Campionatele au luat-o razna în Anglia, Spania și Germania Sport

Campionatele au luat-o razna în Anglia, Spania și Germania

Prima parte a noului sezon fotbalistic ne oferă multe surprize plăcute. Lipsa suspansului din anii trecuți la nivelul fotbalului de top din cele mai importante ligi europene pare că a luat sfârșit, brusc, în cazul celor mai puternice trei campionate europene: Anglia, Spania și Germania.

În Premier League este nebunie curată. După etapa a noua (adică un sfert din campionat), primele cinci clasate ar putea fi despărțite de doar 2 puncte. Spunem că ar putea fi, pentru că Arsenal joacă în această seară cu Leicester și, în eventualitatea unei victorii destul de probabile, va egala la puncte cele două mari rivale londoneze, Chelsea și Tottenham (toate cu câte 21 de puncte). Pe primele două locuri în clasament se află Manchester City, campioana de anul trecut, și FC Liverpool, echipa antrenată de Jurgen Klopp, care nu a mai reușit să câștige titlul în Premier League de aproape 30 de ani!

Championship, liga a doua engleză, oferă și ea o luptă pe cinste la promovare, dar, spre deosebire de primul eșalon, acest nu lucru nu este tocmai o surpriză. Primele 8 echipe din clasament se află într-un interval de 5 puncte, acets lucru făcând imposibile calculele promovării. Lideri sunt cei de la Middlesbrough, la egalitate cu Sheffield, urmărite de West Brom și Leeds United.

La Liga, campionatul spaniol, continuă să ofere surprize pe bandă rulantă. Real Madrid, Barcelona și Atletico au pierdut multe puncte, iar apele sunt foarte agitate în partea de sus a clasamentului. Lider este FC Barcelona, cu 18 puncte, pe doi și trei se află, la egalitate de 17 puncte, Espanyol și Alaves, apoi Sevilla și Atletico Madrid ocupă locurile 4 și 5 cu câte 16 puncte, în timp ce Valladolid are 15. Real Madrid ocupă abia poziția a șaptea, cu 14 puncte.

Tensiune este și în liga a doua spaniolă, unde primele 5 clasate se află în patru puncte, cu Malaga și Alcorcon pe primele două poziții.

Și în Bundesliga lucrurile par a fi foarte spectaculoase în acest sezon. După șase titluri consecutive, dominația lui Bayern se clatină serios în acest sezon. Borussia Dortmund, echipă reinventată de Lucien Favre, care pare că și-a regăsit pofta de joc din anii de glorie cu Jurgen Klopp, propune în 2018-2019 un fotbal total, foarte spectaculos, care a reușit până acum să strângă rezultatele scontate. BVB este singura echipă neînvinsă a campionatului și se află pe primul loc (20 de puncte), la 4 puncte de Bayern Munchen, care ocupă poziția a patra (16 puncte). Între cele două rivale se află Borussia Monchengladbach și Werder Bremen, ambele cu câte 17 puncte. Pe locurile 5 și 6 urmează Leipzig și Hertha Berlin, cu câte 15 puncte, astfel că în Germania primele cinci echipe se află grupate în doar 5 puncte.

Nici în Bundesliga 2 lucrurile nu stau mai prejos, cu o luptă crâncenă la vârf. FC Koln (20 puncte), Furth (19), Union Berlin (18), Hamburg (18), Paderborn (16) și St Pauli (16, dar și un meci mai puțin) se luptă pentru primele două locuri care asigură promovarea în prima ligă. Imediat sub ele, Bochum, Heidenheim și Regensburg au câte 15 puncte, astfel că în liga a doua germană avem de a face cu 9 echipe în 5 puncte după 10 meciuri jucate!