10 zile până la Brexit și încă nu se știe cum și dacă se va face Actual

10 zile până la Brexit și încă nu se știe cum și dacă se va face

Politicienii Uniunii Europene cer de la premierul britanic Theresa May, cu insistență, propuneri clare și precise pentru ca Brexitul să aibă loc. Cu doar câteva zile rămase până la sosirea ultimei zile, lucrurile au rămas în continuare incerte: nimeni nu știe deocamdată cum se va produce până la urmă ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Sau dacă se va produce în vreun fel…

Astăzi, ministrul Germaniei responsabil cu relația cu Uniunea Europeană a avertizat asupra faptului că presiunea și incertitudinea din jurul acestei situații testează răbdarea organizației europene din care țara sa face parte. Ministrul Michael Roth a declarat pentru jurnaliștii europeni: „Ceasul continuă să ticăie, iar timpul se scurge ireversibil, iar noi suntem de-a dreptul extenuați de aceste negocieri.” Acesta a mai adăugat faptul că, din punctul Germaniei de vedere, Uniunea Europeană nu poate garanta un nou termen pentru Brexit (mai excat, prelungirea cu câteva luni a acestuia) fără ca responsabilii de la Londra să vine cu un plan de propuneri „concrete și precise”. „Nu este doar un simplu joc, este o situație extrem de serioasă”, a adăugat el, pentur ca apoi să sublinieze faptul că starea generală în rândul responsabililor din celelalte state membre este una foarte proastă.

Premierul britanic Theresa May a sperat ca în cele din urmă să convingă parlamentarii din Marea Britanie să accepte planul propus de ea și, astfel, Brexitul să aibă loc fără foarte multe alte bătăi de cap.

Cu doar 10 zile până la expirarea termenului limită în care se poate face ieșirea Marii Britanii din UE, opțiunile premierului Theresa May par a fi foarte limitate. Din ce în ce mai serios se iau în calcul două scenarii posibile ce s-ar putea înfăptui în cele din urmă: fie Brexitul se va produce fără nicio înțelegere, iar acest lucru va reprezenta un adevărat seism din punct de vedere economic pentru cele două tabere (dar mai ales pentru britanici), fie vom avea parte de un al doilea referendum al britanicilor pe tema ieșirii țării lor din blocul european.