Ananasul: Top 7 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Ananasul: Top 7 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Ananasul și compușii săi au fost legați de multe beneficii pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla.

1. Ananasul este încărcat cu nutrienți

165 de grame de bucăți de ananas conțin 82 de calorii, 1,7 grame de grăsimi, 1 gram de proteine, 2,3 grame de fibre, vitamina C, mangan, vitamina B6, cupru, tiamină, folat, potasiu, magneziu, niacină, acid pantotenic, riboflavină, fier , vitaminele A și K, fosfor, zinc și calciu. 

Este bogat în special în vitamina C și mangan, oferind 131% și, respectiv, 76% din recomandările zilnice.

Vitamina C este esențială pentru creștere și dezvoltare, un sistem imunitar sănătos și care ajută la absorbția fierului din dietă. Între timp, manganul este un mineral natural care ajută la creștere, menține un metabolism sănătos și are proprietăți antioxidante.

2. Conține antioxidanți

Nu numai că ananasul este bogat în substanțe nutritive, dar este și încărcat cu antioxidanți sănătoși.

Antioxidanții sunt molecule care ajută organismul să combată stresul oxidativ.

Stresul oxidativ este o stare în care există prea mulți radicali liberi în organism. Acești radicali liberi interacționează cu celulele corpului și provoacă daune asociate cu inflamația cronică, un sistem imunitar slăbit și multe boli dăunătoare.

Ananasul este bogat în special în antioxidanți cunoscuți sub numele de flavonoide și acizi fenolici.

Mulți dintre antioxidanții din ananas sunt legați. Acest lucru permite antioxidanților să supraviețuiască condițiilor mai dure din organism și să producă efecte de mai lungă durată.

3. Enzimele ananasului pot ușura digestia

Ananasul conține un grup de enzime digestive cunoscut sub numele de bromelaină.

Acestea funcționează ca proteaze, care descompun moleculele de proteine în blocurile lor de construcție, cum ar fi aminoacizii și peptidele mici.

Odată ce moleculele de proteine sunt descompuse, acestea sunt mai ușor absorbite în intestinul subțire. Acest lucru poate fi util în special pentru persoanele cu insuficiență pancreatică, o afecțiune în care pancreasul nu poate produce suficiente enzime digestive.

De exemplu, un studiu a arătat că participanții cu insuficiență pancreatică au experimentat o digestie mai bună după ce au luat un supliment de enzimă digestivă care conține bromelaină, comparativ cu administrarea aceluiași supliment de enzimă digestivă fără bromelaină.

Bromelaina este, de asemenea, utilizată la scară largă ca agent comercial de frăgezire a cărnii, datorită capacității sale de a descompune proteinele din carne.

4. Poate ajuta la reducerea riscului de cancer

Cancerul este o boală cronică caracterizată prin creșterea necontrolată a celulelor.

Progresia sa este în mod obișnuit legată de stresul oxidativ și inflamația cronică.

Mai multe studii au arătat că ananasul și compușii săi pot reduce riscul de cancer. Acest lucru se datorează faptului că acestea pot reduce la minimum stresul oxidativ și pot reduce inflamația.

Unul dintre acești compuși este grupul de enzime digestive numit bromelaină. Studiile cu eprubete au arătat că bromelaina poate ajuta, de asemenea, la combaterea cancerului.

De exemplu, două studii cu eprubete au arătat că bromelina a suprimat creșterea celulelor canceroase la sân și a stimulat moartea celulelor.

Alte studii pe eprubete arată că bromelina suprimă cancerul pielii, al căilor biliare, al sistemului gastric și al colonului, printre alte zone.

Studiile efectuate pe eprubete și animale au descoperit că bromelina poate stimula sistemul imunitar pentru a produce molecule care fac celulele albe din sânge mai eficiente în suprimarea creșterii și eliminarea celulelor canceroase.

5. Ananasul poate spori imunitatea și suprima inflamația

Ananasul face parte din medicina tradițională de secole.

Conține o mare varietate de vitamine, minerale și enzime, cum ar fi bromelina, care pot crește colectiv imunitatea și suprimă inflamația.

Un studiu de nouă săptămâni a hrănit 98 de copii sănătoși fie fără ananas, cât și cu ananas (140g) sau cu o mulțime de ananas (280g) zilnic, pentru a vedea dacă le crește imunitatea.

Copiii care au consumat ananas au avut un risc semnificativ mai mic de infecții virale și bacteriene. De asemenea, copiii care au mâncat cel mai mult ananas au avut de aproape patru ori mai multe celule albe din sânge (granulocite) care luptă împotriva bolilor decât celelalte două grupuri.

Un alt studiu a constatat că copiii cu infecție sinusală s-au recuperat semnificativ mai repede în timp ce luau un supliment de bromelină, comparativ cu un tratament standard sau o combinație a celor două.

Mai mult, studiile au arătat că bromelina poate reduce markerii inflamației.

Se crede că aceste proprietăți antiinflamatorii ajută sistemul imunitar.

6. Ananasul poate ușura simptomele artritei

Există multe tipuri de artrită, dar cele mai multe dintre ele implică inflamații la nivelul articulațiilor.

Ananasul conține bromelaină, care are proprietăți antiinflamatorii. De aceea se crede că acestea pot oferi ameliorarea durerii celor cu artrită inflamatorie.

De fapt, cercetările din anii 1960 arată că bromelaina a fost utilizată pentru ameliorarea simptomelor artritei reumatoide, un tip de artrită care implică inflamația articulațiilor.

Mai multe studii recente au analizat eficacitatea bromelainei pentru tratarea artritei.

Un studiu efectuat la pacienții cu osteoartrită a constatat că administrarea unui supliment de enzime digestive care conține bromelină a ajutat la ameliorarea durerii la fel de eficientă ca și medicamentele obișnuite pentru artrită, cum ar fi diclofenacul.

Mai mult, s a analizat capacitatea bromelainei de a trata osteoartrita. A concluzionat că bromelaina are potențialul de a ameliora simptomele artritei, în special pe termen scurt.

7. Poate accelera recuperarea după operație sau exerciții fizice intense

Consumul de ananas poate reduce timpul necesar recuperării după operație sau exerciții fizice.

Acest lucru se datorează în mare măsură proprietăților antiinflamatorii ale bromelainei.

Mai multe studii au arătat că bromelaina poate reduce inflamația, umflarea, vânătăile și durerea care apar adesea după intervenția chirurgicală. De asemenea, pare să reducă markerii inflamației.

De exemplu, un studiu a arătat că cei care au consumat bromelină înainte de o intervenție chirurgicală dentară au redus semnificativ durerea și s-au simțit mai fericiți decât oamenii care nu au consumat-o. De fapt, părea să ofere o ameliorare similară medicamentelor antiinflamatoare obișnuite.

Exercițiile fizice intense pot, de asemenea, deteriora țesutul muscular și pot provoca inflamații. Mușchii afectați nu pot produce atât de multă forță și sunt inflamați până la trei zile.

Se consideră că proteaze, cum ar fi bromelina, accelerează recuperarea daunelor cauzate de exerciții fizice intense prin reducerea inflamației din jurul țesutului muscular deteriorat.

Un studiu a testat această teorie oferind participanților un supliment de enzimă digestivă care conținea bromelină după 45 de minute de exerciții fizice intense pe banda de alergat. Cei care au luat suplimentul au avut mai puțină inflamație și au menținut mai multă forță după aceea.

Alte câteva studii au arătat că bromelina poate accelera recuperarea după daunele provocate de exerciții fizice.

Citește și Vinetele: Top 6 beneficii pe care le pot aduce sănătății.

Sursă foto