Uleiul de iasomie: 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Uleiul de iasomie: 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Uleiul de iasomie este favorit în aromaterapie din mai multe motive.

Poate fi folosit:

  • într-un difuzor
  • inhalat direct din sticla
  • adăugat într-un vas cu apă fierbinte pentru a crea abur aromat
  • diluat într-un ulei purtător și adăugat la o baie caldă
  • amestecat cu un ulei purtător, cum ar fi uleiul de migdale, și aplicat local sau ca ulei de masaj

Uleiul de iasomie are proprietăți care oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Uleiul de iasomie poate servi drept antidepresiv

Există dovezi că aromaterapia poate reduce în mod eficient simptomele depresive. Un studiu care a analizat uleiul esențial de iasomie a constatat că acesta a crescut excitarea comportamentală. Aceasta comparativ cu grupul placebo.

Acestea au inclus creșteri semnificative ale saturației de oxigen din sânge, ale frecvenței respiratorii și ale tensiunii arteriale. Participanții la grupul cu ulei de iasomie au raportat, de asemenea, că se simt mai alerți.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că efectul stimulator și activator al uleiului de iasomie ar putea fi util pentru ameliorarea depresiei și îmbunătățirea dispoziției.

Uleiul de iasomie folosit în masajul cu aromaterapie s-a dovedit a fi deosebit de eficient.

Un alt studiu a examinat efectele inhalării uleiului de iasomie asupra sistemului nervos central și a dispoziției. Când este inhalat, uleiul de iasomie a afectat activitatea creierului și starea de spirit. Participanții au raportat că se simt mai pozitivi, energici și romantici.

2. Poate fi folosit ca antiseptic

S-a descoperit că uleiul de iasomie obținut din diferite specii de plante are proprietăți antibacteriene. Efectele sale antiseptice au fost studiate pe larg și s-au dovedit că luptă împotriva diferitelor bacterii.

Un studiu a constatat că uleiul natural de iasomie derivat din planta Jasminum sambac, precum și amestecurile sale sintetice, au arătat activitate antibacteriană împotriva unei tulpini de E. coli.

Într-un alt studiu, uleiul a arătat activitate antimicrobiană împotriva mai multor microorganisme orale. Acestea includ E. coli, L. casei și S. mutans. De asemenea, a funcționat ca agent antimicrobian împotriva tuturor tulpinilor de candida, bacteria care provoacă afte bucale.

Uleiul de iasomie poate fi eficient în tratarea și prevenirea infecțiilor. Aceasta atunci când este diluată și aplicată pe piele sau folosită ca clătire pentru infecții orale, cum ar fi afte bucale.

3. Uleiul de iasomie poate fi un afrodisiac

Mirosul romantic al iasomiei s-a considerat mult timp a avea un efect afrodisiac. A fost purtat ca parfum, iar în unele părți ale Indiei, florile de iasomie sunt adesea incluse ca decor la nunți în dormitorul tinerilor căsătoriți pentru a crea atmosfera pentru romantism.

Există puține dovezi științifice care să susțină efectele sale ca afrodisiac. Se știe că inhalarea iasomiei sau utilizarea acesteia în masajul cu aromaterapie îmbunătățește starea de spirit. De asemenea, sa raportat că crește sentimentele romantice și pozitive, precum și nivelul de energie.

Aceste lucruri ar putea, teoretic, să îndemne pe cineva spre dragoste și sex. De asemenea, efectul său stimulant asupra undelor cerebrale poate face o persoană mai atentă la indicii sexuale. 

S-a demonstrat că poate crește fluxul de sânge către penis. Acestea potrivit unui mic studiu care a analizat asocierea dintre mirosuri și răspunsul sexual.

Dacă speri să folosești beneficiile uleiului de iasomie în dormitor, încearcă să tamponezi cu ulei de iasomie pe gât. Căldura corpului tău va spori parfumul. De asemenea, puteți adăuga câteva picături pe lenjerie de pat, la o baie caldă sau la un difuzor din dormitor.

4. Poate avea proprietăți antispastice

Iasomia este folosită ca remediu homeopat pentru a trata spasmele din diferite părți ale corpului. Efectele sale variază de la spasme gastrice care produc crampe până la tuse spasmodică.

Există dovezi științifice foarte limitate cu privire la capacitatea uleiului de iasomie de a reduce spasmele.

Un studiu a găsit că este eficient în reducerea durerii de travaliu atunci când este diluat și utilizat pentru masaj. Chiar dacă dovezile sunt limitate, utilizarea uleiului de iasomie pentru a masa mușchii cu siguranță nu va răni și poate oferi o oarecare ameliorare a spasmelor.

5. Este cicatrizant

Uleiul de iasomie poate avea un efect cicatrizant și poate promova vindecarea rănilor prin formarea de țesut cicatricial. De asemenea, are proprietăți antiseptice care sunt benefice în tratarea infecțiilor cutanate.

Potrivit cercetărilor, uleiul de iasomie are și proprietăți antiinflamatorii. Poate fi util în îngrijirea generală a pielii și în tratamentul psoriazisului.

Un studiu recent pe animale a descoperit că extractul de iasomie este capabil să accelereze vindecarea rănilor cronice, cum ar fi ulcerul diabetic. A îmbunătățit semnificativ contracția plăgii și formarea țesutului de granulație. De asemenea, a crescut formarea de noi vase de sânge.

Aplicarea uleiului de iasomie diluat pe răni minore, cum ar fi mici zgârieturi și tăieturi, le poate ajuta să se vindece mai repede.

6. Reduce simptomele menopauzei

Uleiurile esențiale în ameliorarea menopauzei nu sunt noi. Au fost folosite de ani de zile pentru a trata simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile și depresia.

Dovezile cu privire la efectul iasomiei asupra simptomelor menopauzei sunt foarte limitate. Cu toate acestea, s-a dovedit eficient în îmbunătățirea stării de spirit și reducerea depresiei.

Un mic studiu a constatat că masajul cu aromaterapie o dată pe săptămână timp de opt săptămâni a redus semnificativ simptomele menopauzei. Masajele au fost efectuate folosind o combinație de uleiuri esențiale de iasomie, lavandă, trandafir și muscata trandafir cu un ulei purtător.

7. Poate fi folosit ca galactogog

Galactogogii sunt substanțe din plante sau sintetice care pot favoriza lactația. Floarea de iasomie este un remediu popular homeopat despre care se crede că îmbunătățește lactația.

Mamele care alăptează din anumite părți ale Indiei de Sud poartă șiruri de flori de iasomie în păr. Acest lucru din cauza asocierii sale cu o lactație crescută și ovulație întârziată.

Unii experți cred că efectele pe creier ale inhalării iasomiei pot fi legate de modificări hormonale care au ca rezultat creșterea lactației. Această teorie rămâne nedovedită și nu există dovezi științifice care să lege iasomia de creșterea lactației.

8. Uleiul de iasomie poate fi folosit ca sedativ

Unele dovezi au confirmat că uleiul de iasomie poate crește vigilența și nivelul de energie. Cu toate acestea, dovezile arată că poate avea și un efect calmant.

Un studiu mai vechi a constatat că mirosul ceaiului de iasomie la cea mai mică concentrație a avut un efect sedativ asupra stărilor de dispoziție și asupra activității nervoase.

S-a realizat un studiu pilot mai recent pe persoane cu tulburare de anxietate generalizată. Acestora li s-a cerut să inhaleze ulei esențial de iasomie timp de 5 minute pe zi timp de 10 zile. 

Uleiul esențial de iasomie pare să reducă în mod semnificativ starea de spirit crescută. De asemenea, a îmbunătățit simptomele precum insomnia, palpitațiile și iritabilitatea.

Citește și Uleiul de cătină: 12 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto