Au căzut de acord: Brexit-ul, amânat până pe 31 octombrie Actual

Au căzut de acord: Brexit-ul, amânat până pe 31 octombrie

Theresa May a acceptat oferta venită dinspre Bruxelles de a amâna Brexit-ul până în data de 31 octombrie, anunță ediția internațională a publicației germane Deutsche Welle. Această situația va obliga Regatul Unit al Marii Britanii să organizeze alegerile europarlamentare, asta dacă nu reușește să treacă de Parlament mai repede condițiile „divorțului”.

Donald Tusk, președintele Consiliului European, a declarat că această prelungire a termenului oferă Marii Britanii timpul necesar pentru a găsi cea mai bună soluție posibilă. „În această noapte, Consiliul European a decis să ofere Regatului Unit o prelungire a Articolului 50, până pe 31 octombrie. Aceasta înseamnă încă șase luni pentru britanici”, a declarat Tusk în cadrul unei conferințe de presă ce a urmat deciziei.

Theresa May, premierul britanic, a declarat că Regatul Unit poate părăsi Uniunea Europeană „cât de curând posibil” și a reiterat faptul că regretă profund faptul că nu a fost capabilă să convingă parlamentul privitor la o înțelegere. „Știu că există o mare frustrare pentru mulți oameni din cauza faptului că am fost nevoită să cer această amânare”, a declarat May, care a subliniat apoi ideea că țara sa ar putea ieși din UE în primele trei săptămâni din luna mai, astfel încât să poată evita participarea la alegerile europarlamentare.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că evenimentele de miercuri au dmonstrat faptul că Uniunea Europeană este unită: „Pentru Germania a fost întotdeuana clar: ne luptăm și susținem o ieșire ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană”.

Tusk a mai spus reporterilor că, în această perioadă de șase luni, „acțiunea se va afla în întregime în mâinile Regatului Unit” și a adăugat că, în același timp, britanicii au timp pentru a își putea reconsidera întreaga strategie cu privire la Brexit. „Îi rog să nu risipească acest timp”, a încheiat președintele Consiliului European.

În același timp, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a spus că este mulțumit cu această amânare, dar că acest consens nu mai poate fi renegociat.