Sute de monede romane au fost găsite într-un vechi teatru din Italia Actual

Sute de monede romane au fost găsite într-un vechi teatru din Italia

Arheologii studiază sute de monede vechi romane găsite în situl unui fost teatru din nordul Italiei, informează CNN. Sute dintre monede datează din epoca târzie a Imperiului Roman. Acestea au fost găsite într-un borcan de steatit descoperit în subsolul Teatrului Cressoni din Como, la nord de Milano.

„Încă nu știm în detaliu semnificația istorică și culturală a descoperirii (…) Dar această zonă se dovedește a fi o adevărată comoară pentru arheologia noastră. O descoperire care mă umple de mândrie”, a declarat Ministrul Culturii, Alberto Bonisoli, într-un comunicat de presă.

Potrivit Ministerului Patrimoniului Cultural și Activităților, monedele au fost descoperite săptămâna trecută. Acestea au fost transferate la laboratorul de restaurare Mibac din Milano, unde arhitecții și restauratorii le vor examina cu atenție. Ministerului Patrimoniului Cultural și Activităților încă nu a declarat valoarea monedelor, însă presa italiană sugerează că ar putea fi în valoare de milioane de dolari.

Teatrul istoric Cressoni a fost deschis în 1807. Apoi a fost transformat într-un cinematograf și în cele din urmă a fost închis în 1997. Situl arheologic nu este departe de zona forumului Novum Comum, unde au fost descoperite alte artefacte romane importante, potrivit ministerului. Descoperirea sutelor de monede este una dintre cele mai surprinzătoare descoperiri de monede romane din ultimii ani.

În 2016, arheologii au descoperit în Ierusalim o monedă rară de aur care data de acum 2.000 de ani. Aceasta a fost descoperită la Muntele Zion, la sud de Orașul Vechi din Ierusalim, unde echipa de cercetători a Universității din Carolina de Nord-Charlotte lucrase toată vara. Moneda prezenta chipul lui Nero, al cincilea împărat roman care a fost acuzat că ar fi provocat arderea Romei și și-ar fi violat mama.

(Sursă foto: Archaeology News Network4RightWing)