NASA a confirmat: Există apă înghețată pe suprafața Lunii Actual

NASA a confirmat: Există apă înghețată pe suprafața Lunii

Pentru prima dată, s-a descoperit apă înghețată pe suprafața Lunii, relatează The Space. Această premieră poate ajuta astronauții în viitoarele misiuni spațiale. Depozitele de gheață s-au găsit la polul nord și sud, iar originea acestora este, cel mai probabil, antică.

Cum s-a descoperit gheața pe Lună?

Rezultatul a fost generat cu ajutorul unui instrument al navei spațiale Chandrayaan-1 din India, care a explorat Luna între anii 2008 și 2009. Detaliile lucrărilor au fost publicate de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Depozitele de gheață sunt distribuite neuniform pe suprafața Lunii. Cea mai multă cantitate de gheață a fost descoperită la polul sudic. În această zonă a Lunii gheața este concentrată în cratere. În schimb, la polul nordic, gheața este răsfirată și mai rară.

Temperaturile pe Lună pot atinge temperaturi de până la 100 ° C în timpul zilei, ceea ce înseamnă că nu sunt cele mai bune condiții ca apa să rămână în stare solidă la suprafață. Cu toate acestea, Luna are axa înclinată cu aproximativ 1,54 grade, astfel există locuri la polii lunari care nu văd niciodată lumina zilei. Oamenii de știință estimează că temperaturile în craterele umbrite permanent de la polii Lunii nu cresc peste -157C (-250F). Această temperatură ar crea un mediu propice pentru păstrarea depozitelor de gheață pe perioade lungi de timp.

Posibile expediții pe Lună

Specialiștii NASA vorbesc despre o posibilă expediție pe Lună. „Cu o cantitate suficientă de gheață la suprafață, de câțiva milimetri, apa va fi probabil disponibilă ca o resursă pentru expediții viitoare pentru a explora și chiar rămâne pe Lună. Va fi mai ușor de accesat decât apa detectată sub suprafața Lunii” , au declarat oficialii NASA.

Apa înghețată de pe Lună poate fi transformată în apă potabilă, sau „împărțită” în hidrogen și oxigen pentru combustibilul rachetelor. De asemenea, oxigenul împărțit ar putea fi folosit de către astronauți pentru respirație.

(Sursă foto: Health Thoroughfare)