Ceaiul de măceșe: 7 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Ceaiul de măceșe: 7 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Ceaiul de măceșe este obținut din pseudo-fructele plantei de trandafir.

Are o aromă delicată, florală, ușor dulce, cu un gust distinct, acrișor.

Găsite chiar sub petalele de trandafir, măceșele sunt mici, rotunde și de obicei roșii sau portocalii.

Există câteva sute de specii de plante de trandafiri. Acestea fiind spuse, cercetările asupra măceșelor s-au concentrat asupra pseudo-fructelor plantei Rosa Canina.

Măceșele au fost legate de numeroase beneficii. Acestea includ imunitatea îmbunătățită, sănătatea inimii, pierderea în greutate și lupra contra îmbătrânirii pielii. Citește mai departe pentru a afla cum.

1. Ceaiul de măceșe este bogat în antioxidanți

Antioxidanții sunt substanțe care protejează sau reduc daunele celulare cauzate de radicali liberi.

Consumul de alimente și băuturi bogate în antioxidanți poate proteja împotriva afecțiunilor cronice. De exemplu, bolile de inimă, cancerul și diabetul de tip 2.

Într-un studiu privind conținutul de antioxidanți din șase extracte de fructe, măceșele s-au dovedit a avea cea mai mare capacitate antioxidantă.

Mai precis, s-a constatat că acestea conțin niveluri ridicate de polifenoli, carotenoizi și vitamine C și E, având proprietăți antioxidante puternice.

Cantitățile pot varia foarte mult. Acestea depind de speciile de plante, de momentul recoltării și de altitudinea la care planta a fost cultivată. Măceșele regăsite la altitudini mai mari tind să aibă niveluri antioxidante mai ridicate.

Cercetările arată că măceșele uscate pot oferi mai puțini antioxidanți decât soiurile proaspete. Deoarece ceaiul de măceșe poate fi preparat cu oricare dintre ele, puteți obține mai mulți antioxidanți utilizând măceșe proaspete în locul celor uscate sau pliculețele de ceai.

2. Poate susține un sistem imunitar sănătos

Unul dintre cele mai impresionante beneficii ale măceșelor este concentrația lor ridicată de vitamina C.

În timp ce cantitatea exactă variază în funcție de plantă, s-a demonstrat că măceșele au printre cele mai mari conținuturi de vitamina C din toate fructele și legumele.

Vitamina C joacă multe roluri esențiale în sistemul imunitar, inclusiv:

  • stimulând producția de celule albe din sânge numite limfocite, care vă protejează corpul împotriva infecțiilor
  • îmbunătățirea funcției limfocitelor
  • ajutând la menținerea barierei de protecție a pielii împotriva agenților patogeni din exterior

Pe lângă vitamina C, măceșele conțin niveluri ridicate de polifenoli și vitaminele A și E. Toate acestea ajută la întărirea și protejarea sistemului imunitar.

Deși unele cercetări pe animale sugerează că suplimentarea cu extract concentrat de măceș poate îmbunătăți funcția imunitară, cercetarile pe oameni lipsesc.

3. Ceaiul de măceșe poate proteja împotriva bolilor de inimă

Datorită concentrației sale ridicate de antioxidanți, ceaiul de măceșe poate aduce beneficii sănătății inimii. Studiile sugerează o relație între aportul de vitamina C și riscul bolilor de inimă.

O revizuire a 13 studii a asociat suplimentarea cu cel puțin 500 mg de vitamina C pe zi, cu o scădere semnificativă a colesterolului LDL (rău) și a trigliceridelor din sânge. Aceștia sunt doi factori de risc pentru bolile de inimă.

Studiile observaționale au legat aportul insuficient de vitamina C de un risc crescut de a muri din cauza bolilor de inimă.

Măceșele sunt, de asemenea, bogate în flavonoide. S-a demonstrat că acestea reduc tensiunea arterială și îmbunătățesc fluxul sanguin către inimă.

Într-un studiu de 6 săptămâni, 31 de adulți cu obezitate au consumat o băutură care conține 40 de grame de pulbere de măceșe pe zi. Ei au îmbunătățit semnificativ nivelul tensiunii arteriale și al colesterolului LDL (rău), comparativ cu grupul de control.

Cu toate acestea, cercetătorii au sugerat că aceste efecte ar fi putut fi parțial datorate conținutului ridicat de fibre din pulbere, care nu este prezent în ceaiul de măceșe.

4. Poate ajuta la scăderea în greutate

Cercetările sugerează că ceaiul de măceșe poate ajuta la scăderea în greutate.

