Ceaiul de hibiscus este un ceai de plante care se face prin pătrunderea părților plantei de hibiscus în apă clocotită.
Are o aromă acrișoară similară cu cea a merisoarelor și poate fi savurat atât la cald, cât și la rece.
Există câteva sute de specii de hibiscus care variază în funcție de locație și climă în care cresc. Hibiscus sabdariffa este cel mai frecvent utilizat pentru a face ceai de hibiscus.
Cercetările au descoperit o serie de beneficii pentru sănătate legate de consumul de ceai de hibiscus. Citește mai departe pentru a le afla.
1. Este plin de antioxidanți
Antioxidanții sunt molecule care ajută la combaterea compușilor numiți radicali liberi, care provoacă daune celulelor.
Ceaiul de hibiscus este bogat în antioxidanți puternici. Prin urmare, poate ajuta la prevenirea daunelor și bolilor cauzate de acumularea de radicali liberi.
Într-un studiu efectuat la șobolani, extractul de hibiscus a crescut numărul de enzime antioxidante și a redus efectele nocive ale radicalilor liberi cu până la 92%.
Un alt studiu la șobolani a avut rezultate similare, care arată că părți ale plantei de hibiscus, cum ar fi frunzele, posedă proprietăți antioxidante puternice.
2. Ceaiul de hibiscus poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale
Unul dintre cele mai impresionante și mai cunoscute beneficii ale ceaiului de hibiscus este că poate reduce tensiunea arterială.
În timp, hipertensiunea arterială poate provoca o presiune suplimentară asupra inimii și poate determina slăbirea acesteia. Hipertensiunea arterială este, de asemenea, asociată cu un risc crescut de boli de inimă.
Mai multe studii au descoperit că ceaiul de hibiscus poate reduce tensiunea arterială sistolică și diastolică.
Într-un studiu, 65 de persoane cu tensiune arterială crescută au primit ceai de hibiscus sau un placebo. După șase săptămâni, cei care au băut ceai de hibiscus au avut o scădere semnificativă a tensiunii arteriale sistolice, comparativ cu placebo.
O revizuire din 2015 a cinci studii a constatat că ceaiul de hibiscus a scăzut atât tensiunea arterială sistolică, cât și cea diastolică cu o medie de 7,58 mmHg și respectiv 3,53 mmHg.
Ceaiul de hibiscus poate fi o modalitate sigură și naturală de a ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Totuși, nu este recomandat celor care iau hidroclorotiazidă. Acesta este un tip de diuretic utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute. Ceaiul de hibiscus poate interacționa cu medicamentul.
3. Poate ajuta la scăderea nivelului de grăsime din sânge
Unele studii au descoperit că ceaiul de hibiscus poate ajuta la scăderea nivelului de grăsime din sânge. Aceasta reprezintă un alt factor de risc pentru bolile de inimă.
Într-un studiu, 60 de persoane cu diabet au primit fie ceai de hibiscus, fie ceai negru. După o lună, cei care au băut ceai de hibiscus au experimentat un colesterol HDL „bun” crescut și au scăzut colesterolul total, colesterolul LDL „rău” și trigliceridele.
Un alt studiu la cei cu sindrom metabolic a arătat că administrarea zilnică a 100 mg de extract de hibiscus a fost asociată cu scăderea colesterolului total și creșterea colesterolului HDL „bun”.
Cu toate acestea, alte studii au produs rezultate contradictorii cu privire la efectele ceaiului de hibiscus asupra colesterolului din sânge.
Majoritatea studiilor care arată un beneficiu al ceaiului de hibiscus asupra nivelului de grăsime din sânge. Totuși, acestea au fost limitate la pacienții cu afecțiuni specifice, cum ar fi sindromul metabolic și diabetul.
4. Poate stimula sănătatea ficatului
De la producerea proteinelor până la secretarea bilei până la descompunerea grăsimilor, ficatul este esențial pentru sănătatea generală.
Studiile au arătat că hibiscusul poate promova sănătatea ficatului și îl poate ajuta să funcționeze eficient.
Un studiu efectuat pe 19 persoane supraponderale a constatat că administrarea extractului de hibiscus timp de 12 săptămâni a îmbunătățit steatoza hepatică. Această afecțiune se caracterizează prin acumularea de grăsime în ficat, care poate duce la insuficiență hepatică.
Un studiu efectuat pe hamsteri a demonstrat, de asemenea, proprietatea extractului de hibiscus de a proteja ficatul, arătând că tratamentul cu extract de hibiscus a scăzut markerii de afectare a ficatului.
Un alt studiu pe animale a raportat că administrarea extractului de hibiscus la șobolani a crescut concentrația mai multor enzime de detoxifiere în ficat cu până la 65%.
5. Ceaiul de hibiscus ar putea favoriza pierderea în greutate
Mai multe studii sugerează că ceaiul de hibiscus poate fi asociat cu pierderea în greutate și poate proteja împotriva obezității.
Un studiu cu 36 de participanți supraponderali a administrat fie extract de hibiscus, fie un placebo. După 12 săptămâni, extractul de hibiscus a redus greutatea corporală, grăsimea corporală, indicele de masă corporală și raportul șold-talie.
Un studiu pe animale a raportat că administrarea extractului de hibiscus la șoareci timp de 60 de zile a dus la o reducere a greutății corporale.
6. Ceaiul de hibiscus conține compuși care pot ajuta la prevenirea cancerului
Hibiscus are un conținut ridicat de polifenoli, compuși care s-au dovedit a avea proprietăți puternice anti-cancer.
Studiile cu eprubete au găsit rezultate impresionante în ceea ce privește efectul potențial al extractului de hibiscus asupra celulelor canceroase.
Într-un studiu cu eprubete, extractul de hibiscus a afectat creșterea celulară și a redus invazivitatea cancerelor de gură și de celule plasmatice.
Un alt studiu cu eprubete a raportat că extractul de frunze de hibiscus a împiedicat răspândirea celulelor canceroase de prostată umane.
De asemenea, s-a demonstrat că extractul de hibiscus inhibă celulele cancerului la stomac cu până la 52% în alte studii cu eprubete.
7. Ar putea ajuta la combaterea bacteriilor
Bacteriile sunt microorganisme unicelulare care pot provoca o varietate de infecții, variind de la bronșită la pneumonie și infecții ale tractului urinar.
Pe lângă faptul că are proprietăți antioxidante și anticanceroase, unele studii cu eprubete au descoperit că hibiscusul ar putea ajuta la combaterea infecțiilor bacteriene.
De fapt, un studiu cu eprubete a constatat că extractul de hibiscus a inhibat activitatea E. coli, o tulpină de bacterii care poate provoca simptome precum crampe, gaze și diaree.
Un alt studiu cu eprubete a arătat că extractul a combătut opt tulpini de bacterii și a fost la fel de eficient ca unele medicamente utilizate pentru tratarea infecțiilor bacteriene.
Citește și Cartofii dulci: Top 6 beneficii pe care le pot aduce sănătății.