Pentru a ne menține sănătoși și pentru a ne feri de posibilele viroze din sezonul rece, corpul nostru trebuie pregătit din timp cu vitamine, minerale și antioxidanți. Această perioadă este potrivită pentru a introduce în alimentația zilnică alimente pentru o imunitate puternică. Deși putem opta pentru suplimente alimentare destinate sistemului imunitar, nu trebuie să renunțăm la un stil de viață sănătos și la o alimentație corectă. Prin urmare, specialiștii recomandă consumul de ghimbir, de citrice sau de usturoi.
Pe lângă factorii externi (temperaturi oscilante, vânt, ploi etc), imunitatea organismului poate fi slăbită și din cauza lipsei de somn, a nivelului crescut de stres sau a alimentației neadecvate. Pentru a te ajuta să îți întărești sistemul imunitar, am creat o listă cu alimentele minune pentru o imunitate puternică.
Alimente pentru o imunitate puternică
Ghimbirul
Ghimbirul este cunoscut pentru proprietățile sale antivirale și antibacteriene. Ceaiul de ghimbir decongestionează căile respiratorii și are efecte anti-inflamatorii. Rădăcina de ghimbir conține gingerol, o substanță care contribuie la diminuarea riscului de contactare a răcelii sau gripei.
Ciupercile
Ciupercile fac parte din lista alimentelor care întăresc imunitatea organismului. Acestea sunt o sursă bogată de seleniu și vitamine B. Seleniul este un mineral cu rol antioxidant care ajută sistemul imunitar în lupta cu virușii și infecțiile. De asemenea, studiile au arătat că ciupercile au efect antiviral, antibacterian și combat apariția tumorilor.
Ardeiul iute
Ardeiul iute este o sursă benefică de vitamina C, iar ardeiul roșu mai conține și vitamina A. Cele două vitamine sunt recunoscute pentru proprietățile lor asupra imunității. De asemenea, ardeiul iute este un excelent decongestionant al căilor respiratorii.
Kefirul
Kefirul este o băutură fermentată din lapte care conține probiotice și fermenți naturali care contribuie la sănătatea organismului uman. Kefirul are proprietăți antibiotice și antifungice, având beneficii atât asupra sistemului imunitar, cât și a celui digestiv.
Usturoiul
Usturoiul este recunoscut pentru beneficiile sale asupra sistemului imunitar. Acest aliment care crește imunitatea dispune de o cantitate mare de antioxidanți și ajută în prevenirea răcelilor și a bolilor gastrointestinale. Mai mult decât atât, consumul de usturoi previne complicațiile gripale.
Broccoli
Broccoli conține o diversitate de substanțe cu rol antioxidant, contribuind astfel la întărirea sistemului imunitar. Pentru a te bucura te toți nutrienții din broccoli, este recomandat ca prepararea termică să dureze cât mai puțin, modul de gătire ideal fiind la aburi.
Peștele
Recomandat în general pentru un stil de viață sănătos, peștele este inclus și pe lista alimentelor benefice pentru întărirea imunității. Peștele reprezintă o sursă de proteină ușoară care conține toți aminoacizii esențiali. Cele mai recomandate specii de pește pentru consumul regulat sunt: păstrăvul, heringul, somonul, macroul și sardina. Aceste specii conțin foarte mult zinc, substanță care întărește imunitatea și ajuta la regenerarea celulelor. Nutriționiștii recomandă consumul de pește de 2 ori pe săptămână.
Citricele
Vitamina C este recunoscută pentru contribuția pe care o are asupra imunității. Citricele au un conținut ridicat de vitamina C, motiv pentru care trebuie să le consumăm zilnic. Aproape toate citricele sunt o sursă bogată de vitamina C, așa că poți alege din: portocale, grapefruit, lămâi, kiwi, clementine, mandarine etc.
Citește și 4 superalimente. De ce să le introduci în alimentația ta?