Ceapa: Top 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Ceapa: Top 8 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Ceapa face parte din genul Allium al plantelor cu flori, care include, de asemenea, usturoi, șalotă, praz și arpagic. Deși toate legumele sunt importante pentru sănătate, anumite tipuri oferă beneficii unice. Citește mai departe pentru a le afla pe acestea.

1. Ceapa este plină de substanțe nutritive

Ceapa este bogată în nutrienți, ceea ce înseamnă că are puține calorii, dar este bogată în vitamine și minerale.

O ceapă medie are doar 44 de calorii, dar oferă o doză considerabilă de vitamine, minerale și fibre.

Această legumă este deosebit de bogată în vitamina C, un nutrient implicat în reglarea sănătății imune, producția colagenului, repararea țesuturilor și absorbția fierului.

Vitamina C acționează și ca un puternic antioxidant în corp, protejând celulele împotriva daunelor provocate de radicali liberi.

Ceapa este, de asemenea, bogată în vitamine B, inclusiv folat (B9) și piridoxină (B6). Acestea joacă roluri cheie în metabolism, producția de celule roșii din sânge și funcția nervoasă.

Este o sursă bună de potasiu, un mineral în care lipsesc mulți oameni.

Funcția celulară normală, echilibrul fluidelor, transmiterea nervilor, funcția rinichilor și contracția musculară necesită potasiu.

2. Poate beneficia sănătății inimii

Ceapa conține antioxidanți și compuși care combate inflamațiile, scad trigliceridele și reduc nivelul colesterolului. Toate acestea pot reduce riscul bolilor de inimă.

Proprietățile sale antiinflamatorii puternice pot ajuta, de asemenea, la reducerea tensiunii arteriale crescute și la protejarea împotriva cheagurilor de sânge.

Quercetina este un antioxidant flavonoid care este foarte concentrat în ceapă. Deoarece este un antiinflamator puternic, poate ajuta la scăderea factorilor de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială.

Un studiu efectuat pe 70 de persoane supraponderale cu hipertensiune arterială a constatat că o doză de 162 mg pe zi de extract de ceapă bogat în quercetină a redus semnificativ tensiunea arterială sistolică cu 3-6 mmHg comparativ cu un placebo.

De asemenea, s-a demonstrat că ceapa scade nivelul colesterolului.

Un studiu efectuat pe 54 de femei a constatat că consumul unor cantități mari de ceapă roșie crudă timp de opt săptămâni a redus colesterolul LDL total și „rău”.

Dovezile din studiile pe animale susțin că consumul de ceapă poate reduce factorii de risc pentru bolile de inimă. Aceștia includ inflamația, nivelurile ridicate de trigliceride și formarea cheagurilor de sânge.

3. Ceapa este încărcată cu antioxidanți

Antioxidanții sunt compuși care inhibă oxidarea. Aceasta duce la deteriorarea celulară și contribuie la boli precum cancerul, diabetul și bolile cardiece.

Ceapa este o sursă excelentă de antioxidanți. De fapt, conțin peste 25 de soiuri diferite de antioxidanți flavonoizi.

Ceapa roșie, în special, conține antociani. Sunt pigmenți de plante speciali din familia flavonoidelor care conferă ceapa roșie culoarea lor profundă.

Mai multe studii asupra populației au descoperit că persoanele care consumă mai multe alimente bogate în antociani au un risc redus de boli de inimă.

De exemplu, un studiu efectuat pe 43.880 de bărbați a arătat că aporturile obișnuite de 613 mg pe zi de antocianine au fost corelate cu un risc cu 14% mai mic de atacuri de cord non-fatale.

În mod similar, un studiu efectuat pe 93.600 de femei a observat că cele cu cel mai mare aport de alimente bogate în antocianină au fost cu 32% mai puține șanse de a suferi un atac de cord decât femeile cu cel mai mic aport.

4. Conține compuși care luptă împotriva cancerului

Consumul de legume din genul Allium, cum ar fi usturoiul și ceapa, a fost legat de un risc mai scăzut de anumite tipuri de cancer, inclusiv cel de stomac și colorectal.

O revizuire a 26 de studii a arătat că persoanele care au consumat cea mai mare cantitate de legume cu aliu au fost cu 22% mai puține șanse de a fi diagnosticate cu cancer de stomac decât cele care au consumat cea mai mică cantitate.

Mai mult, o revizuire a 16 studii la 13 333 de persoane a demonstrat că participanții cu cel mai mare aport de ceapă au un risc redus cu 15% de cancer colorectal, comparativ cu cei cu cel mai mic aport.

Aceste proprietăți de combatere a cancerului au fost legate de compușii sulfului și de antioxidanții flavonoizi care se găsesc în legumele cu aliu.

De exemplu, ceapa furnizează onionina A, un compus care conține sulf. S-a dovedit că reduce dezvoltarea tumorii și încetinește răspândirea cancerului ovarian și pulmonar în studiile cu eprubete.

Ceapa conține, de asemenea, fisetină și quercetină, antioxidanți flavonoizi care pot inhiba creșterea tumorii.

5. Ceapa ajută la controlul zahărului din sânge

Consumul de ceapă poate ajuta la controlul zahărului din sânge.

Un studiu efectuat pe 42 de persoane cu diabet zaharat de tip 2 a demonstrat că consumul a 100 de grame de ceapă roșie proaspătă a redus nivelul glicemiei la post cu aproximativ 40 mg / dl după patru ore.

În plus, mai multe studii pe animale au arătat că consumul de ceapă poate beneficia de controlul glicemiei.

Un studiu a arătat că șobolanii diabetici hrăniți cu alimente care conțin 5% extract de ceapă timp de 28 de zile au prezentat o scădere a zahărului din sânge și au avut grăsimi corporale substanțial mai mici decât grupul de control.

Compușii specifici găsiți în ceapă, cum ar fi compușii cu quercetină și sulf, au efecte antidiabetice.

De exemplu, s-a demonstrat că quercetina interacționează cu celulele din intestinul subțire, pancreasul, mușchii scheletici, țesutul adipos și ficatul pentru a controla reglarea zahărului din sânge.

6. Poate crește densitatea oaselor

Deși produsele lactate primesc o mare parte din credit pentru creșterea sănătății oaselor, multe alte alimente, inclusiv ceapa, pot ajuta la menținerea oaselor puternice.

Un studiu efectuat pe 24 de femei de vârstă mijlocie și în postmenopauză a arătat că cele care au consumat zilnic 100 ml de suc de ceapă timp de opt săptămâni au îmbunătățit densitatea minerală osoasă și activitatea antioxidantă comparativ cu un grup de control.

Un alt studiu efectuat pe 507 de femei în perimenopauză și postmenopauză a constatat că cei care au consumat ceapa cel puțin o dată pe zi au o densitate osoasă totală cu 5% mai mare decât persoanele care au consumat-o o dată pe lună sau mai puțin.

S-a demonstrat că cele care au consumat frecvent ceapă și-au redus riscul de fractură de șold cu peste 20%.

Se crede că ceapa contribuie la reducerea stresului oxidativ, la creșterea nivelului de antioxidanți și la scăderea pierderii osoase, ceea ce poate preveni osteoporoza și crește densitatea osoasă.

7. Ceapa are proprietăți antibacteriene

Ceapa poate combate bacteriile potențial periculoase. Acestea includ Escherichia coli (E. coli), Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus (S. aureus) și Bacillus cereus.

Mai mult, s-a demonstrat că extractul de ceapă inhibă creșterea Vibrio cholerae. Acesta este o bacterie major problematică pentru sănătatea publică în lumea în curs de dezvoltare.

Quercetina extrasă din ceapă pare a fi un mod deosebit de puternic de combatere a bacteriilor.

Un studiu cu eprubete a demonstrat că quercetina extrasă din pielea ceapa galbenă a inhibat cu succes creșterea Helicobacter pylori (H. pylori) și a Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA).

H. pylori este o bacterie asociată cu ulcere gastrice și anumite tipuri de cancer digestiv. MRSA este o bacterie rezistentă la antibiotice care provoacă infecții în diferite părți ale corpului.

Un alt studiu cu eprubete a constatat că quercetina a deteriorat pereții celulari și membranele E. coli și S. aureus.

8. Poate spori sănătatea digestivă

Ceapa este o sursă bună de fibre și prebiotice, care sunt necesare pentru o sănătate optimă a intestinului.

Prebioticele sunt tipuri de fibre nedigerabile care sunt defalcate de bacteriile intestinale benefice.

Bacteriile intestinale se hrănesc cu prebiotice și creează acizi grași cu lanț scurt.

Cercetările au arătat că acești acizi grași cu lanț scurt întăresc sănătatea intestinelor, sporesc imunitatea, reduc inflamațiile și sporesc digestia.

În plus, consumul de alimente bogate în prebiotice ajută la creșterea probioticelor, cum ar fi tulpinile Lactobacillus și bifidobacteria, care beneficiază sănătății digestive.

O dietă bogată în prebiotice poate contribui la îmbunătățirea absorbției mineralelor importante, cum ar fi calciul, care poate îmbunătăți sănătatea oaselor.

Ceapa este deosebit de bogată în prebiotice inulină și fructooligozaharide. Acestea ajută la creșterea numărului de bacterii prietenoase din intestin și la îmbunătățirea funcției imune.

Citește și Ananasul: Top 7 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto