Regatul Unit va bloca libera circulație imediat după ieșirea din UE fără acord Actual

Regatul Unit va bloca libera circulație imediat după ieșirea din UE fără acord

Guvernul britanic a transmis că, în cazul unei ieșiri a Regatului Unit al Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord la data de 31 octombrie a acestui an, regulile referitoare la libera circulație își vor înceta efectele imediat, fără nicio perioadă de tranziție. Criticile nu au întârziat să apară ca urmare a acestui anunț, anunță Deutsche Welle.

Această decizie a fost sugerată în prealabil de fostul premier Theresa May, care a declarat că guvernul va interzice libera circulație „cât se poate de curând” dacă Regatul Unit va părăsi blocul european fără un acord.

Pentru cei mai mult de 3 milioane de rezidenți europeni din Regat, o abolire imediată a liberei circulații va implica probleme dintre cele mai serioase. Guvernul britanic a subliniat faptul că cetățenii europeni pot rămâne, dar i-a îndemnat pe aceștia să se înscrie într-un program conceput special pentru această situație, denumit „EU Settlement Scheme”.

Oficialii guvernamentali britanici au declarat că programul le garantează rezidenților din Uniunea Europeană faptul că pot rămâne în Regatul Unit și își pot continua activitatea de la locurile de muncă sau studiile. De asemenea, este subliniat faptul că aceștia se vor bucura de acces la toate beneficiile publice.

Pentru a aplica, rezidenții trebuie să își dovedească identitatea, să nu aibă cazier și să demonstreze că locuiesc în acest moment în Regatul Unit. De asemenea, deși libera circulație este programată a se încheia la 31 octombrie, cetățenii din Uniunea Europeană vor putea să aplice în cadrul programului până la data de 31 decembrie 2020, atâta vreme cât au fost rezidenți în Regatul Unit în anul Brexit.

În ciuda asigurărilor guvernamentale, activiștii pentru drepturile cetățenilor au ridicat mai multe semne de întrebare cu privire la cum va funcționa acest program.