Cartofii dulci: Top 6 beneficii pe care le pot aduce sănătății Magazin

Cartofii dulci: Top 6 beneficii pe care le pot aduce sănătății

Cartofii dulci sunt legume rădăcinoase dense în nutrienți care vin într-o varietate de culori. Aceștia oferă o serie de beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Sunt foarte nutritivi

Cartofii dulci sunt o sursă excelentă de fibre, vitamine și minerale.

200 de grame de cartof dulce copt cu piele oferă 180 de calorii, 41,4 grame de carbohidrați, 4 grame de proteine, 0,3 grame de grăsimi, 6,6 grame de fibre, vitamina A, vitamina C, mangan, vitamina B6, potasiu, acid pantotenic, cupru și niacină.

În plus, cartofii dulci, în special soiurile de portocale și mov, sunt bogate în antioxidanți.

2. Cartofii dulci promovează sănătatea intestinelor

Fibrele și antioxidanții din cartofii dulci sunt avantajoase pentru sănătatea intestinului.

Cartofii dulci conțin două tipuri de fibre: solubile și insolubile.

Corpul nu poate digera niciunul dintre tipuri. Prin urmare, fibrele rămân în tractul digestiv și oferă o varietate de beneficii pentru sănătate legate de intestin.

Anumite tipuri de fibre solubile, cunoscute sub numele de fibre vâscoase, absorb apa. Pe de altă parte, fibrele non-vâscoase, insolubile, nu absorb apa.

Unele fibre solubile și insolubile pot fi, de asemenea, fermentate de bacteriile din colon. Acestea creează compuși numiți acizi grași cu lanț scurt care alimentează celulele mucoasei intestinale și le mențin sănătoase și puternice.

Dietele bogate în fibre (20-33 grame pe zi) au fost corelate cu un risc mai mic de cancer de colon și cu mișcări intestinale mai regulate.

Antioxidanții din cartofii dulci pot oferi și beneficii intestinale.

Studiile cu eprubete au descoperit că antioxidanții din cartofii dulci purpurii favorizează dezvoltarea bacteriilor intestinale sănătoase, inclusiv a anumitor specii de Bifidobacterium și Lactobacillus.

Cantități mai mari de aceste tipuri de bacterii din intestine sunt asociate cu o sănătate mai bună a intestinului și un risc mai scăzut de afecțiuni precum sindromul intestinului iritabil (IBS) și diareea infecțioasă.

3. Poate avea proprietăți de combatere a cancerului

Cartofii dulci oferă diverși antioxidanți, care pot ajuta la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer.

Antocianinele sunt un grup de antioxidanți găsiți în cartofii dulci purpurii. Ele s-au dovedit a încetini creșterea anumitor tipuri de celule canceroase în studiile cu eprubete, inclusiv ale vezicii urinare, colonului, stomacului și sânului.

Șoarecii hrăniți cu diete bogate în cartofi dulci mov au prezentat rate mai mici de cancer de colon în stadiu incipient. Asta sugerează că antocianinele din cartofi pot avea un efect protector.

Extractele de cartofi dulci portocalii și cojile acestora s-au dovedit a avea, de asemenea, proprietăți anti-cancer în studiile cu eprubete.

4. Cartofii dulci susțin vederea sănătoasă

Cartofii dulci sunt incredibil de bogați în beta-caroten, antioxidantul responsabil pentru culoarea portocalie intensă a legumei.

200 de grame de cartof dulce portocaliu copt cu piele asigură de peste șapte ori cantitatea de beta-caroten de care are nevoie adultul obișnuit pe zi.

Beta-carotenul este transformat în vitamina A în organism. Este apoi folosit pentru a forma receptori de detectare a luminii în interiorul ochilor.

Deficiența severă de vitamina A este o problemă în țările în curs de dezvoltare. Ea poate duce la un tip special de orbire cunoscut sub numele de xeroftalmie. Consumul de alimente bogate în beta-caroten, cum ar fi cartofii dulci cu carne portocalie, poate ajuta la prevenirea acestei afecțiuni.

Cei purpurii par, de asemenea, să aibă beneficii pentru vedere.

Studiile pe eprubete au descoperit că antocianinele pot proteja celulele oculare de leziuni, care pot fi semnificative pentru sănătatea generală a ochilor.

5. Poate îmbunătăți funcția creierului

Consumul de cartofi dulci mov poate îmbunătăți funcția creierului.

Studiile la animale au descoperit că antocianinele din cartofii dulci purpurii pot proteja creierul prin reducerea inflamației și prevenirea deteriorării radicalilor liberi.

Suplimentarea cu extract de cartof dulce bogat în antocianină s-a dovedit că îmbunătățește învățarea și memoria la șoareci. Posibil ca aceasta să se datoreze proprietăților sale antioxidante.

Nu s-au făcut studii pentru a testa aceste efecte la oameni. Însă, în general, dietele bogate în antioxidanți sunt asociate cu un risc cu 13% mai mic de declin mental și demență.

6. Cartofii dulci pot sprijini sistemul imunitar

Cartofii dulci cu carne portocalie sunt una dintre cele mai bogate surse naturale de beta-caroten. Acesta este un compus pe bază de plante care este transformat în vitamina A din organism.

Vitamina A este esențială pentru un sistem imunitar sănătos. Nivelurile sale scăzute din sânge au fost legate de imunitatea redusă.

Este, de asemenea, cheia pentru menținerea membranelor mucoase sănătoase, în special în mucoasa intestinului.

Intestinul este locul în care corpul este expus la mulți agenți patogeni potențiali care cauzează boli. Prin urmare, un intestin sănătos este o parte importantă a unui sistem imunitar sănătos.

Studiile au arătat că deficitul de vitamina A crește inflamația intestinului și reduce capacitatea sistemului imunitar de a răspunde în mod corespunzător la potențialele amenințări.

Nu s-au efectuat studii pentru a determina dacă cartofii dulci, în special, au un efect asupra imunității, dar consumul lor regulat poate ajuta la prevenirea deficitului de vitamina A.

Citește și Afinele: Top 10 beneficii pe care le pot aduce sănătății.

Sursă foto