Cea mai mare albină din lume, redescoperită după 38 de ani Actual

Cea mai mare albină din lume, redescoperită după 38 de ani

Cea mai mare albină din lume a fost redescoperită în Indonezia, după 38 de ani în care a fost considerată dispărută, informează Cosmos Magazine. Specia de albine Megachile Pluto, cunoscută și sub denumirea de „albina gigant a lui Wallace”, a fost găsită de o echipă de cercetători în Insulele North Moluccas.

Echipa de căutare a biologilor nord-americani și australieni a găsit o singură femelă din specia „albina gigant a lui Wallace” care trăia într-un cuib de termite dintr-un copac, la o distanță de mai mult de doi metri de sol.

„A fost uluitor să vedem acest bulldog zburător al unei insecte despre care nu eram siguri că mai există”, a declarat Clay Bolt, un fotograf specializat care a obținut primele imagini ale speciei în viață. „Era incredibil să vezi cât de frumoasă și mare este această specie de albină, să auzi sunetul aripilor ei uriașe în timp ce trece deasupra capului.”

Sursă foto

Femela speciei de albină gigant poate măsura o lungime de aproape 4 cm. Aceasta a devenit prima dată cunoscută științei în 1858 când exploratorul britanic și naturalistul Alfred Russel Wallace a descoperit-o pe insula tropicală indoneziană Bacan. El a descris femela ca pe o „insectă mare, neagră ca o viespe, cu fălcile imense ca o rădașcă.”

Redescoperirea albinei gigant le oferă cercetătorilor speranța că în pădurile din regiune mai pot găsi această specie. Habitatul albinelor este amenințat de defrișările masive din Indonezia, iar mărimea și raritatea albinei o fac ținta perfectă pentru colectori. În prezent, nu există nicio protecție juridică în ceea ce privește comercializarea albinei gigantice a lui Wallace.

Sursă foto