Studiile arată că pseudo-fructele plantei Rosa Canina sunt bogate într-un antioxidant numit tilirosid. Acesta poate avea proprietăți de ardere a grăsimilor.

Într-un studiu de 8 săptămâni, șoareci predispuși la obezitate au fost hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi care conțin 1% extract de măceșe. Ei au câștigat semnificativ mai puțină greutate corporală și grăsime abdominală decât animalele care nu au primit suplimentul.

Cercetările umane arată rezultate similare. Într-un studiu de 12 săptămâni, 32 de adulți cu greutate în exces au luat zilnic 100 mg de extract de măceșe. Aceasta a scăzut semnificativ greutatea corporală și grăsimea stomacului, în comparație cu grupul placebo.

Cu toate acestea, cercetările actuale se limitează la efectele extractului concentrat de măceșe, nu la ceai. Sunt necesare mai multe studii la om pentru a evalua relația dintre ceaiul de măceșe și pierderea în greutate.

5. Poate proteja împotriva diabetului de tip 2

Unele cercetări sugerează că măceșele pot proteja împotriva diabetului de tip 2.

Într-un studiu, șoarecii cu o dietă bogată în grăsimi au suplimentat cu pulbere de măceșe timp de 10-20 de săptămâni. Au scăzut semnificativ nivelul zahărului din sânge, nivelul insulinei în repaus alimentar și creșterea celulelor grase în ficat. Aceștia sunt trei factori de risc pentru diabetul de tip 2.

Într-un alt studiu, extractul de măceșe a scăzut semnificativ nivelul zahărului din sânge la jeun la șobolanii cu diabet.

Cu toate acestea, un studiu s-a efectuat la adulți cu obezitate suplimentând zilnic cu pulbere de măceșe. Acesta nu a avut efecte semnificative asupra nivelului de glucoză în post sau a sensibilității la insulină. Rezultatele s-au aplicat și persoanelor cu niveluri sănătoase și afectate de zahăr din sânge.

6. Ceaiul de măceșe poate reduce inflamația și durerea

Ceaiul de măceșe este bogat în compuși cu efecte antiinflamatorii. Acestea includ polifenoli și galactolipide.

Galactolipidele sunt principalele tipuri de grăsimi din membranele celulare. Recent, au fost studiate pentru proprietățile lor antiinflamatorii puternice și potențialul de a reduce durerea articulară.

Într-o revizuire a trei studii, suplimentarea cu măceșe a redus semnificativ durerea articulară la persoanele cu osteoartrita. Cei care au primit măceșe au fost de două ori mai predispuși să raporteze niveluri îmbunătățite de durere. Acest lucru comparat cu grupul placebo.

Un alt studiu de 4 luni pe 100 de persoane cu osteoartrita suplimentat zilnic cu 5 grame de extract de măceșe. Subiecții au prezentat semnificativ mai puțină durere și au crescut mobilitatea articulațiilor șoldului, comparativ cu grupul de control.

De fapt, 65% dintre participanții la grupul cu măceșe au raportat o reducere a durerii.

Extrasul de măceșe a fost, de asemenea, sugerat pentru a trata artrita reumatoidă. 

7. Ceaiul de măceșe poate combate îmbătrânirea pielii

Colagenul este cea mai abundentă proteină din organism. De asemenea, este responsabilă pentru asigurarea elasticității pielii.

S-a demonstrat că vitamina C promovează sinteza colagenului și protejează celulele pielii împotriva deteriorării solare. Ambele pot ajuta pielea să pară mai strânsă și mai tânără. Deoarece ceaiul de măceșe are un conținut ridicat de vitamine, consumul acestuia poate aduce beneficii pielii.

În plus, ceaiul de măceșe conține astaxantină carotenoidă. Aceasta poate avea efecte anti-îmbătrânire, deoarece ajută la prevenirea degradării colagenului.

Și alte carotenoide din ceaiul de măceșe pot beneficia sănătății pielii în special, vitamina A și licopenul. Ele sunt cunoscute pentru protejarea celulelor pielii împotriva daunelor provocate de soare.

Un studiu de 8 săptămâni efectuat pe 34 de persoane a arătat că consumul a 3 grame de pulbere de măceșe pe zi a dus la scăderea ridurilor. Aceasta, precum și îmbunătățirea umidității și elasticității pielii.

Cu toate acestea, nu este clar dacă consumul de ceai de măceșe ar avea același efect asupra sănătății pielii.

Citește și Ceaiul Oolong: 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto