Castanele: 8 beneficii pe care le pot aduce sănătății Magazin

Castanele: 8 beneficii pe care le pot aduce sănătății

Castanele nu sunt doar delicii, ci sunt bogate în substanțe nutritive care au fost legate de multe beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Castanele sunt pline de substanțe nutritive

În ciuda dimensiunilor mici, castanele sunt pline de o varietate de substanțe nutritive.

O porție de 84 de grame de castane fripte oferă 206 de calorii, 2,7 grame de proteine, 1,9 grame de grăsimi, 44,5 grame de carbohidrați și 4,3 grame de fibre. De asemenea, conțin cupru, mangan, vitamina B6, vitamina C, tiamină, folat, riboflavină și potasiu.

În plus, castanele sunt o sursă decentă de alte câteva vitamine și minerale. Acestea includ vitaminele K, B5 și B3, precum și fosfor și magneziu.

Comparativ cu majoritatea celorlalte nuci, castanele conțin mai puține calorii, deoarece sunt sărace în grăsimi. De asemenea, conțin mai multe carbohidrați decât majoritatea nucilor și conțin o cantitate bună de fibre, oferind 15% din necesitățile zilnice într-o singură porție.

2. Castanele sunt o sursă excelentă de antioxidanți

Castanele conțin o mare varietate de antioxidanți, care sunt importanți pentru sănătate.

Acești antioxidanți includ:

  • vitamina C
  • acid galic
  • acid ellagic
  • taninuri
  • alcaloizi
  • diverși polifenoli
  • luteina
  • zeaxantină

Ultimii doi antioxidanți se acumulează în retina ochilor și îi protejează împotriva deteriorării cauzate de lumina albastră.

Antioxidanții sunt compuși care ajută la protejarea celulelor împotriva deteriorării radicalilor liberi.

Nivelurile ridicate de radicali liberi pot provoca o stare numită stres oxidativ. Acestea pot crește riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și cancerele.

În plus, studiile au arătat că diverși antioxidanți găsiți în castane, cum ar fi acidul galic și elagic, pot ajuta la scăderea riscului de boli de inimă. De asemenea, pot reduce rezistența la insulină și pot suprima creșterea și răspândirea tumorilor.

3. Pot ajuta la sănătatea inimii

Castanele sunt o sursă bună de nutrienți pentru inimă.

Pentru început, acestea conțin antioxidanți, cum ar fi acidul galic și elagic. Studiile au descoperit că acești antioxidanți pot ajuta la protejarea inimii împotriva stresului oxidativ. Această afecțiune poate crește riscul de accidente vasculare cerebrale și boli de inimă.

Castanele sunt, de asemenea, o sursă bună de potasiu, oferind 11% din nevoile zilnice. Potasiul este important pentru o inimă sănătoasă și ajută la reglarea tensiunii arteriale.

În plus, studiile au constatat că o dietă bogată în potasiu poate reduce riscul bolilor de inimă cu până la 27%, cu un risc cu 24% mai mic de accidente vasculare cerebrale.

4. Castanele sunt bogate în fibre

Castanele sunt o sursă bună de fibre, care are multe beneficii pentru sănătate.

Fibrele din dietă ajung în colon în mare parte nedigerate, unde acționează ca un prebiotic. Aceasta înseamnă că fibra devine o sursă de hrană pentru bacteriile sănătoase din intestin, unde fibra fermentează.

Când bacteriile intestinale fermentează fibrele, produc diferiți compuși benefici, inclusiv acizi grași cu lanț scurt.

Acești acizi grași cu lanț scurt oferă numeroase beneficii. Studiile au arătat că pot ajuta la sănătatea intestinelor, pot reduce inflamațiile și pot îmbunătăți controlul glicemiei.

Deoarece fibrele trec prin corp în mare parte nedigerate, nu adaugă calorii în dietă. În schimb, contribuie la senzația de sațietate fără a adăuga calorii, ceea ce poate ajuta la gestionarea greutății.

5. Poate îmbunătăți controlul glicemiei

Menținerea zahărului din sânge la un nivel sănătos este importantă pentru sănătate, dar este deosebit de importantă pentru persoanele cu prediabet sau diabet.

Acest lucru se datorează faptului că nivelurile ridicate de zahăr din sânge prelungite pot crește riscul de complicații de sănătate la persoanele cu diabet zaharat. Aceste complicații includ deteriorarea vaselor de sânge și a organelor.

Castanele au mai multe proprietăți interesante care pot ajuta la controlul glicemiei.

În ciuda faptului că sunt mai bogate în carbohidrați decât majoritatea nucilor, sunt o sursă bună de fibre și pot ajuta la prevenirea creșterilor zahărului din sânge.

În plus, studiile au arătat că antioxidanții castanelor, precum acidul galic și elagic, ajută la gestionarea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină. 

Totuși, castanele sunt încă considerate o nucă cu conținut ridicat de carbohidrați. Consumul unei cantități mici până la moderate de castane poate oferi aceste beneficii. Cu toate acestea, consumul frecvent de prea multe castane poate contracara aceste beneficii pentru sănătate.

6. Consumul de castane poate ajuta la scăderea în greutate

Castanele au mai multe proprietăți care pot ajuta la pierderea în greutate.

Proporția ridicată de fibre pe care o conțin poate ajuta la menținerea saturației mai mult timp. Acest lucru se datorează faptului că fibrele pot ajuta la încetinirea timpului necesar alimentelor pentru a se goli din stomac în intestine.

În plus, studiile au arătat că aportul ridicat de fibre poate crește producția de hormoni care ajută la reducerea poftei de mâncare. De exemplu, peptida YY (PYY) și peptida-1 asemănătoare glucagonului (GLP-1) suprimă hormonul foamei, grelina.

În plus, castanele conțin mai puține calorii pe gram decât majoritatea celorlalte nuci. Acest lucru se datorează faptului că au un conținut scăzut de grăsimi, cel mai dens caloric nutrient.

Dacă doriți să slăbiți, va trebui să creați un deficit caloric. Consumul de castane te poate ajuta să faci acest lucru, în timp ce te ajută să te simți sătul.

Interesant este faptul că un studiu efectuat pe animale a constatat că consumul de castane poate ajuta la reducerea colesterolului și a grăsimii din burtă. Cu toate acestea, trebuie să se facă mai multe cercetări pentru a investiga aceste efecte potențiale.

7. Pot reduce inflamația

Inflamația este un proces natural care ajută organismul să se vindece și să lupte împotriva infecțiilor.

În unele situații, inflamația poate persista la un nivel scăzut. Aceasta este cunoscută sub numele de inflamație cronică și este legată de numeroase afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și cancerele.

Castanele au proprietăți care pot ajuta la reducerea inflamației.

Antioxidanții pe care îi conțin, cum ar fi vitamina C, acidul galic, acidul elagic și diverși polifenoli, pot ajuta la reducerea inflamației. Aceștia neutralizează radicalii liberi, factorii cheie ai inflamației cronice.

În plus, studiile pe eprubete și pe animale au arătat că castanele pot ajuta la suprimarea semnalelor inflamatorii. Acest lucru datorită antioxidanților lor, cum ar fi taninurile și flavonoidele.

8. Castanele au potențiale proprietăți antitumorale

Cercetările din studiile cu eprubete sugerează că castanele pot avea proprietăți antitumorale.

Aceste studii sugerează că antioxidanții găsiți în castane pot ajuta la suprimarea creșterii și răspândirii celulelor canceroase. De asemenea, pot stimula moartea celulelor canceroase.

Studiile cu eprubete au arătat că extractele din castane au suprimat creșterea și răspândirea diferitelor tipuri de celule canceroase, cum ar fi cancerele de prostată, sân și colon.

S-au efectuat alte studii pe eprubete și pe animale asupra antioxidanților castanelor, cum ar fi acidul elagic. Ele au descoperit că pot, de asemenea, să suprime răspândirea celulelor tumorale și să stimuleze moartea celulelor tumorale.

În special, acidul elagic vizează calea de semnalizare PI3K, care reglează creșterea și supraviețuirea celulelor.

Citește și Laptele de caju: 9 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto