Impărțim cu animalul nostru de companie majoritatea lucrurilor importante din viață: timpul, dragostea, suferința, spațiul personal. Suntem tentați să credem că ceea ce mâncăm noi putem împărtăși cu prietenul nostru necuvântător, fără să existe vreo problemă, iar, împinși de privirea lor drăgălașă, le oferim să guste.
E important de reținut faptul că le putem face mai mult rău decât bine dacă nu suntem atenți la acest aspect. Am pregătit o listă de alimente pe care să le eviți a le împărți cu patrupedul tău.
Avocado
Problema la acest fruct este prezența unei toxine inofensive pentru corpul uman, dar foarte periculoasă pentru câini. Ingerarea acestuia poate cauza vomă și diaree.
Ceapă și usturoi
Țineți ceapa și usturoiul, fie ele pudră, crude, gătite sau deshidratate, departe de câinele dumneavoastră. Acestea pot ucide celulele roșii din sânge, provocând anemie. Mâncatul unei cantități mari poate provoca otrăvire.
Struguri și stafide
Strugurii și stafidele pot provoca insuficiență renală la câini. Chiar și o cantitate mică poate îmbolnăvi un câine, iar un semn ar putea fi vărsăturile dese. În mai puțin de o zi, câinele tău va deveni apatic și deprimat.
Lapte și alte produse lactate
Într-o zi fierbinte, poate fi tentant să împarți înghețata cu câinele tău. În schimb, dă-le puțină apă rece. Laptele și produsele lactate pot provoca diaree și alte probleme digestive pentru animăluțul tău. De asemenea, pot declanșa alergii alimentare, care le pot provoca mâncărimi.
Ciocolată
Majoritatea oamenilor știu că ciocolata este dăunătoare pentru câini. Problema în ciocolată este teobromina. Aceasta se găsește în toate tipurile de ciocolată, chiar și în ciocolată albă. Cele mai periculoase tipuri sunt ciocolata neagră și ciocolata pentru prăjituri, neîndulcită. Ciocolata poate determina un câine să vărsă și să aibă diaree. De asemenea, poate provoca probleme cardiace, convulsii, chiar și moarte.
Prune, piersici și caise
Problema cu aceste fructe sunt semințele și sâmburii. Acestea pot cauza probleme în intestinul subțire al câinelui. Sâmburii de piersici și prune conțin cianură, care este otrăvitoare pentru oameni și câini. Oamenii știu că nu trebuie să nu le mănânce, câinii nu. De asemenea, sâmburii pot rămâne blocați în intestine și genera probleme grave.
Carne crudă
Carnea și peștele crud pot avea bacterii care provoacă toxiinfecții alimentare. Unii pești, cum ar fi somonul, păstrăvul, sau sturionul pot avea, de asemenea, un parazit care provoacă „boala peștilor”. Este tratabil dacă acționați imediat. Primele semne sunt vărsături, febră și ganglioni limfatici inflamați. Gătiți complet carnea pentru a ucide paraziții.
Citrice
Frunzele, cojile, fructele și semințele citricelor conțin cantități variate de acid citric, uleiuri esențiale care pot provoca iritații și, eventual, chiar probleme sistemului nervos central dacă sunt ingerate în cantități semnificative. Dozele mici nu sunt susceptibile să prezinte probleme dincolo de tulburări de stomac minore.
Nuci și alune
Nucile și alunele conțin cantități mari de uleiuri și grăsimi. Grăsimile pot provoca vărsături și diaree, chiar și pancreatită la animalele de companie. Nucile de macadamia pot provoca depresie, vărsături și hipertermie la câini. Semnele apar de obicei în primele 12 ore de la ingerare și pot dura aproximativ de la 24 până la 48 de ore.
Cartofi
Cartofii conțin o substanță toxică numită solanină. Compusul blochează substanța chimică numită acetilcolină, de care câinii au nevoie pentru a transmite impulsurile nervoase. Rezultatul ingerării constă în probleme la nivelul sistemului nervos și tractului intestinal. Riscul apare atunci când cartofii sunt verzi sau necopți, deoarece această substanță se găsește pe mugurii verzi care cresc pe ei.
Citește și Top 9 alimente vegane și vegetariene care înlocuiesc carnea