Vinetele: Top 6 beneficii pe care le pot aduce sănătății Magazin

Vinetele: Top 6 beneficii pe care le pot aduce sănătății

Pe lângă faptul că aduc o textură unică și o aromă ușoară rețetelor, vinetele aduc o serie de beneficii potențiale pentru sănătate. Citește mai departe pentru a le afla. 

1. Vinetele sunt bogate în mulți nutrienți

Vinetele sunt un aliment dens în nutrienți, ceea ce înseamnă că conțin o cantitate bună de vitamine, minerale, fibre și puține calorii. 82 de grame de vinete crude conțin 20 de calorii, 5 grame de carbohidrați, 3 grame de fibre, 1 gram de proteine, mangan, folat, potasiu, vitamina K, vitamina C, niacină, magneziu și cupru.

2. Sunt bogate în antioxidanți

Pe lângă conținutul unei varietăți de vitamine și minerale, vinetele se laudă cu o cantitate mare de antioxidanți.

Antioxidanții sunt substanțe care ajută la protejarea organismului de daunele cauzate de substanțele nocive cunoscute sub numele de radicali liberi.

Studiile au arătat că antioxidanții ar putea ajuta la prevenirea multor tipuri de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.

Vinetele sunt bogate în special în antociani. Aceștia sunt un tip de pigment cu proprietăți antioxidante care este responsabil pentru culoarea lor vibrantă.

O antocianină din vinete numită nasunin este deosebit de benefică.

De fapt, mai multe studii în eprubete au confirmat că este eficientă în protejarea celulelor împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi dăunători.

3. Pot reduce riscul bolilor de inimă

Datorită conținutului lor de antioxidanți, unele studii sugerează că vinetele pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă.

Într-un studiu, iepurilor cu colesterol ridicat li s-au administrat zilnic 10 ml de suc de vinete timp de două săptămâni.

La sfârșitul studiului, au avut niveluri mai scăzute atât de colesterol LDL, cât și de trigliceride. Ambii sunt markeri de sânge care pot duce la un risc crescut de boli de inimă atunci când sunt crescute.

Alte studii au demonstrat că vinetele pot avea un efect protector asupra inimii.

Într-un studiu, animalele au fost hrănite cu vinete crude sau la grătar timp de 30 de zile. Ambele tipuri au îmbunătățit funcția cardiacă și au redus severitatea atacurilor de cord.

4. Vinetele pot promova controlul zahărului din sânge

Adăugarea vinetelor la dietă poate ajuta la menținerea glicemiei.

Acest lucru se datorează în principal faptului că vinetele au un conținut ridicat de fibre, care trec intacte prin sistemul digestiv.

Fibrele pot reduce zahărul din sânge prin încetinirea ratei de digestie și absorbție a zahărului din organism. Absorbția mai lentă menține nivelul zahărului din sânge constant și previne ridicările și scăderile bruște.

Alte cercetări sugerează că polifenolii găsiți în alimente precum vinetele, pot reduce absorbția zahărului și pot crește secreția de insulină. Ambele pot ajuta la scăderea zahărului din sânge.

Un studiu cu eprubete a analizat extractele de vinete îmbogățite cu polifenoli. A arătat că acestea pot reduce nivelurile de enzime specifice care influențează absorbția zahărului, contribuind la reducerea zahărului din sânge.

Vinetele se încadrează bine în recomandările dietetice actuale pentru controlul diabetului. Acestea includ o dietă bogată în fibre, bogată în cereale integrale și legume.

5. Ar putea ajuta la pierderea în greutate

Vinetele au un conținut ridicat de fibre și un conținut scăzut de calorii. Asta le face un excelent supliment la orice regim de slăbire.

Fibrele se mișcă lent prin tractul digestiv și pot promova plenitudinea și sațietatea, reducând aportul de calorii.

82 de grame de vinete crude conțin 3 grame de fibre și doar 20 de calorii.

Vinetele sunt adesea folosite ca un înlocuitor bogat în fibre, cu puține calorii pentru ingredientele cu multe calorii din rețete.

6. Vinetele pot avea beneficii de combatere a cancerului

Vinetele conțin mai multe substanțe care prezintă potențial în combaterea celulelor canceroase.

De exemplu, ramnosil glicozidele solasodice (SRG) sunt un tip de compus găsit în unele plante, inclusiv vinete.

Unele studii efectuate pe animale au arătat că SRG-urile pot provoca moartea celulelor canceroase și, de asemenea, pot contribui la reducerea recurenței anumitor tipuri de cancer.

Deși cercetările pe această temă sunt limitate, SRG-urile s-au dovedit a fi deosebit de eficiente împotriva cancerului de piele atunci când sunt aplicate direct pe piele.

Mai multe studii au descoperit că consumul de mai multe fructe și legume, cum ar fi vinete, poate proteja împotriva anumitor tipuri de cancer.

O analiză a aproximativ 200 de studii a constatat că consumul de fructe și legume a fost asociat cu protecția împotriva cancerului pancreatic, stomacal, colorectal, al vezicii urinare, al colului uterin și al sânului.

Citește și Pepenele verde: Top 9 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto