Tai Chi: 11 beneficii pe care le aduce sănătății Magazin

Tai Chi: 11 beneficii pe care le aduce sănătății

Tai chi este o formă de exercițiu care a început ca o tradiție chineză bazată pe artele marțiale. Implică mișcări lente și respirații profunde. El are mai multe beneficii fizice și emoționale. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Tai chi reduce stresul

Unul dintre principalele beneficii ale tai chi-ului este capacitatea sa de a reduce stresul și anxietatea.

În 2018, un studiu a comparat efectele sale asupra anxietății legate de stres cu exercițiile tradiționale. Studiul a inclus 50 de participanți.

Cercetătorii au descoperit că tai chi-ul a oferit aceleași beneficii pentru gestionarea anxietății legate de stres ca și exercițiul. Deoarece include, de asemenea, meditația și respirația concentrată, cercetătorii au observat că tai chi-ul poate fi superior altor forme de exercițiu pentru reducerea stresului și a anxietății. Cu toate acestea, este necesar un studiu la scară mai mare.

Această formă de exercițiu este foarte accesibilă și are un impact mai mic decât multe alte forme de exercițiu. Cercetătorii au descoperit că este sigur și ieftin. Astfel, poate fi o opțiune bună dacă te confrunți cu anxietate legată de stres.

2. Îmbunătățește starea de spirit

Tai chi poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit pentru cei depresivi sau anxioși. Cercetările preliminare sugerează că practicarea sa regulată poate reduce simptomele de anxietate și depresie.

Se crede că respirațiile și mișcările lente și conștiente au un efect pozitiv asupra sistemului nervos și asupra hormonilor care reglează starea de spirit. Se fac cercetări suplimentare pentru a stabili o legătură clară între tai chi și starea de spirit îmbunătățită.

3. Tai chi-ul poate îmbunătăți somnul

Practicarea regulată a tai chi-ului poate ajuta la obținerea unui somn mai odihnitor.

Un studiu a urmărit adulți tineri cu anxietate după ce li s-au prescris două cursuri săptămânale de tai chi, timp de 10 săptămâni. Pe baza raportărilor participanților, persoanele care l-au practicat au experimentat îmbunătățiri semnificative ale calității somnului. Acest lucru în comparație cu cei din grupul de control. Același grup a experimentat și o scădere a simptomelor de anxietate.

Poate îmbunătăți somnul și pentru adulții în vârstă. Un studiu a fost publicat în 2016. Cercetătorii au descoperit că două luni de cursuri de tai chi de două ori pe săptămână au fost asociate cu un somn mai bun la adulții în vârstă cu tulburări cognitive.

4. Favorizează pierderea în greutate

Practicarea regulată a tai chi-ului poate duce la pierderea în greutate.

Un studiu a urmărit modificările în greutate la un grup de adulți care practică tai chi de cinci ori pe săptămână timp de 45 de minute. La sfârșitul celor 12 săptămâni, acești adulți au slăbit puțin peste 0,5 kg fără a face modificări suplimentare stilului de viață.

5. Îmbunătățește cogniția la adulții în vârstă

Tai chi poate îmbunătăți cogniția la adulții în vârstă cu deficiențe cognitive. Mai precis, poate ajuta la îmbunătățirea memoriei și a abilităților de funcționare executivă. De exemplu, îmbunătățește acordarea de atenție și îndeplinirea sarcinilor complexe.

6. Reduce riscul de cădere la adulții în vârstă

Tai chi poate ajuta la îmbunătățirea echilibrului și a funcției motorii, reducând teama de cădere la adulții în vârstă.

Poate reduce căderile după 8 săptămâni de practică și reduce semnificativ căderile după 16 săptămâni de practică. 

Frica de a cădea poate reduce independența și calitatea vieții, iar căderile pot duce la complicații grave. De aceea, tai chi-ul poate oferi beneficiul suplimentar de îmbunătățire a calității vieții și a bunăstării generale la adulții în vârstă.

7. Tai chi îmbunătățește simptomele fibromialgiei

Poate completa metodele tradiționale de gestionare a anumitor boli cronice.

Rezultatele unui studiu din 2018 au arătat că o practică consecventă de tai chi poate reduce simptomele fibromialgiei la unii oameni. Participanții la studiu care au practicat acest tip de exercițiu timp de 52 de săptămâni au prezentat îmbunătățiri mai mari ale simptomelor legate de fibromialgie decât participanții care practicau aerobică.

8. Îmbunătățește simptomele BPOC

Exercițiuyl tradițional chinezesc poate ameliora unele dintre simptomele bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC). Într-un studiu, persoanele cu BPOC au practicat tai chi timp de 12 săptămâni. La sfârșitul studiului, aceștia au avut îmbunătățiri în capacitatea lor de a face mișcare. Ei au raportat, de asemenea, o îmbunătățire generală a calității de viață.

9. Îmbunătățește echilibrul și forța la persoanele cu Parkinson

Într-un studiu randomizat și controlat cu 195 de participanți, s-a constatat că practica regulată a tai chi-ului scade numărul de căderi la persoanele cu boala Parkinson. Poate ajuta, de asemenea, la creșterea forței picioarelor și a echilibrului general.

10. Este sigur pentru persoanele cu boală coronariană

Tai chi este o formă de exercițiu moderat sigur pentru persoanele cu boală coronariană. În urma unui eveniment cardiovascular, practicile regulate pot ajuta cu:

  • creșterea activității fizice
  • pierderea în greutate
  • îmbunătățirea calității vieții

11. Tai chi reduce durerea cauzată de artrită

Într-un studiu la scară mică din 2010, 15 participanți cu artrită reumatoidă (AR) au practicat tai chi timp de 12 săptămâni. La sfârșitul studiului, participanții au raportat mai puțină durere și o mobilitate și echilibru îmbunătățite.

Un studiu mai amplu, anterior, a găsit rezultate similare la persoanele cu osteoartrită a genunchiului (OA). În acest studiu, 40 de participanți cu OA la genunchi au practicat 60 de minute de tai chi, de două ori pe săptămână, timp de 12 săptămâni. Participanții au raportat o reducere a durerii și o îmbunătățire a mobilității și a calității vieții.

În comparație cu terapia fizică, s-a dovedit, de asemenea, a fi la fel de eficient în tratamentul OA la genunchi.

Citește și Yoga: Top 12 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto