Ciuperca Reishi: 6 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Ciuperca Reishi: 6 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Ciuperca reishi, cunoscută și sub numele de Ganoderma lucidum și lingzhi, este o ciupercă care crește în diferite locații calde și umede din Asia.

De mulți ani, această ciupercă a fost o bază în medicina orientală.

În ciupercă, există mai multe molecule care pot fi responsabile pentru efectele sale asupra sănătății. Acestea includ triterpenoizi, polizaharide și peptidoglicani.

În timp ce ciupercile în sine pot fi consumate proaspete, este, de asemenea, obișnuit să se folosească forme sub formă de pudră sau extracte care conțin aceste molecule specifice.

Ciuperca reishi are o varietate de beneficii potențiale pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Ciuperca reishi stimulează sistemul imunitar

Unul dintre cele mai importante efecte ale ciupercii reishi este că poate întări sistemul imunitar.

Deși unele detalii sunt încă incerte, studiile pe eprubete au arătat că reishi poate afecta genele din celulele albe din sânge. Acestea sunt părți critice ale sistemului imunitar.

Mai mult, aceste studii au descoperit că unele forme de reishi pot modifica căile de inflamație în celulele albe din sânge.

Au fost efectuate cercetări la pacienții cu cancer asupra unora dintre moleculele găsite în ciupercă. S-a descoperit că acestea pot crește activitatea unui tip de celule albe din sânge numite celule ucigașe naturale. Celulele ucigașe naturale luptă împotriva infecțiilor și cancerului din organism.

Un alt studiu a constatat că reishi poate crește numărul altor globule albe (limfocite) la cei cu cancer colorectal.

Cele mai multe beneficii ale ciupercii reishi la sistemul imunitar au fost observate la cei bolnavi. Cu toate acestea, unele dovezi au arătat că poate ajuta și oamenii sănătoși.

Într-un studiu, ciuperca a îmbunătățit funcția limfocitelor. Acest lucru ajută la combaterea infecțiilor și a cancerului, la sportivii expuși la condiții stresante.

Cu toate acestea, alte cercetări la adulți sănătoși nu au arătat nicio îmbunătățire a funcției imunitare sau a inflamației după 4 săptămâni de administrare a extractului de reishi.

În general, este clar că reishi afectează celulele albe din sânge și funcția imunitară. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina amploarea beneficiilor pentru cei sănătoși și bolnavi.

2. Ciuperca reishi are proprietăți anti-cancer

Mulți oameni consumă această ciupercă datorită potențialelor sale proprietăți de combatere a cancerului.

Un studiu asupra a peste 4.000 de supraviețuitori ai cancerului de sân a constatat că aproximativ 59% au consumat ciuperci reishi.

În plus, mai multe studii pe eprubete au arătat că poate duce la moartea celulelor canceroase. Cu toate acestea, rezultatele acestor studii nu echivalează neapărat cu eficacitatea la animale sau la oameni.

Unele cercetări au investigat dacă reishi ar putea fi benefic pentru cancerul de prostată datorită efectelor sale asupra hormonului testosteron.

Un studiu de caz a arătat că moleculele găsite în această ciupercă pot inversa cancerul de prostată la om. Cu toate acestea, un studiu ulterior mai amplu nu a susținut aceste constatări.

Ciuperca reishi a fost studiată și pentru rolul său în prevenirea sau combaterea cancerului colorectal.

Unele cercetări au arătat că un an de tratament cu reishi a scăzut numărul și dimensiunea tumorilor din intestinul gros.

Un raport detaliat al mai multor studii a indicat că ciuperca poate afecta în mod benefic pacienții cu cancer. Aceste beneficii includ creșterea activității celulelor albe din sânge, care ajută la combaterea cancerului și îmbunătățirea calității vieții la pacienții cu cancer.

Cu toate acestea, cercetătorii afirmă că reishi ar trebui să fie administrat în combinație cu tratamentul tradițional, mai degrabă decât înlocuirea acestuia.

3. Poate lupta împotriva oboselii și a depresiei

Efectele ciupercii reishi asupra sistemului imunitar sunt adesea subliniate cel mai mult, dar are și alte avantaje potențiale.

Acestea includ reducerea oboselii și a depresiei, precum și îmbunătățirea calității vieții.

Un studiu a examinat efectele sale la 132 de persoane cu neurastenie. Neurastenia este o afecțiune slab definită asociată cu dureri, amețeli, migrene și iritabilitate.

Cercetătorii au descoperit că oboseala a fost redusă și starea de bine a fost îmbunătățită după 8 săptămâni de administrare a suplimentelor.

Un alt studiu a constatat că oboseala a fost redusă și calitatea vieții a fost îmbunătățită după 4 săptămâni de administrare a pudrei de reishi. Acest lucru a fost investigat într-un grup de 48 de supraviețuitori ai cancerului de sân.

În plus, oamenii din studiu au experimentat, de asemenea, mai puțină anxietate și depresie.

4. Ciuperca reishi poate beneficia sănătății inimii

Un studiu de 12 săptămâni pe 26 de persoane a arătat că ciuperca reishi poate crește colesterolul „bun” HDL și poate scădea trigliceridele.

Cu toate acestea, alte cercetări la adulți sănătoși nu au arătat nicio îmbunătățire a acestor factori de risc pentru bolile de inimă.

O analiză amplă a demonstrat că nu există efecte benefice pentru sănătatea inimii. Aceasta după ce au examinat cinci studii diferite care conțin aproximativ 400 de persoane. Cercetătorii au descoperit că consumul de ciuperci reishi timp de până la 16 săptămâni nu a îmbunătățit colesterolul.

5. Poate ajuta la controlul glicemiei

Mai multe studii au indicat că moleculele găsite în ciuperca reishi pot scădea zahărul din sânge la animale.

Unele cercetări preliminare la oameni au raportat constatări similare.

Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor nu au susținut acest beneficiu. După ce au evaluat sute de participanți, cercetătorii nu au descoperit niciun beneficiu pentru zahărul din sânge.

S-au observat rezultate mixte pentru glicemia după mese. În unele cazuri, ciuperca reishi a scăzut zahărul din sânge, dar în alte cazuri, a fost mai rău decât un placebo.

6. Poate îmbunătăți statutul antioxidant

Antioxidanții sunt molecule care pot ajuta la prevenirea deteriorării celulelor.

Datorită acestei funcții importante, există un interes substanțial pentru alimente și suplimente care pot îmbunătăți statutul antioxidant în organism.

Mulți susțin că ciuperca reishi este eficientă în acest scop.

Cu toate acestea, mai multe studii au găsit nicio modificare a nivelurilor a două enzime antioxidante importante din sânge după consumarea ciupercii timp de 4 până la 12 săptămâni.

Citește și Ginseng: 7 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto