Organ nou din corpul uman, descoperit de cercetătorii olandezi Actual

Organ nou din corpul uman, descoperit de cercetătorii olandezi

Un nou organ din corpul uman a fost descoperit din greșeală de cercetătorii olandezi. Potrivit Live Science, este vorba despre un nou set de glande salivare care au o lungime de aproximativ 3,8 centimetri. Aceste glande lubrifiază partea superioară a gâtului, din spatele nasului și a gurii. Datorită amplasării lor peste o bucată de cartilaj numită „torus tubarius”, au fost denumite glandele salivare tubariale.

Cercetătorii de la Institutul Olandez au descoperit acest nou organ în timpul unei cercetări privind cancerul de prostată. Pentru a confirma descoperirea lor, oamenii de știință au examinat 100 de pacienți și au descoperit că toți aveau glandele salivare tubariale. De asemenea, au disecat regiunea nazofaringiană a două cadavre, care prezentau, de asemenea, aceste glande. Până să se ajungă la această descoperire, experții credeau că există doar glande salivare microscopice în interiorul zonei nazo-faringiene, din spatele nasului.

„În afară de acestea, este posibil să mai existe o mie de glande salivare microscopice împrăștiate în țesutul gâtului și a gurii”, spune co-autorul studiului și oncologul olandez Wouter Vogel, într-un comunicat.

Această descoperire va putea contribui la reducerea efectelor secundare în ceea ce privește tratamentul împotriva cancerului.

Citește și O fată de 14 ani a inventat un posibil remediu împotriva Covid-19.

Sursă foto