamației. Nivelurile ridicate de CRP sunt legate de boli de inimă.

Acidul gamma-linolenic găsit în semințele de cânepă a fost, de asemenea, legat de inflamația redusă, care poate reduce riscul de boli precum bolile de inimă.

În plus, studiile pe animale au arătat că semințele sau uleiul de cânepă pot reduce tensiunea arterială. Astfel pot reduce riscul formării cheagurilor de sânge și pot ajuta inima să se refacă după un atac de cord.

3. Semințele și uleiul de cânepă pot beneficia tulburărilor pielii

Acizii grași pot afecta răspunsurile imune din corpul dumneavoastră.

Studiile sugerează că sistemul imunitar depinde de echilibrul acizilor grași omega-6 și omega-3.

Semințele de cânepă sunt o sursă bună de acizi grași polinesaturați și esențiali. Au un raport de 3: 1 de omega-6 la omega-3, care este considerat în intervalul optim.

Studiile au arătat că administrarea de ulei de semințe de cânepă persoanelor cu eczeme poate îmbunătăți nivelul sanguin al acizilor grași esențiali.

De asemenea, uleiul poate ameliora pielea uscată, poate îmbunătăți mâncărimea și reduce nevoia de medicamente pentru piele.

4. Sunt o sursă excelentă de proteine vegetale

Aproximativ 25% din caloriile din semințele de cânepă provin din proteine, care este relativ mare.

Din greutate, semințele de cânepă oferă cantități similare de proteine ca carnea de vită și mielul. Aceasta înseamnă că 30 de grame de semințe de cânepă oferă aproximativ 11 grame de proteine.

Sunt considerate o sursă completă de proteine, ceea ce înseamnă că furnizează toți aminoacizii esențiali. Organismul nu poate produce aminoacizi esențiali și trebuie să-i obțină din dietă.

Sursele complete de proteine sunt foarte rare în regnul plantelor, deoarece plantelor le lipsește adesea aminoacidul lizină. Quinoa este un alt exemplu de sursă completă de proteine pe bază de plante.

Conțin cantități semnificative de aminoacizi metionină și cisteină, precum și niveluri foarte ridicate de arginină și acid glutamic.

Digestibilitatea proteinelor din cânepă este, de asemenea, foarte bună, mai bună decât proteina din multe cereale, nuci și leguminoase.

5. Poate reduce simptomele sindromului premenstrual și ale menopauzei

Până la 80% dintre femeile de vârstă reproductivă pot suferi de simptome fizice sau emoționale cauzate de sindromul premenstrual (PMS).

Aceste simptome sunt foarte probabil cauzate de sensibilitatea la hormonul prolactină.

Acidul gamma-linolenic (GLA), găsit în semințele de cânepă, produce prostaglandină E1. Acest lucru reduce efectele prolactinei.

Într-un studiu efectuat pe femei cu sindrom premenstrual, administrarea a 1 gram de acizi grași esențiali, inclusiv 210 mg de GLA, pe zi, a dus la o scădere semnificativă a simptomelor.

Alte studii au arătat că uleiul de primulă, care este bogat și în GLA, poate fi extrem de eficient în reducerea simptomelor pentru femeile care nu au avut rezultate cu alte terapii pentru PMS.

A scăzut durerea și sensibilitatea sânilor, depresia, iritabilitatea și retenția de lichide asociate cu sindromul premenstrual.

Deoarece semințele de cânepă sunt bogate în GLA, mai multe studii au indicat că pot contribui și la reducerea simptomelor menopauzei.

Procesul exact este necunoscut, dar GLA din semințele de cânepă poate regla dezechilibrele hormonale și inflamațiile asociate menopauzei.

6. Semințele de cânepă întregi pot ajuta digestia

Fibrele sunt o parte esențială a dietei și sunt legate de o mai bună sănătate digestivă.

Semințele întregi de cânepă sunt o sursă bună de fibre solubile și insolubile, conținând 20% și, respectiv, 80%.

Fibrele solubile formează o substanță asemănătoare gelului în intestin. Sunt o sursă valoroasă de nutrienți pentru bacteriile digestive benefice. De asemenea, pot reduce creșterile zahărului din sânge și pot regla nivelul colesterolului.

Fibrele insolubile pot ajuta alimentele și deșeurile să treacă prin intestin. De asemenea, au fost legate de un risc redus de diabet.

Cu toate acestea, semințele de cânepă decorticate sau decojite, cunoscute și sub denumirea de inimi de cânepă, conțin foarte puține fibre, deoarece coaja bogată în fibre a fost îndepărtată.

Citește și Mango: Top 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto