Pepenele verde: Top 9 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Pepenele verde: Top 9 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Pepenele verde este un fruct surprinzător de sănătos. Nu este doar o gustare delicioasă cu conținut scăzut de calorii, ci este și foarte bun pentru sănătate. Citește mai departe pentru a afla de ce.

1. Ajută la hidratare

Consumul de apă este o modalitate importantă de a menține corpul hidratat.

Cu toate acestea, consumul de alimente care au un conținut ridicat de apă poate ajuta, de asemenea. Interesant este că pepenele verde este 92% apă.

Mai mult, un conținut ridicat de apă este unul dintre motivele pentru care fructele și legumele ajută la sațietate.

Combinația de apă și fibre înseamnă consumul unui volum bun de alimente fără multe calorii.

2. Conține substanțe nutritive și compuși vegetali benefici

În ceea ce privește fructele, pepenele verde este unul dintre cele mai scăzute în calorii, doar 46 de calorii la 155 de grame. Este mai mic decât fructele cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi fructele de pădure.

Pepenele roșu are și alți nutrienți, inclusiv aceste vitamine și minerale: vitamina C, vitamina A, potasiu, magneziu, vitaminele B1, B5 și B6.

Pepenele roșu este, de asemenea, bogat în carotenoizi, inclusiv beta-caroten și licopen. În plus, are citrulină, un aminoacid important.

3. Pepenele verde conține compuși care pot ajuta la prevenirea cancerului

Cercetătorii au studiat licopenul și alți compuși individuali din pepenele verde pentru efectele lor anticanceroase.

Deși aportul de licopen este asociat cu un risc mai scăzut de apariție a unor tipuri de cancer, rezultatele studiului sunt mixte. Cea mai puternică legătură de până acum pare să fie între licopen și cancerele sistemului digestiv.

Se pare că reduce riscul de cancer prin scăderea factorului de creștere asemănător insulinei (IGF), o proteină implicată în diviziunea celulară. Nivelurile ridicate de IGF sunt legate de cancer.

În plus, cucurbitacina E a fost investigată pentru capacitatea sa de a inhiba creșterea tumorii.

4. Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Bolile de inimă sunt prima cauză de deces la nivel mondial.

Factorii stilului de viață, inclusiv dieta, pot reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral prin reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol.

Mai mulți nutrienți din pepenele verde au beneficii specifice pentru sănătatea inimii.

Studiile sugerează că licopenul poate ajuta la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale. De asemenea, poate ajuta la prevenirea deteriorării oxidative a colesterolului.

Conform studiilor la femei obeze, postmenopauzale și bărbați finlandezi, licopenul poate reduce, de asemenea, rigiditatea și grosimea pereților arterelor.

Pepenele verde conține, de asemenea, citrulină, un aminoacid care poate crește nivelul de oxid nitric din organism. Oxidul nitric ajută vasele de sânge să se extindă, ceea ce scade tensiunea arterială.

Alte vitamine și minerale din pepenele verde sunt, de asemenea, bune pentru inimă. Acestea includ vitaminele A, B6, C, magneziu și potasiu.

5. Poate reduce inflamația și stresul oxidativ

Inflamația este un factor cheie al multor boli cronice.

Pepenele verde poate ajuta la scăderea inflamației și a daunelor oxidative, deoarece este bogat în antioxidanții antiinflamatori licopen și vitamina C.

Într-un studiu din 2015, șobolanii de laborator au fost hrăniți cu pulbere de pepene verde pentru a completa o dietă nesănătoasă. În comparație cu grupul de control, au dezvoltat niveluri mai scăzute ale markerului inflamator proteină C reactivă și mai puțin stres oxidativ.

Într-un studiu anterior, oamenilor li s-a administrat suc de roșii bogat în licopen cu adaos de vitamina C. În general, markerii lor de inflamație au scăzut și antioxidanții au crescut. Pepenele verde are atât licopen, cât și vitamina C.

Ca antioxidant, licopenul poate beneficia și sănătății creierului. De exemplu, poate ajuta la întârzierea apariției și progresului bolii Alzheimer.

6. Pepenele verde poate ajuta la prevenirea degenerării maculare

Licopenul se găsește în mai multe părți ale ochiului, unde ajută la protejarea împotriva deteriorării oxidative și a inflamației.

De asemenea, poate preveni degenerescența maculară legată de vârstă (DMV). Aceasta este o problemă frecventă a ochilor care poate provoca orbire la adulții în vârstă.

Rolul licopenului ca și compus antioxidant și antiinflamator poate ajuta la prevenirea dezvoltării și agravării DMV.

7. Pepenele verde poate ajuta la ameliorarea durerii musculare

Citrulina, un aminoacid din pepene verde, poate reduce durerea musculară. Este disponibilă și ca supliment.

Interesant este faptul că sucul de pepene verde îmbunătățește absorbția citrullinei.

Un mic studiu a oferit sportivilor suc simplu de pepene verde, suc de pepene verde amestecat cu citrulină sau o băutură cu citrulină. Ambele băuturi cu pepene verde au dus la mai puțină durere musculară și la o recuperare mai rapidă a ritmului cardiac, comparativ cu citrulina simplă.

Cercetătorii au efectuat, de asemenea, un experiment cu eprubete, investigând absorbția citrullinei. Constatările lor sugerează că absorbția citrullinei este cea mai eficientă atunci când este consumată ca o componentă a sucului de pepene verde.

Alte cercetări au analizat, de asemenea, potențialul citrullinei de a îmbunătăți rezistența la exerciții și performanța.

8. Este benefic pentru piele și păr

Două vitamine din pepenele verde, vitamina A și C, sunt importante pentru sănătatea pielii și a părului.

Vitamina C ajută organismul să producă colagen, o proteină care menține pielea suplă și părul puternic.

Vitamina A este, de asemenea, importantă pentru pielea sănătoasă, deoarece ajută la crearea și repararea celulelor pielii. Fără suficientă vitamină A, pielea poate părea uscată.

Atât licopenul, cât și betacarotenul pot ajuta, de asemenea, la protejarea pielii de arsurile solare.

9. Pepenele verde poate îmbunătăți digestia

Pepenele verde conține multă apă și o cantitate mică de fibre, ambele fiind importante pentru o digestie sănătoasă.

Conținutul de apă ajută la menținerea tractului digestiv în mișcare eficientă.

Consumul de fructe și legume bogate în apă și în fibre, inclusiv pepene verde, poate fi foarte util pentru promovarea mișcărilor intestinale normale.

Citește și Papaya: Top 7 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto