Papaya: Top 7 beneficii pe care le poate aduce sănătății Magazin

Papaya: Top 7 beneficii pe care le poate aduce sănătății

Papaya este rodul plantei de Papaya Carica. Este un fruct tropical incredibil de sănătos. Citește mai departe pentru a afla de ce.

1. Papaya este încărcată cu nutrienți

Papaya conține o enzimă numită papaină, care poate descompune lanțurile proteice dure găsite în carne. Din această cauză, oamenii au folosit acest fruct pentru a fragezi carnea de mii de ani.

Dacă fructul este copt, poate fi consumată crudă. Cu toate acestea, papaya necoaptă trebuie gătită întotdeauna înainte de a fi mâncată, mai ales în timpul sarcinii, deoarece fructele necoapte sunt bogate în latex, ceea ce pot stimula contracțiile.

Papaya are o formă similară perelor și poate avea o lungime de până la 50 cm. Pielea este verde când este necoaptă și portocalie când este coaptă, în timp ce carnea este galbenă, portocalie sau roșie.

Fructul are, de asemenea, multe semințe negre, care sunt comestibile, dar amare.

O papaya mică (150 de grame) conține 59 de calorii, 15 grame de carbohidrați, 3 grame de fibre, 1 gram de proteine, vitamina C, vitamina A, folat (vitamina B9), potasiu, calciu, magneziu și vitaminele B1, B3, B5, E și K.

Conține antioxidanți sănătoși cunoscuți sub numele de carotenoizi, în special un tip numit licopen.

Organismul absoarbe mai bine acești antioxidanți benefici din papaya decât din alte fructe și legume.

2. Are efecte antioxidante puternice

Radicalii liberi sunt molecule reactive create în timpul metabolismului corpului. Pot promova stresul oxidativ, care poate duce la boli.

Antioxidanții, inclusiv carotenoizii găsiți în papaya, pot neutraliza radicalii liberi.

Studiile notează că papaya fermentată poate reduce stresul oxidativ la adulții în vârstă și la persoanele cu prediabet, hipotiroidism ușor și boli hepatice.

Mulți cercetători consideră că radicalii liberi excesivi din creier sunt un factor important în boala Alzheimer.

Într-un studiu, persoanele cu Alzheimer cărora li s-a administrat un extract de papaya fermentată timp de șase luni au înregistrat o scădere de 40% a unui biomarker care indică deteriorarea oxidativă a ADN-ului și este, de asemenea, legat de îmbătrânire și cancer.

Reducerea stresului oxidativ este atribuită conținutului de licopen al papaya și capacității de a elimina excesul de fier, despre care se știe că produce radicali liberi.

3. Are proprietăți anticanceroase

Cercetările sugerează că licopenul din papaya poate reduce riscul de cancer.

Poate fi benefic și pentru persoanele care sunt tratate pentru cancer.

Ea poate funcționa prin reducerea radicalilor liberi care contribuie la cancer.

În plus, poate avea unele efecte unice, care nu sunt împărtășite de alte fructe.

Dintre 14 fructe și legume cu proprietăți antioxidante cunoscute, numai papaya a demonstrat activitate anticancerigenă în celulele canceroase la sân.

Într-un mic studiu efectuat la adulți vârstnici cu inflamație și afecțiuni precanceroase ale stomacului, un preparat de papaya fermentat a redus daunele oxidative.

4. Papaya poate îmbunătăți sănătatea inimii

Adăugarea mai multor papaya la dietă poate spori sănătatea inimii.

Studiile arată că fructele bogate în licopen și vitamina C pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă.

Antioxidanții din fruct pot proteja inima și pot spori efectele protectoare ale colesterolului HDL „bun”.

Într-un studiu, persoanele care au luat un supliment de papaya fermentată timp de 14 săptămâni au avut mai puțină inflamație și un raport mai bun dintre LDL „rău” și HDL „bun” decât persoanele cărora li s-a administrat placebo. Un raport îmbunătățit este legat de un risc redus de boli de inimă.

5. Poate lupta împotriva inflamației

Inflamația cronică este la baza multor boli, iar alimentele nesănătoase și alegerile stilului de viață pot conduce procesul inflamator.

Studiile arată că fructele și legumele bogate în antioxidanți precum papaya ajută la reducerea markerilor inflamatori.

De exemplu, un studiu a observat că bărbații care și-au crescut aportul de fructe și legume cu un conținut ridicat de carotenoizi au avut o scădere semnificativă a CRP, un marker inflamator.

6. Poate îmbunătăți digestia

Enzima papaină poate face proteinele mai ușor de digerat.

Oamenii din zona tropicală consideră fructul un remediu pentru constipație și alte simptome ale sindromului intestinului iritabil (IBS).

Într-un studiu, persoanele care au luat o formulă pe bază de papaya timp de 40 de zile au avut o îmbunătățire semnificativă a constipației și balonării.

S-a dovedit că semințele, frunzele și rădăcinile tratează ulcerul la animale și la oameni.

7. Papaya protejează împotriva deteriorării pielii

Pe lângă menținerea sănătății corpului, papaya poate ajuta pielea să arate mai tonifiată și mai tânără.

Se crede că activitatea excesivă a radicalilor liberi este responsabilă pentru o mare parte a ridurilor, căderii și a altor leziuni ale pielii care apar odată cu vârsta.

Vitamina C și licopenul din papaya protejează pielea și pot ajuta la reducerea acestor semne de îmbătrânire.

Într-un studiu, suplimentarea cu licopen timp de 10-12 săptămâni a scăzut roșeața pielii după expunerea la soare, ceea ce este un semn al rănirii pielii.

În altul, femeile în vârstă care au consumat un amestec de licopen, vitamina C și alți antioxidanți timp de 14 săptămâni au avut o reducere vizibilă și măsurabilă a adâncimii ridurilor faciale.

Citește și Cafeaua: Top 13 beneficii pe care le poate aduce sănătății.

Sursă foto