Ceaiul Oolong: 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Ceaiul Oolong: 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Ceaiul Oolong este un ceai tradițional chinezesc.

Este fabricat din frunzele plantei Camellia sinensis, aceeași plantă folosită pentru a face ceai verde și ceai negru. Diferența constă în modul în care este procesat ceaiul.

Procesul de oxidare este ceea ce creează ceaiuri verzi, negre sau oolong.

Ceaiul verde este produs din frunze de ceai proaspăt care nu au suferit oxidare. Aceasta este reacția chimică care începe atunci când frunzele sunt expuse la aer și care este responsabilă pentru culoarea și gustul diferitelor tipuri de ceai. 

Ceaiul negru este creat atunci când frunzele sunt zdrobite complet pentru a spori oxidarea. Oolong este creat atunci când frunzele sunt ofilite la soare și ușor învinețite pentru a crea o oxidare parțială.

1. Ceaiul Oolong este nutritiv

Similar ceaiurilor negre și verzi, ceaiul Oolong conține mai multe vitamine, minerale și antioxidanți de ajutor.

O ceașcă de ceai oolong preparat conține cantități mici de calciu, magneziu și potasiu. De asemenea, conține aproximativ 38 mg de cofeină. În comparație, o ceașcă de ceai verde conține aproximativ 29g de cofeină.

Unii dintre principalii antioxidanți ai ceaiului oolong, cunoscuți sub numele de polifenoli ai ceaiului, sunt theaflavinele, thearubiginele și EGCG. Acestea sunt responsabile pentru multe dintre beneficiile sale pentru sănătate.

Ceaiul Oolong conține și L-teanină, un aminoacid care are efecte pozitive asupra relaxării și performanțelor cognitive.

2. Ceaiul Oolong poate ajuta la protejarea împotriva diabetului

În general, s-a demonstrat că ceaiul ajută la protejarea împotriva diabetului și a complicațiilor de diabet. Acest lucru este posibil prin reducerea rezistenței la insulină și scăderea inflamației, printre alte mecanisme.

În consecință, un studiu din 2021 și o revizuire din 2019 raportează ambele legături între consumul regulat de ceai, îmbunătățirea gestionării zahărului din sânge și un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.

Cu toate acestea, efectele specifice ale ceaiului oolong nu sunt în general atât de bine cercetate ca cele ale ceaiului verde sau negru.

Acestea fiind spuse, un studiu mai mic, mai vechi, indică posibila eficiență a ceaiului oolong în scăderea glucozei plasmatice la pacienții cu diabet de tip 2.

Cu toate acestea, nu fiecare studiu este de acord asupra capacității ceaiului oolong de a ajuta la îndepărtarea sau ameliorarea simptomelor diabetului de tip 2. Un studiu din 2011 care a implicat aproximativ 5.000 de bărbați japonezi a concluzionat că consumul de ceai poate fi un predictor pentru debutul bolii.

3. Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Consumul regulat de antioxidanți de ceai poate îmbunătăți, de asemenea, sănătatea inimii.

Mai multe studii efectuate pe băutori obișnuiți de ceai arată tensiunea arterială redusă și nivelul colesterolului, precum și un risc redus de boli de inimă.

Într-un studiu amplu din 2003, persoanele care au băut mai mult de șase căni de ceai pe zi au avut o rată „semnificativ” mai mică de boli coronariene decât cei care nu au băut.

Mai multe studii au investigat, de asemenea, ceaiul oolong în mod specific.

Un studiu efectuat pe mai mult de 76.000 de adulți japonezi a observat că bărbații care au băut 240 mL sau mai mult de ceai oolong pe zi au avut un risc cu 61% mai mic de boli de inimă.

Un studiu realizat în China raportează că adulții care au băut 1 până la 2 căni pe zi, fie cu ceai verde, fie cu ceai oolong, și-au redus „semnificativ” riscul de accident vascular cerebral.

Un lucru de reținut este că ceaiul oolong conține cofeină, care poate crește ușor tensiunea arterială la unii oameni. Cu toate acestea, au existat rezultate inconsistente atunci când vine vorba de studii care analizează o legătură între tensiunea arterială și cofeină. Deci, este nevoie de mai multe cercetări înainte de a putea ajunge la concluzii definitive.

Întrucât conținutul de cofeină dintr-o ceașcă de 240 ml este doar aproximativ o pătrime din cel găsit în aceeași cantitate de cafea, orice efect negativ cu privire la hipertensiune este probabil să fie destul de mic.

4. Ceaiul Oolong poate ajuta la scăderea în greutate

Consumul de ceai și pierderea în greutate au fost legate de mult timp. Multe studii ilustrează o legătură între compușii bioactivi din ceai și pierderea în greutate sau prevenirea obezității.

Deși s-a crezut multă vreme că activitatea antioxidantă din ceai era singura responsabilă pentru capacitățile sale de a reduce grăsimea corporală, cercetătorii încep să sugereze că abilitatea ceaiului de a spori inhibarea enzimelor și interacțiunile antioxidante cu microbiota intestinală în mod specific, pot fi de fapt ceea ce determină capacitatea de pierdere în greutate.

Destul de interesant, este vorba despre ceaiul oolong în sine. Un studiu recent efectuat pe animale a arătat că extractele din oolong au contribuit de fapt la creșterea oxidării grăsimilor. Adică au ajutat direct la scăderea grăsimii corporale.

Cu toate acestea, când vine vorba de studii pe oameni, doar un studiu mic, mai vechi, indică capacitatea sa de a crește cheltuielile de energie la adulți. Acesta este în esență numărul de calorii pe care un corp le arde în repaus, dar nu oxidarea grăsimilor. În mod clar, trebuie făcute mai multe cercetări înainte de a putea face concluzii.

Este important de reținut că doar pentru că activitățile antioxidante, cofeina și calitățile inhibitoare ale poftei de mâncare ale ceaiului au fost corelate cu pierderea în greutate în studii nu înseamnă neapărat că consumul zilnic al câtorva căni de ceai este trucul pentru a pierde în greutate.

Alți factori, precum condițiile și comportamentele de bază, joacă un rol important atunci când vine vorba de pierderea în greutate, iar cantitatea de ceai care poate fi consumată în siguranță variază de la persoană la persoană.

5. Poate îmbunătăți funcția creierului

Recenzii recente arată că consumul de ceai poate ajuta la menținerea funcției creierului și a memoriei. De asemenea, poate proteja împotriva declinului legat de vârstă.

De fapt, mai multe componente ale ceaiului pot beneficia funcției creierului.

Pentru început, cofeina poate crește eliberarea de norepinefrină și dopamină. Se crede că acești doi mesageri ai creierului beneficiază de dispoziție, atenție și funcția creierului.

Cercetări suplimentare arată că teanina, un aminoacid din ceai, poate ajuta, de asemenea, la stimularea atenției și la ameliorarea anxietății. O revizuire din 2014 raportează că ceaiul care conține atât cofeină, cât și teanină a crescut vigilența și atenția în primele 1 până la 2 ore după consum.

Puține studii au analizat în mod specific ceaiul oolong, dar un studiu din 2008 a constatat că un „nivel ridicat” al consumului de ceai a fost asociat cu un risc mai mic de afectare cognitivă și declin cognitiv. Acest efect a fost deosebit de puternic pentru consumatorii obișnuiți de ceai negru și oolong.

Un alt studiu mai mic din 2010 a legat consumul regulat de ceai verde, negru sau oolong de îmbunătățirea cunoașterii, a memoriei, a funcției executive și a vitezei de procesare a informațiilor la adulții chinezi în vârstă.

6. Poate ajuta la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer

Oamenii de știință cred că antioxidanții prezenți în ceaiurile negre, verzi și oolong pot ajuta la prevenirea mutațiilor celulare care pot duce la cancer în organism.

Polifenolii din ceai ar putea, de asemenea, să scadă rata diviziunii celulelor canceroase.

De-a lungul anilor, au existat numeroase studii care investighează legătura dintre consumul de ceai și riscul redus de anumite tipuri de cancer. Acestea includ cancerele pulmonare, esofagiene, pancreatice, hepatice și colorectale. Deși pare să existe unele dovezi ale riscului scăzut al cancerului, multe dintre studii avertizează că dovezile nu sunt întotdeauna semnificative statistic.

Majoritatea cercetărilor din acest domeniu s-au concentrat pe efectele ceaiurilor verzi sau negre, cu cele mai mari efecte observate pentru soiul verde.

Deoarece ceaiul oolong se află la jumătatea distanței dintre ceaiul verde și cel negru, se pot aștepta beneficii similare. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări în special asupra ceaiului oolong.

7. Ceaiul Oolong contribuie la promovarea rezistenței dinților și oaselor

Antioxidanții găsiți în ceaiul Oolong pot ajuta la menținerea puternică a dinților și a oaselor.

Un studiu a arătat că persoanele care au băut zilnic ceai negru, verde sau oolong pe o perioadă de 10 ani au avut o densitate minerală osoasă totală cu 2% mai mare.

Alte câteva recenzii raportează efecte pozitive similare ale ceaiului asupra densității minerale osoase.

O densitate minerală osoasă mai mare ar putea reduce riscul fracturilor. Cu toate acestea, o legătură directă între ceaiul oolong și fracturi nu a fost încă investigată.

În cele din urmă, cercetările au legat consumul de ceai de o sănătate dentară mai bună, inclusiv scăderea plăcii și a gingivitei, care este egal cu dinții mai sănătoși în general.

8. Ceaiul Oolong poate ajuta la ameliorarea eczemei

Ambele ceaiuri, negre și verzi, au fost studiate pentru capacitatea lor de a ajuta la ameliorarea simptomelor dermatitei atopice, cunoscută și sub numele de eczemă. În timp ce rezultatele sunt promițătoare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a oferi rezultate definitive.

În mod similar, un mic studiu din 2001 a analizat capacitatea ceaiului oolong de a ajuta la gestionarea eczemelor la 118 persoane cu cazuri severe de eczeme. Li s-a cerut să bea 1 litru de ceai oolong pe zi, pe lângă menținerea tratamentului normal.

După o lună, s-a înregistrat o îmbunătățire „marcată până la moderată” a condițiilor lor, cu semne de îmbunătățire vizibile încă din 1 până la 2 săptămâni de la studiu.

Mai mult, îmbunătățirea a persistat și a fost încă observată la 54% dintre indivizi 5 luni mai târziu.

Citește și Ceaiul negru: Top 9 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto